Laguna - O miševima i ljudima - Džon Stajnbek - Knjige o kojima se priča
O miševima i ljudima
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 120
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
8. april 2015.
ISBN: 978-86-521-1812-0
Prevodilac: Danilo Mihajlović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
17
4
0
3
0
2
0
1
0
Dobitnik Nobelove nagrade.

Jedna od najkontroverznijih knjiga XX veka.  

Oni su neobičan par: Džordž je mali, vispren i tamnoput; Leni, krupan čovek koji poseduje um malog deteta. Ipak, oni čine „porodicu“, držeći se jedan drugog kako bi pobedili usamljenost i otuđenost.

Kao radnici u kalifornijskim prašnjavim poljima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, oni grabe svaki posao koji stignu. Jer Džordž i Leni imaju plan: da postanu vlanici komada zemlje i barake koju mogu nazvati svojom. Kad pronađu posao na ranču u dolini Salinas, ostvarenje njihovih snova čini se da je nadohvat ruke. Ali čak ni Džordž ne može sačuvati Lenija od provokacija koketne žene niti predvideti kobne posledice Lenijevog nepokolebljivog pokoravanja stvarima kojima ga je Džordž učio.

„Stajnbekov kratki roman uzdiže živote siromašnih i obespravljenih na jedan viši, simboličan nivo.“ Džems Topam

„Uzbudljiva priča koju ćete pročitati u dahu. Stajnbek je visprene pogodio u nerv.“ New York Times
29.03.2023.

U isčekivanju reizdanja

Nemus
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je jedinstvena priča koja na specifičan način, govori o istinskom prijateljstvu, maštanju i velikim planovima, očaju i beznađu običnih radnika i krahu američkog sna, ispričana znalački, neumoljivo i bez trunke ulepšavanja i sladunjavosti. Džordž i Leni su dvojica siromašnih radnika na plantažama, koji pokušavaju da prežive Veliku depresiju. Već na samom početku priče evidentno je da Leni, osećajni div, ima problema sa mentalnim sposobnostima, jer je u psihičkom razvoju zastao na nivou deteta, pa Džordž, dosta niži rastom ali i žilaviji, snalažljiviji i promućurniji, nije samo njegov prijatelj, nego i neka vrsta zaštitnika.Ideja o sopstvenom parčetu zemlje, maloj kućici i ponekoj krznenoj životinji ideja je vodilja ovog dvojca.Stajnbek je Džordža i Lenija ograničio i onemogućio im da ostvare svoje snove bilo svojim intelektom, fizičkim izgledom, ekonomskom ili društvenom situacijom.Lakoća sa kojom se čita ova knjiga je neizbežna, baš kao i tuga koja se javlja sa poslednjom stranom.
0 0
19.02.2022.

Потребно реиздање!

Anastasija Antić
ocenaocenaocenaocenaocena
Можда сте имали прилике да упознате Фореста Гампа, а кнез Мишкин је звани Идиот. Али Лени се чини најтежим случајем те врсте. Попут Фореста је крупан, снажан и доброћудан, али апсолутно не би био способан да функционише сам. Он иде са Џорџом који води рачуна о њему и раде на имањима за плату. Макар док Лени не направи нешто рђаво. Случајно, не из лоше намере, али са кобним последицама да морају да се склањају и траже друго место.
Ленијева главна особина јесте да воли да дотакне и мази све што је фино и мекно. Макар то били и мишеви, кад нема чега другог. И одатле најчешће полазе све невоље с Ленијем...
Џорџ и Лени имају свој сан, да имају своје имање и живе од плодова земље, са кравом, и можда прасићима и пилићима, а о кунићима би се старао Лени! Ово је прича о сновима о слободи, сразмерно Обећаној земљи. И још понеким несрећним душама - неоствареној глумици, боксеру с комплескима, старцу без шаке, усамљеном црнцу, који осећа завист и према јадном Ленију. Јер Лени има Џорџа...
0 0
18.08.2021.

O miševima i ljudima

Sanja B.
ocenaocenaocenaocenaocena
"Svako na kraju ubija onog koga voli" i "Put do pakla poplocan je dobrim namerama".
Obe izreke mogle bi se primeniti na ovaj kratki roman, novelu koju je napisao Dzon Stajnbek dok je kao mlad radio na tudjim farmama.
Iako sam se povremeno smeskala prostoj dobrodusnosti, naivnosti i intelektualnoj inferiornosti velikog snaznog Lenija, divila dobroti i nesebicnosti kojom je Dzordz stitio svog drugara i "saborca" Lenija, mrstila na raspusnu i dosadnu Kerlijevu suprugu, bodrila Lenija i Dzorda u njihovim teznjama da ostvare svoj san (sopstvena kuca u kojoj bi mirno ziveli, materijalno nezavisni od rada na tudjim farmama, gajenje kunica, svinja i pilica), toliko mi se srce na kraju raspalo na hiljade parcica. Citalac na kraju shvata koliko su svi likovi nesrecni sa svojim zivotima, sudbinama i u svojoj okolini. Drustvo odbacuje stare, nemocne, nesrecne,marginalizovane licnosti, umesto da im pomogne.
Knjigu cete brzo procitati, ali dugo razmisljati i tugovati.
Pravo remek delo.
0 0
20.02.2021.

