Laguna - Hronika o zapanjenom kralju - Gonsalo Torente Baljester - Knjige o kojima se priča
Hronika o zapanjenom kralju
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 155
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2006.
ISBN: 86-7436-446-2
Prevodilac: Dalibor Soldatić
Rasprodato
POŠALJI
U davnoj prošlosti španskom kralju se prohtelo nešto neobično, što je izazvalo veliku gužvu na dvoru i duge i oštre rasprave među sveštenstvom, moralistima, inkvizitorima i dvorjanima: poželeo je da svoju suprugu, kraljicu, vidi nagu. Budući nečuvena, ta želja postaje predmet rasprava među kraljevim podanicima i među narodom. U potrazi za izlazom iz zaista zamršene situacije Gonsalo Torente Baljester na vispren i ironičan način izvodi na scenu kraljevskog namesnika, jednog portugalskog jezuitu, čuvenu kurtizanu i časnu majku starešinu manastira, i uvodi ih u bezbrojne peripetije. Torente Baljester majstorski drži sve konce ove intrige i daje nam upečatljivu sliku drevne Španije i kraljevskog dvora, prožetu elementima zabavnog, pikarskog i filozofskog.
07.04.2010.

Teodora Miricki

ocenaocenaocenaocenaocena
Doba najzesce inkvizicije i spaljivanja na lomaci, dok se zagrizeni fanatici bore da dokazu kako je pitanje vere najsvetije, a "tamo neki decko" koji je usput i kralj, posle noci prevedene sa predivnom kurtizanom, ali bez polnog odnosa, pozeleo je da svoju zenu vidi golu. Na savrseno ironican nacin, Baljester nas vodi u kraljevske, crkvene i odaje kurtizane i prikazuje fanatizam sa jedne, masonstvo sa druge, a niske strasti sa trece strane, koje su vesto prikrivene. Izgleda kao da sam kralj tu sluzi kao pion, dok ne dokaze suprotno i ne istera svoje, na sasvim neobican nacin. Knjiga mi se veoma dopala, iako sam bila skepticna. Same rasprave o teologiji i uopste razmena misljenja likova doprinosi slikovitosti gradjenja price. Najtoplija preporuka, i za osmeh i za podsticanje na razmisljanje.
0 0
21.01.2010.

Izvanredno!

ocenaocenaocenaocenaocena
Ova knjiga je izvanredan prikaz vladavine iz senke ili polusenke. Pripovest o kralju koji je ništa više do ukrasna figura neobično je aktuelna. U ovom neobimnom delu prepunom ironije pojavljuju se svakojaki likovi, od fanatičnih idealista do zagriženih materijalista i svi oni snažno "vuku" na svoju stranu u jednoj situaciji neuobičajenoj za vreme u kome se dešava (prva polovina 16. veka), ali se događaji ipak na kraju odvijaju kako vladarima iz senke najviše odgovara. Čitalac mora da se zapita da nije možda i sam u nekoj takvoj priči.
0 0
22.02.2008.

Hronika o zapanjenom kralju

ocenaocenaocenaocenaocena
Činjenica da je jedan mladi kralj, poželeo da vidi golu svoju mladu ženu, kraljicu sa kojom još i deli postelju i da to sa sobom povlači odgovornost za opstanak kraljevog dvora pa i same države , za danasnje prilike deluje stvarno pomalo neverovatno. Knjiga je iako ne obimna, zaista vrlo interesantna, i omogućava nam da se mnogo bolje upoznamo sa prilikama na španskom dvoru pre par vekova.
0 0
Od istog autora
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.