Laguna - Glasovi reke - Žauma Kabre - Knjige o kojima se priča
Glasovi reke
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 628
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
14. maj 2014
ISBN: 978-86-521-1485-6
Prevodilac: Silvija Monros Stojaković
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
5
4
1
3
0
2
0
1
0
Priča o bezgraničnoj ljubavi i ubistvenoj mržnji.

Nagrada katalonske kritike.
Nagrada Sedmo nebo.

Počinjeno zlo vreme ne može da poništi, kao ni odgovornost počinioca.

Godine 1943. mladi učitelj Oriol Fonteljes seli se s trudnom ženom u Torenu, idilično seoce gde se čuje žubor reke Pamano.

Pedeset godina kasnije, nastavnica Tina Bros otkriva iza stare table seoske škole u Toreni kutiju s dugim učiteljevim pismom koje nikada nije stiglo onome kome je bilo upućeno. Nije ni slutila da će njeno otkriće ponovo probuditi minule strasti, mržnju i želju za osvetom. Jer pismo iz prošlosti malo-pomalo razotkriva mračne tajne malog mesta, prikrivene i lažirane priče o tobožnjem heroju „palom za Boga i otadžbinu“.

Ovaj izuzetan roman o snazi iskustva i krhkosti istorijskog sećanja napisan je jedinstvenim stilom kojim pisac ukida vremenske granice: za prelaz iz onda u sada nije potrebno novo poglavlje, pa ni novi pasus, već se u istom retku, čak i u istoj rečenici glasovi užasne prošlosti mešaju s glasovima današnjice.

„Veliki evropski roman katalonskog pisca.“
– El País

„Istinsko remek-delo!“
– Frankfurter Allgemeine Zeitung
02.03.2020.

Glasovi reke

Davor Batinić
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga je naprosto savršena.
Nadam se da ćemo u izdanju Lagune moći pročitati i druge naslove od ovog pisca.
0 0
11.01.2018.

Glasovi reke

Igor
ocenaocenaocenaocenaocena
Sjajan istorijski roman, doba Frankove Španije, za ljubitelje Ljose i uopšte španske i katalonske književnosti.
0 0
10.05.2017.

Glasovi reke

Ljiljana
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koja verovatno podeli čitaoce na one koji su oduševljeni i one koji ne mogu da je pročitaju do kraja. Zahteva pažnju jer se događaji i dijalozi prepliću ali je predivna, psihološki jaka i emotivna. Cenim knjige koje kod mene izazivaju osećaj lične povezanosti sa junacima a Tinin muž me je baš baš nervirao, bar onoliko koliko sam imala razumevanja za nju.
0 0
09.01.2017.

Glasovi reke

Aleksandra Tošić
ocenaocenaocenaocena
Veoma neobična knjiga. Radnja je sama po sebi izvanredna, ali je stil pisanja veoma neobičan, način na koji prepliće prošlost i sadašnjost.... I veoma neočekivani kraj.
0 0
02.07.2015.

Glasovi reke

VESNA BUHA
ocenaocenaocenaocenaocena
Dobra knjiga sa zanimljivom pričom u kojoj se prošlost i sadašnjost Turene međusobno prepliću. Prepliću se I sudbine glavnuh junaka čije je shvatanje života različito i trpeljivo sa puno bola. Pa i seoski učitelj Oriol Fonteljes, čiji je život i sudbina centar svih zbivanja, je nešto izmedju razbojnika i junaka. Knjigu treba pročitati i na jedan neobičan način sagledati taj kontraverzni period španske istorije. Rado je preporučujem.
0 0

Glasovi reke

17.06.2014.
Mir Janna
ocenaocenaocenaocenaocena
Roman koji govori o fašizmu,španskom građanskom ratu i epohi frankista,a način na koji ih Kabre uvodi u svoju priču čitaoca šokira,namećući mu neka moralna pitanja i dileme.Učiteljica Tina Bros pišući knjigu o selu i grobljima Torene otkriva pismo učitelja Fonteljesa i tajne koje su ostale skrivene od istorije pola veka.Prilično bezazlena potraga otvara mračna vrata prošlosti,i dok traga za jednom otkriva drugu istinu,koja će je odvesti tamo gde nije ni slutila da će poći.U pozadini romana otkriva se napeta i jeziva priča u kojoj je učitelj,pripadnik Falange, bio svedok pogubljenja nevinog dečaka,što mu donosi prezir onih koji su skloni da večno pamte i jednog dana sude.Spretnost kojom Kabre oslikava tugu,strast i zločine čiji su koreni smešteni u srce rata,da bi nas potom kao čarobnjak odveo u današnje vreme nastavljajući svoju priču,zapanjujuća je.Kabre svojom pričom obuhvata sve ljudsko,od beskrajno darežljivog do duboko pokvarenog,i rezultat je upravo majstorski snažan.
0 0

Intervju - Žauma Kabre: Borba protiv diktature je neophodna u cijelom svijetu

25.06.2014.
"Jezik je u skladu sa nečijim identitetom. Vi pripadate mjestu u kome se taj jezik govori". Žauma Kabre (Barselona, 1947) slovi za najpoznatijeg katalonskog pisca današnjice. Pažnju evropske...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.