Knjiga koju ćete dugo pamtiti

Marina
ocenaocenaocenaocenaocena
Toliko sam pod utiskom ove knjige. Obavezno pročitati.
Takođe preporičujem i film iz 1992 godine sa Džon Malkovičem, odlična adaptacija i sjajna gluma
0 0
11.11.2020.

O miševima i ljudima

Viktor Jelačik
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga je fenomenalna, brzo se čita i čim je pročitate poželećete opet da je uzmete u ruke.Sve preporuke
0 0

O miševima i ljudima

03.09.2020.
Aleksandra S.
ocenaocenaocenaocenaocena

„O miševima i ljudima“ je očaravajuća priča sa zastrašujućim zaključkom. Priča o marginalizovanim muškarcima i ženama koji žive na rubu nepristrasnog društva i kreću se uskomešanim vodama ljudskog dostojanstva, razuma i instinkta, hrabrosti i slabosti, snova i iluzija. Na potpuno isti način, jedan nevini čovek „slabašnog“ uma može nevoljno zgnječiti malenog miša i, sa jedino dobrim namerama, povrediti čoveka, bez da je imalo svestan svojih postupaka. Ova jednačina obiluje ironijom, ali je ona nekako nežna, gotovo romantična. Ipak, ovo je jedna mračna priča, nalik na gorku pilulu koju morate progutati. Priča koja boli. Razdire iznutra. Ali, isto tako, osvetljava svojom nežnošću i ljubavlju.

Snovi se, ovog puta, možda neće ostvariti, ali to je samo razlog više da istinski zavolimo one stvari koje već imamo.
0 0

O miševima i ljudima

03.10.2019.
DjudjaMudja
ocenaocenaocenaocenaocena
Jedna od najboljih knjiga koju sam ikada procitala.
0 0

O miševima i ljudima

12.07.2017.
Vida
ocenaocenaocenaocenaocena
Neverovatna knjiga! Džon Štajnbek je uspeo da kroz svega stotinak strana pošalje jaču poruku i ostavi jači utisak, kakav malo ko ume da ostavi čak i u dužim pričama. Pročitala sam ovu knjigu pre nekoliko meseci i još uvek imam utisak da je prošlo svega dan-dva.
0 0

O miševima i ljudima

20.06.2016.
Anci
ocenaocenaocenaocenaocena
Snovi i nadanja su neizostavan deo zivota svakog pojedinca bio on kraljevic ili siromah. Naravno, mogucnosti prvog i potonjeg su neuporedive. Tek kada se sa tim suoci, siromah shvata da zivi od svojih snova, da su oni jedino sto ga udaljava od njegove jadne vec unapred odredjene sudbine. Muku i tugu prihvata i podnosi lakse jer mu je postala svakodnevnica na koju se navikao. Prica koja ce vam svakako otvoriti mnoga pitanja, iako kratka govori vise o sudbini drustva i pojedinca nego pojedini klasici na hiljadu strana.
0 0

Svako se u ovom prokletom svetu boji nekog drugog

30.03.2016.
Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Džordž je mali i hitar a Leni glomazan i trom. Imaju samo jedan drugog pa se međusobno paze jer nemaju drugu porodicu ni zavičaj, idu od ranča do ranča pošto samo svoj rad mogu da prodaju, rade za nadnicu ali ne uspevaju da mnogo uštede. Nemaju budućnost ali svejedno sanjaju o njoj. Sanjaju o svom parčetu zemlje, žele da žive od plodova svog rada, žele sopstveno mesto kome će pripadati…Ali, kada se umešaju nepredviđene okolnosti, kada jedan bude prisiljen da drugome uradi ono što mora a ne želi, shvatiće da želje ostaju samo želje, da siromah uvek ostaje siromah, da se u ovom prokletom svetu svako boji nekog drugog…Na malo strana, jednostavnim rečima, ispričana surova istina o bedi ljudskog života, usamljenosti i otuđenosti pojedinaca, strahu od bolesti i nemoći jer se takvi odbacuju a po potrebi i ubijaju, o svetu u kome svako u onom drugom gleda svoj interes... Uistinu malo remek delo!
0 0

O miševima i ljudima

22.02.2016.
Katarina
ocenaocenaocenaocenaocena
Sjajna knjiga, jednostavnog stila, ali jezgrovitih poruka. Knjiga koja se ne završava sklapanjem korica, tek tada priča počinje da oživljava u vama.
0 0

