Laguna - Baldasarovo putešestvije - Amin Maluf - Knjige o kojima se priča
Baldasarovo putešestvije
Format: 13x20 cm
Broj strana: 448
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2004.
ISBN: 978-86-7436-169-2
Prevodilac: Vesna Cakeljić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
6
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Putopisi

Ono što je prisustvo te žene u meni stišalo, nije putena žeđ neumornog putnika, već moje izvorno očajanje. Rođen sam kao stranac, živeo sam kao stranac i umreću kao još veći stranac. Suviše sam gord da bih govorio o neprijateljstvu, o poniženjima, o srdžbi, o patnjama, ali umem prepoznati poglede i kretnje. Ima ženskih naručja koja su mesto izgnanstva i onih drugih, koja su rodni kraj."

Otisnuvši se na put uoči 1666, godine Antihrista, pripovedač ove povesti, Baldasar Embrijako, Ðenovljanin sa Orijenta i trgovac retkostima, traga za jednom tajanstvenom knjigom koja navodno može doneti spas svetu u rasulu. Ali nesumnjivo traga i za onim što još može pružiti smisao njegovom sopstvenom životu.

Tokom svog putešestvija, od Biblosa, preko Mediterana i dalje, Baldasar krstari zemljama u propasti, gradovima u plamenu, zajednicama u očekivanju čuda. Doživljava strah, prevaru i razočarenje; ali i ljubav, u trenutku kad joj se više nije nadao.
03.02.2014.

Baldasarovo putešestvije

Jasmina Milovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Još jedno Malufovo delo sa takvom kombinacijom reči koja sve vreme tera čoveka da razmišlja i da se preispituje. Baldasar je protiv svoje volje krenuo za knjigom koja navodno sadrži ime Boga, ali put se pretvara u nešto mnogo ozbiljnije. Roman predstavljaju njegovi dnevnici, četiri sveske koje sticajem okolnosti ostaju širom Evrope uoči godine 1666, kao i tokom nje. Baldasar doživljava promene kao i gradovi kroz koje prolazi. Svet je u haosu: ratovi, savezi, lažni proroci,... A on je, opet, imao takvu sreću da je stekao prijatelja, doživeo ljubav i razočaranje i, konačno, našao se Đenovi, gradu u kome se začela njegova loza. Ispostaviće se da će tu i ostati. Treba pročitati Baldasarovo putešestvije, razmišljati sa njim, razgovarati, gledati njegovim očima i osluškivati ondašnji svet njegovim ušima...
0 0
03.02.2011.

Djenovljanin

ocenaocenaocenaocenaocena
Slazem se sa Danijelom, posle citanja knjige ostao sam tuzan, jer nema vise
0 0
19.01.2011.

Rat protiv sujeverja

ocenaocenaocenaocenaocena
Kao i svaki Malufov roman koji sam čitao, „Baldasarovo putešestvije“ je sazdano promišljeno, prelepim jezikom (sve pohvale prevodiocu) i puno je života. Pisac nam maglovite predele prošlosti prikazuje na tako vešt način, da možete da pomislite kako poseduje vremensku mašinu pomoću koje sakuplja neophodne informacije. Ambijent i vreme priče (1666. godina) samo su naizgled u prvom planu. To je samo okvir za priču o borbi pojedinca sa praznoverjem društva i sopstvenim avetima. Na samom kraju je možda malo zbrzana priča, ali opšti utisak je da je ovo remek delo.
0 0
08.03.2010.

Putešestvije

ocenaocenaocenaocenaocena
Roman o putovanju, zaljubljivanju u pogrešnu ženu na baš tom istom putovanju...Nesretna ljubav koja navodi čovjeka da u svoj zagrljaj u jednoj strastvenoj noći uzme drugu ženu...sve ove stvari i jos mnogo njih ovu knjigu za mene su je učinili savršenom....Preporučujem je svim čitaocima koji su zaljubljeni, koji potajno vole a i onima koji su nekad doživjeli zabranjenu ljubav.....
0 0
17.09.2008.

Putešestvije

ocenaocenaocenaocenaocena
Putešestvije...priča o potrazi za smislom života..ljubavi.. Priča koja nas vraća na početak..Podseća da se treba osvrnuti oko sebe jer ono sto tražimo i želimo mozda već imamo ili nam je na domak ruke.
0 0

Baldasarovo putešestvije

06.03.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovaj izuzetan roman okupira svu pažnju čitaoca. Zaplet, praktično, počinje već prvom rečenicom, koja objavljuje dolazak godine Zveri 1666. Ceo zaplet ispleten je oko dela u kome je, pored devedeset devet imena kojima Kur'an označava Alaha, navedeno i stoto ime. A onaj ko ga izgovori zadobija neslućene moći. Baldasar je trgovac starinama. Biva primoran da proda knjigu koja krije ,,Stoto ime''. Zatim rešava da je povrati. Poput slepog Homera, Maluf opisuje Baldasarovu Odiseju, njegova putovanja od Biblosa, Tripolija, Mletačke Republike, Otomanskog carstva, sve do Ðenove, grada u kome je ponikao. Tragajući za ,,Stotim imenom'', nalazi ljubav, prijateljstva, smisao svog postojanja i života. Okončanjem godine Zveri, završava se i njegova odiseja Ovaj roman može se čitati i kao alegorija. gde Stoto ime predstavlja smisao života, ispunjenje misije koja nam je ,,data'' rođenjem...Ali, ne usuđuju se svi da slede svoje ,,Stoto ime''. Najčešće odustanemo kod prvog većeg talasa koji nam zaljulja barku, ili se možda, kao i Baldasar,koji odlučuje da ipak Knjigu ostavi neotvorenu, suviše plašimo da otkrijemo ono šta život skriva. Ovo delo se ne ispušta iz ruku....Kada ga pročitate - neverovatno, ali bićete -tužni. Zašto? Zato što nema više. Sve preporuke.
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.