Laguna - Agire, gnev božji - Ramon H. Sender - Knjige o kojima se priča
Agire, gnev božji
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 432
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2007.
ISBN: 978-86-7436-672-1
Prevodilac: Dalibor Soldatić
Rasprodato
POŠALJI
Agire, gnev božji – veličanstvena freska o osvajanju Novog sveta i potrazi za mitskim Eldoradom u bespućima Amazonije, o tragičnom susretu Zapada s „tužnim tropima“, devičanski nedirnutim svetom južnoameričkih Indijanaca. Kroz ovaj nezaboravni roman-hroniku promiču halucinantni likovi Lopea de Agirea – konkistadora, buntovnika i tiranina – nestvarno lepe donje Ines, tanane devojčice Elvire i niza drugih čiji su životi i sudbine nerazmrsivo utkani u mitsku povest Zelenog kontinenta.

Smeštena u rajski i istovremeno demonski ambijent bujne tropske prirode, to je priča o putovanju i traganju, o ljubavi i strasti, pobuni i nasilju, ali i o težnji ka moći koja vodi u propast, ludilo i smrt, prerastajući u univerzalnu metaforu zla, o čijoj nam neprolaznoj aktuelnosti upečatljivo svedoči i proteklo stoleće.

Ovaj fascinantni roman nadahnuo je nemačkog reditelja Vernera Hercoga da snimi jedan od svojih najboljih filmova.
02.10.2019.

Agire, gnev božji

Зорана
ocenaocenaocenaocenaocena
Прича о освајању америчког континента. Маестралан приказ свих ондашњих прилика: природе, људских карактера, реакцијама у сукобу цивилизација. Прожима приказе различитих култура у свакојаким областима, нарочито у веровањима. Лик Агиреа као суровог војсковође приказан је у свој својој величини и моћи али и као опомена и метафора. Могло би се рећи да роман поред књижевне вредности има и историјску јер у својој суштини представља сведочанство о освајању америчког континента.
0 0
23.11.2007.

Agire, gnev bozji

ocenaocenaocenaocenaocena
Prikaz fenomena strahovlade i vođe u egzotičnom okruženju. Vrlo dinamičan i napet roman sa neizvesnim raspletom. Ne opravdava, ali pokušava da razjasni mnoge dileme koje se nameću kada se postavlja pitanje fenomena vođe. Takođe je zanimljiv roman sa stane psihologije malog i neostvarenog čoveka - ratnika. Navodi na duboku analizu ličnosti glavnog junaka, u ekvinocijalnom okruženju. Vrlo slikovit prikaz Amazonije.
0 1
30.10.2007.

Agire, Agire...

ocenaocena
Iako je tema originalna, radnja je razvučena, statična, mračna... Ali pored relativne dosade koju pruža, takođe nudi i realističan opis vremena i mesta odigravanja radnje - bespuća Amazonije. Gospodin Sender ne opisuje samo uspon i pad ambicioznog i svirepog Lopea, već prikazije unutrašnje stanje i najdublje i najpokvarenije misli i buduća dela ovog harizmatičnog čovečuljka. Iako preterano okrutan, paranoičan, plahovit, glavni junak ove priče je i brižan otac i čovek koji ima viziju kako da ostvari ono što su, bez sumnje, mnogi zamišljali pre njega: proglašenje nezavisnosti Perua i odbacivanje vlasti Španije. Vrednost ove ekvinocijalne pustolovine je, po mom mišljenju, u edukativnom dočaravanju atmosfere Južne Amerike i psihičkih stanja ljudi koji očajnički žele da se istaknu i postignu nešto u životu, da ne žive uzalud, vremenom zbrisani, potonuli na dno okeana postojanja.
1 1
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.