Laguna - Krhotine časti - Loiz Mekmaster Bižol - Knjige o kojima se priča
Krhotine časti
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 271
Pismo: Latinica
Povez: Mek
ISBN: 86-7436-342-3
Prevodilac: Aleksandar Marković
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
1
4
1
3
1
2
0
1
0
Ljudska vrsta se raširila svemirom. Putovanje brže od svetlosti kroz crvotočine u prostorno-vremenskom kontinuumu omogućilo je naseljavanje dalekih svetova; politički savez, ako je ikada postojao, odavno je raskinut; društveni sistemi, pa i istorije mnogobrojnih kolonijskih svetova često su ekstremno različiti, a posledica toga je stanje bremenito političkim zaverama i hladnim i oružanim ratovima.

Kordelija Najsmit je naučnik sa Beta Kolonije, iz sveta nalik današnjim zapadnim demokratijama. Aral Vorksigan je oficir, pripadnik vojne kaste i aristokratije Barajara, sveta u kome vlada kvazifeudalizam i gde se bespoštedni unutrašnji sukobi smenjuju sa osvajačkim ratovima. Žena i muškarac, različiti po poreklu i odgoju, ne odolevaju snažnoj uzajamnoj privlačnosti, iako se najpre susreću kao protivnici u ratu svojih matičnih svetova, a zatim i kao saveznici u krvavoj borbi za vlast na Vorkosiganovoj rodnoj planeti.

Ovaj roman je uvod u naučnofantastični svet Vorkosigana i Barajara, početak popularne i nagrađivane višegeneracijske sage koja, doslovno, premošćuje prostor i vreme.

Bižolova je četvorostruki dobitnik nagrade Hugo i dvostruki dobitnik nagrade Nebula.

Posetite: www.dendarii.com
17.07.2012.

Krhotine časti

Andrej Stanjo
ocenaocenaocena
Iskreno, "Krhotine časti" je delo bez neke preterane dubine i kvaliteta, ali ipak dovoljno da bude zanimljiva SF saga o muškarcu i ženi, spojenih iz dva različita galaktička sveta. Vodeći se drugim komentarima, zaista tražeći svetlu tačku, može se reći da je puno uloženo u dramu, prikazivanje psihologije ljudi i težnje da se neko poistoveti sa njima - ali... No, pošto je ovo samo deo serijala, možda je i loša procena u pitanju, videćemo...
1 2
05.07.2010.

Dobra akcija, odličan tempo, vrlo interesantan zaplet..

ocenaocenaocenaocena
Pored ovog, suštinski nedokučivog naslova, prožetog emotivnom uzburkanošću, ako samo dozvolite sebi da se zamislite nad njim, proučavao sam interesantan dizajn korica ove knjige, i kao i svi loši kritičari procenio sam i nju samu po njenim koricama. "Eto laganog akcionog SF romana za plažu i sunčanje", pomislio sam, i naravno, gadno se prevario. Početna uspavanost koju sam osećao zbog čestih i za radnju usporavajućih opisa jednog neispitanog sveta, sličnim onima kao kod Dostojevskog ali ne toliko detaljnih, splasnula je jako brzo i potpuno nestala pred uživanjem u živim i opuštajućim slikama jedne divlje prirode i neobičnim spletom okolnosti oko jednog vojnog zarobljenika na zastrašujuće tuđinskoj planeti. Bižolova kao da je bila tamo, kao da je udisala čudne mirise nepregledne šume i osećala ukus nepoznate pečene divljači ulovljene za večeru, dok joj je ostatak lanca ishrane dahtao za vratom u mraku.. Ubrzo sam poželeo da je stvarno tako detaljna kao Dostojevski, jer sam želeo još više opisa ratne krstarice, vojničke pedantnosti i sulude logike smenjivanja komandne hierarhije jednog ratnog broda.. Bez preteranog opterećivanja fabule tehničkim detaljma napredne civilizacije, ali odlično ugraviranim u pozadinu događaja, neprimetno ubacujući čitaoca u vrtlog fatalnih zavera, političkog varvarstva i eksplozija bezumlja vladajućih kasti, Bižolova nas postepeno navodi da spoznamo prave krhotine časti koje ostaju posle tako divljih prevrata u međuplanetarnim odnosima jednog carstva. Ukratko, jedan vojnik koji mrzi politiku i jedna genetičarka koja mrzi vojsku upliću se u ..pa, vojno-političke zavrzlame čitave carevine! I tako, kao dva oblutka pod udarima besnih talasa sudbine, grabeći priliku za prilikom da spasu svoje i hiljade drugih života, kao i propast jednog čitavog sveta, uspevaju da se zasebno izvuku iz svih klopki društvene mašinerije osim jedne, koju su nesvesno sami sebi postavili. A tu jednu spoznaćete lako, i to jako brzo, jer će Vam ova knjiga, od korice do korice nabijena neizvesnošću i neverovatnim prevratima, jako kratko ležati sklopljenja.
3 1
30.05.2008.

Zašto ovo nije popularnije??

ocenaocenaocenaocenaocena
Lois Bižol je jedan od mojih omiljenih pisaca. Krhotine časti i Barajar su početak vrlo dugačkog i zanimljivog serijala o Majlsu Vorkosiganu. Ustvari, ova dva naslova su priča o njegovim roditeljima. SF Lois Bižol nije preteran opterećen naukom ili teorijom - nju više zanimaju ljudi, društveno uređenje, politika, istorija, i kako se pojedniac snalazi u svemu tome. Ipak, iako se svaka knjiga vrti oko sličnih tema, događaji su uvek novi i zabavni, a glavni likovi praktični, kreativni, duhoviti i kritički raspoloženi prema svetu oko sebe - ukratko, likovi sa kojima je vrlo lako identifikovati se. Stil je naizgled lagan, ali likovi su odlično razvijeni, motivacije uvek na mestu; knjige se mogu čitati kao space opera (manje-više), ali ako se malo udubite, shvatićete koliko one ustvari odslikavaju naš svet i našu trenutnu situaciju (kao što je uvek i slučaj sa dobrim i važnim knjigama). Preporučujem svakome, pa čak i ljudima koji (iz nekog opskurnog i sasvim neobjašnjivog razloga) inače ne čitaju SF.
2 1
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.