Laguna - Vrtovi svetlosti - Amin Maluf - Knjige o kojima se priča
Vrtovi svetlosti
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 248
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2007.
ISBN: 978-86-7436-671-4
Prevodilac: Spasa Ratković
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

Vrtovi svetlosti su priča o Maniju. Kada govorimo o manihejstvu i manihejcima, retko pomišljamo na tog čoveka iz Mesopotamije, slikara, lekara i proroka koji je, u trećem veku naše ere, predlagao novu viziju sveta, duboko humanističku i tako smelu da je postala predmet progona od strane svih religija i svih carstava.

Čemu takva ostrašćenost? Koje je to svete barijere Mani porušio? „Došao sam iz zemlje Vavilona“, govorio je, „da učinim da jedan krik odjekne svetom“.

Amin Maluf ovu knjigu posvećuje Maniju, u njoj slika njegov život, otkriva njegovo pravo lice i njegovo delo otima od zaborava.
07.04.2017.

Vrtovi svetlosti

NS
ocenaocenaocenaocenaocena
Čovek zaista rođen ispred svog vremena. Rodonačelnik religije, zapravo pre humanističkog pravca čiji plodovi nisu zreli za konzumaciju čak ni u modernom društvu 21. veka. Toliko je Manijeva vizija otišla daleko da je pitanje da li će uopšte biti moguće da se realizuje? Čovek ispred sistema, ljudskost ispred pohlepe, moći i vlasti, jednakost kasta, polova, veroispovesti. U današnjem dobu obeleženom religijskim i socijalnim sukobima taj krik iz Vavilona pre mnogo vekova danas ima gotovo proročku simboliku. Nije ni čudo što je postao žrtva progona. Maluf je napisao divan roman vredan pažnje, roman prepun istorije, poučnih citata i nade da će ljudski rod mozda jednog dana iz Manijeve poruke izvući nit koja bi mogla da skine okove koje nas sve čine robovima. "Pitam se ponekad, da li religije nadahnjuje gospodar Mraka, sa jednim ciljem da unakazi Božji lik?"
0 0
23.01.2014.

Vrtovi svetlosti

Jasmina Milovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Manijeva sudbina ne razlikuje se od sudbine svih onih ljudi koji su imali viziju sveta bez mržnje, ratova i razlika. Misija mu je bila da čovek u sebi pronađe svetlo koje nosi. To svetlo je deo Tvorca, a on je jedan, isti za sve. I mrak je deo koji nosimo u sebi, ali to je sve normalno i prirodno, kao i borba koja se vodi između njih po zakonima Univerzuma. Ti zakoni su isti za sve, pokušavao je Mani da pokaže. Za Svemir ne postoje kaste, vladari, religije,... Amin Maluf je pisac koji je stručnjak za ovakve teme. Tako ih lepo razradi da ne dozvoljava odlaganje romana. I, ma koliko tužna bila sudbina njegovih junaka, uvek ostavlja prostor za razmišljanje i sumnju. Jer, ko smo mi da posmatramo tu sudbinu kao tužnu? Oni su hodali ovim svetom, uživali u lepoti, propovedali ljubav i harmoniju i na kraju završili svoj život na ovaj ili onaj način. Nisu zavisili ni od čega - bili su slobodni... Ne smemo napustiti mudrace. "Onda će svet ostati sam, i patiće zbog svoje samoće", kaže Mani...
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.