Laguna - Devet noći - Bernardo Karvaljo - Knjige o kojima se priča
Devet noći
Format: 13x20 cm
Broj strana: 161
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2005.
ISBN: 86-7436-276-1
Prevodilac: Ana Marković
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Nagrađene knjige

/

Drama

Niko me nikada nije pitao. Baš zbog toga nikada nisam ni morao da odgovorim. Ne mogu da kažem da nikada nisam čuo za njega, ali činjenica je da pojma nisam imao ko je on sve dok nisam prvi put pročitao ime Bjuel Kvejn u novinskom članku jednog subotnjeg jutra, 12. maja 2001, skoro šezdeset dve godine posle njegove smrti pred sam početak Drugog svetskog rata. Članak je izašao nekoliko meseci pre nego što će izbiti novi rat. Danas su ratovi tačni u minut, mada se u suštini nikada i ne završavaju. Pročitao sam nekoliko puta isti pasus i naglas ponovio ime kako bih se uverio da nisam sanjao, sve dok nisam shvatio – ili pomislio, ne znam ni sam – da sam ga već ranije čuo. Članak se bavio pismima jednog drugog antropologa, takođe preminulog među brazilskim Indijancima pod okolnostima o kojima se u akademskim krugovima i dan-danas raspravlja, pomenuvši tek usput, u jednoj jedinoj rečenici, sličan slučaj „Bjuela Kvejna, koji je, avgusta 1939, izvršio samoubistvo među Kraho Indijancima“.
15.01.2009.

DEVET NOĆI

ocenaocenaocenaocena
Ćitajuci knjigu Devet noći, stalno mi je promicala misao - da knjige iako na prvi pogled izgledaju kao nezanimljive i komercijalne, kao što mi je i ova izgledala....nije baš tako - i da po ko zna koji put grešim u svojoj proceni...Ne mogu reći da je jedna od najboljih knjiga koju sam pročitala - ali je kvalitetno uspela da zadrži moju punu koncentraciju - jer je jako originalna, kako zbog same teme, tako i zbog samog piščevog stila...Život Brazila, preratnog perioda i način života Brazilskih indijanaca - vešto opisuje po meni najtajastveniji kontinent na svetu, i njene već davne i danas retke stanovnike - o koijima se malo može čuti u sredstvima informisanja - tako da je na neki način smatram i edukativnom. Neizvesnost do samog kraja i sadržina knjige - vešto opravdavaju, nagradu ZA KNJIGU GODINE U BRAZILU!
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.