O miševima i ljudima

28.09.2015.
Mir Janna
ocenaocenaocenaocenaocena
Jedan od najpotresnijih i najsnažnijih romana o životu." O ljudima i miševima " je jedinstvena priča koja dirljivo govori o istinskom prijateljstvu, očaju i beznađu ljudi za vreme Velike depresije i krahu američkog sna,ispričana znalački,neumoljivo bez trunke sladunjavosti.Ova vanvremenska priča čini ovaj roman revolucionarnim.Stajnbekov pomalo starinski način pripovedanja darovao nam je veliki roman koji ćete ceniti i ponosno držati na polici.Njegov izniman dar na prvi pogled jednostavnu priču pretvara u pravu umetnost.Genijalno!!! Sve preporuke za ovaj mudri, pravi književni klasik.
0 0

O miševima i ljudima

02.09.2015.
Suzana
ocenaocenaocenaocenaocena
Stajnbekov kratki roman koji teče kao na filmskom platnu, a govori o siromaštvu, neostvarenim snovima, potrazi za slobodom u neslobodnom i surovom svetu u kome ni ljubav, ni poverenje, ni prijateljstvo ne mogu doneti ništa osim tragičnog kraja. Kako je lako poverovati u bolje sutra, u slobodu koju obećava "komad zemlje i baraka" a kako je još lakše izgubiti mogućnost da se to postigne. Ova tužna priča ostavlja dubok trag u čitaocu, ostavlja slike koje se ne gube sa zatvaranjem poslednje stranice, do koje se u dahu dolazi.
0 0

O miševima i ljudima

07.08.2015.
Odeta de Kresi
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovaj kratki roman (svega stotinak stranica) je jedna od onih knjiga koja vas ubada svojom surovom i bolnom istinitišću. Čini se da Stajnbekov roman ne postavlja pitanja, ne daje ni odgovore već prosto prikazuje jednu mračnu istinu da je sloboda jedino moguća u priči, snu i mašti likova romana, što će reći - slobode u realnom svetu nema. Parče slobodne zemlje je utopija. Mračna slika je upotpunjena činjenicom da i lepota donosi nesreću, lepota je tragična, ona je usud Kerlijeve žene, koja svojom smrću u paramparčad razbija i san o slobodi Lenija, Džordža, crnog Kruksa i Kendija. Lepota izaziva, za lepotom se teži, ali svet nenaviknut na lepotu ne zna kako sa njom postupati - guši je i ubija (doslovno).
0 0

O miševima i ljudima

11.07.2015.
Mello
ocenaocenaocenaocenaocena
Prosto nemam reči. Ovakvo delo niste, niti će te ikada u životu pročitati.
0 0

O miševima i ljudima

10.07.2015.
Jovana Marković*
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koju sam pročitala za jedan sat, a plakala još jedan. Odavno mi ni jedno delo nije ovako potreslo i učinilo da moje srce prestane da kuca dok sam isčitavala poslednjih par strana.
0 0

O miševima i ljudima

18.05.2015.
Vuk Petrović
ocenaocenaocenaocenaocena
-„Uzbudljiva priča koju ćete pročitati u dahu. Stajnbek je visprene pogodio u nerv.“ New York Times- Potpuno se slažem sa ovim. Roman je odličan, stvarno ga predi pročitati. Mnogo mi se sviđa tako da ne znam kojim rečima mogu da ga opišem, pa ću kopirati tekst jednog korisnika koji je postavio svoj komentar o knjizi ,, Sva svetlost koju ne vidimo''. - Otvorite ovu knjigu na bilo kojoj stranici, izvucite bilo koju rečenicu i pronaći ćete njenu magiju.-
0 0

Prikaz knjige „O miševima i ljudima“ Džona Stajnbeka

28.09.2018.
Stajnbek ne dozvoljava sebi da bude svrstan u određenu kategoriju. Ova knjiga je drugačija od njegovih prethodnih – „Tortilja fleta“ i „Neizvesne bitke“ onoliko koliko su i one različite jedna od...
više

„O miševima i ljudima“ – kako je kritika reagovala na ovaj roman

17.05.2018.
Objavljen 1937, roman „O miševima i ljudima“, ostaje zapamćen kao jedan od Stajnbekovih najznačajnijih i najuticajnijih romana. Priča koja prati period od nekoliko dana u životima dvojice nadničara, D...
više

Steinbeckov comeback: O miševima i ljudima

17.06.2015.
John Steinbeck postao je 1962. treći američki Nobelovac posle rata, nakon Faulknera i Hemingwaya. Sva trojica tematizovali su odnos civilizacije i divljine, opisivali tipično američki način života dal...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.