Laguna - Kvantna teorija - Džon Poukinghorn - Knjige o kojima se priča
Kvantna teorija
Odlomak
Format: 12x20 cm
Broj strana: 168
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2. oktobar 2017.
ISBN: 978-86-521-2614-9
Prevodilac: Jelena Kosovac
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Kratko, jasno, sveobuhvatno.

Osnove kvantne teorije. Razumljiv i koncizan uvod u deo fizike koji je napravio revoluciju našeg pogleda na svet. Od autora koji je priznat na ovom polju, a poznat i po svojim izuzetnim radovima o nauci.

Ova knjiga daje lucidan, uzbudljiv i jasan prikaz ideja i dostignuća koji se opiru standardnim obrascima razmišljanja i zaključivanja, a oblikuju naše razumevanje subatomskog sveta. Autor ne prikriva probleme tumačenja onoga što smo postigli kao ni dileme koje ostaju otvorene i sedamdeset pet godina nakon prvih otkrića. U glavnom tekstu nema matematičkih jednačina, ali postoji Matematički dodatak za one koji žele dublji uvid u problematiku o kojoj se ovde govori.

Poukinghorn vešto i pristupačno izlaže veoma složenu materiju, tako da je ova knjiga idealna za sve one koji žele da steknu jasnu predstavu o tome šta je kvantna teorija.

O seriji: Sažeti priručnici koje objavljuje Oxford University Press predstavljaju savršen način da se brzo upoznate s određenom temom. Vrhunski autori kombinuju činjenice, analize, perspektive i nove ideje tako da čitaoci lako mogu da steknu jasan uvid u ono što ih interesuje. Serija je poznata širom sveta i s razlogom uživa ogromnu popularnost.
24.08.2018.

Svet je ne samo čudniji nego što smo mislili, on je čudniji nego što bismo mogli i da zamislimo

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Ova knjiga nam pokušava približiti kvantnu teoriju kao jedno od najvažnijih intelektualnih dostignuća XX veka. Kvanti su nevidljivi paketi energije i zbog toga kvantna fizika opisuje svet koji je maglovit i nestabilan za razliku od klasične fizike koja opisuje jasan i determinisan svet. Nešto što u prvom trenutku izgleda spekulativno, ubrzo može postati naučna istina. U kvantnoj fizici nije toliko potreban zdrav razum koliko je bitna veština i upornost u potrazi za istinom. Kreće se od nerazumljivog i stiže do jasnih i preciznih saznanja. Svako sledeće otkriće dovodi do novih nedoumica, ponovnog istraživanja i novih otkrića. Kvantna fizika je neobična a fizički procesi koje nam predočava se razlikuju od onog što očekujemo. Jer, kako Nils Bor smatra „...svet je ne samo čudniji nego što smo mislili, on je čudniji nego što bismo mogli i da zamislimo...“ Biće tu još puno posla za sledeće generacije. A ova se knjiga seli na policu da sačeka nekog novog klinca da je otvori i prouči...
1 0

Prikaz sažetog priručnika „Kvantna teorija“

02.10.2017.
Poukinghornov predgovor počinje ovom rečenicom: „Nastanak moderne kvantne teorije sredinom dvadesetih godina dvadesetog veka doveo je do najznačajnijeg preispitivanja našeg načina mišljenja o prirodi ...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.