Laguna - Priznati ono što jeste - Bert Helinger, Gabrijela ten Hevel - Knjige o kojima se priča
Priznati ono što jeste
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 232
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
18. septembar 2014.
ISBN: 978-86-521-1569-3
Prevodilac: Vlado Ilić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Pitanje iz publike: Zar naši roditelji nisu smeli da nam pričaju o nacistima i onome što se tada dešavalo?

Helinger: Ne, to nikako nisu smeli da urade! Ne – ako su i sami bili umešani. Jer šta inače deca rade? Ona kažu: „Šta ste tamo radili, kako ste mogli!?“ I time deca postaju jednako loša kao roditelji.

Pitanje iz publike: Ja mogu tako nešto da saznam od svojih roditelja i mogu da razumem njihovo ponašanje i njihov postupak. I mogu da oprostim.

Helinger: Dete ne sme ni da razume, ni da oprašta. Kakva arogancija!


Dinamika koja nas povezuje tananim nitima lojalnosti s vlastitom porodicom i pokolenjima predaka često neprimetno upravlja našim životima i sudbinama, srećom i nesrećom, zdravljem i bolešću. Helingerova sistematska psihoterapija vodi otkrivanju ove skrivene dinamike nudeći nam mogućnost da istinski sagledamo svoju situaciju, kao i ostalih članova porodice, i tako se na primereniji način prema njoj odnosimo.

Iako u ovoj knjizi odgovara na suštinska pitanja poput nasilja i krivice, usvajanja dece i incesta, Helinger povlači jasnu liniju razgraničenja između odgovornosti u psihoterapeutskom i javnom polju.

„Njegova razmišljanja pozivaju na intenzivnu razmenu misli i osećanja. On provocira, fascinira, duboko dira i ljuti. Ta mešavina hrani duh i pokreće misao tamo gde se ona inače zadovoljno zavaljuje u udobni naslon fotelje opuštenosti. I posle toga na svet se gleda nekako otvorenije i popustljivije.“ 
– Gabrijela ten Hevel
29.09.2017.

Priznati ono što jeste

Ana A.
ocenaocenaocenaocenaocena
Ne znam zašto ova knjiga nije više promovisana i reklamirana? Zašto nije već rasprodata?? Pa ovo je blago jedno! Toliko toga sam naučila o sebi, životu, drugim ljudima i povezanosti sa drugim ljudima čitajući ovu knjigu. Autor knjigu počinje predgovorom u kojem stoji: "Mi nismo samonikli. Naši preci su na svojevrstan način zasejali ono što mi danas žanjemo: i dobro i loše." - ta rečenica vam objašnjava suštinu i srž ove knjige - naši preci i naša veza sa njima. Ako ste se pitali zašto ste ponekad "bez raloga", tek tako, tužni, uplašeni, ljuti i sl. pročitajte odgovor u ovoj knjizi. Ona će vam pomoći da shvatite vašu povezanost sa vašim precima i razumećete da ste neke emocije, koje se s vremena na vreme javljaju u vama, nasledili, da ste sa njima rođeni, da su one deo vas i saznaćete načine kako vam iste mogu služiti u životu.
Toplo preporučujem!
0 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.