Laguna - Kraj jedne porodične priče - Peter Nadaš - Knjige o kojima se priča
Kraj jedne porodične priče
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 178
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
23. decembar 2011.
ISBN: 978-86-521-0889-3
Prevodilac: Maria Toth Ignjatović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
7
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Drama

Maestralno delo jednog od najznačajnijih savremenih pisaca Evrope!

Dobitnik nagrade Franc Kafka.

Pripovedač Kraja porodične priče je dečak koji živi sa bakom i dedom u Mađarskoj, pedesetih godina dvadesetog veka. Njegov buntovni, razgovorljivi deda beži od stvarnosti u svet uspomena i sećanja, slažući za svog unuka izvanredan mozaik sačinjen od porodičnih priča i biblijskih pripovesti, prepun starozavetnih i istorijskih junaka. S vremenom, dečak shvata da je njegov otac, vladin službenik, izneverio svoju porodicu, da su ga vlasti proglasile izdajnikom. Kroz dedine priče, koje postaju njegovo jedino porodično nasleđe, dečak se uči iskrenosti i slobodi, dirljivo svedočeći o strahotama sveta odraslih.

Uz poređenja sa delima Isaka Babelja, Salmana Ruždija i Itala Kalvina, Kraj jedne porodične priče potvrđuje da je Nadaš jedan od najznačajnijih savremenih pisaca Evrope.

„Ono što ovaj roman čini tako privlačnim i sveprožimajućim jeste činjenica da vas vodi od snova do sećanja i od sećanja do snova na poseban, zagonetan način, i to što u svojoj srži slavi pandemonijum ljudskog iskustva.“ The Boston Globe
16.09.2013.

Porodični krug

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Radnja romana je smeštena u Mađarsku pedesetih godina XX veka, a posmatramo je kroz pametne oči petogodišnjeg dečaka koji živi s dedom i babom, odvojen od oca koji je proglašen izdajnikom…Dečak provodi vreme u igri sa stvarnim i zamišljenim drugarima, i nikad nismo sasvim sigurni šta je istina a šta je san…Deda mu često priča o životu, o svakodnevnim jednostavnim stvarima, o sreći i nesreći, o ljubavi i mržnji, o strahu i hrabrosti; priča mu čudesne priče koje je njemu ispričao njegov deda, priče kombinovane sa legendama, priča mu događaje života i događaje smrti, o tome kako preci žive u nama, sve se to isprepliće, i stvarno i nestvarno, a treba da ostane u dečakovom sećanju, da pamti prošlost i porodicu jer "…krug se nigde ne prekida, nego se uvek vraća…" Ma šta se desilo, misli i sećanja nam niko ne može oduzeti!…Dragulj od romana, na malo strana sažima pregršt emocija koje deluju još snažnije jer se prelamaju kroz oči i dušu jednog deteta…Predivan roman!
1 0
09.03.2012.

Kraj jedne porodične priče

Joca
ocenaocenaocenaocenaocena
Nekoliko sablasnih priča se prepliću i sudaraju u ovom složenom romanu, u kome se neimenovani narator, neki će reći pisac lično, priseća zbunjujućeg ranog detinjstva u Mađarskoj. Dečak, koji je petogodišnjak u vreme početka priče, sa strahopoštovanjem se seća obožavanog oca koji je daleko, konfliktnog udovca koji je izdao svoje najdraže i najbliže onima koje je bespogovorno služio, a ipak bio obeležen kao izdajnik. Dečak se često seća i svojih drugara i zajedničkih igara, ali i osoba koje su na neki način obeležile njegovo odrastanje: svoje bake, neosetljive i ravnodušne na sreću, patnju i bol, kao i živopisnog dede, veterana I svetskog rata - njegovih priča iz bogate mađarske istorije i folklora , kao i iskrivljenog rodoslova. Deda pokušava pripovedanjem priča spasiti i sebe i dečaka, realnost je suviše surova da bi se sa njom suočio. Horor tadašnjeg života odraslih viđen je kroz oči petogodišnjaka nevinog srca i nesavršenog razumevanja sveta oko sebe, što čitaočev doživljaj priče čini još potresnijim. Ovo je intezivan, psihološki jak i emotivan roman jednog od najboljih evropskih romanopisaca. Obavezno pročitati!
0 0
01.03.2012.

Kraj jedne porodične priče

Boksi
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlično delo, jedna odlična porodična priča. Starac, odbijajuci da se suprotstavi realnosti beži sa svojim uspomenama u prošlosti u kojoj veruje da i dalje može naći spasenje. Za svog unuka pronalazi fantastični spektar prica, jednu porodičnu sagu i neverovatan svet mitova i legendi. To je jedna porodična priča. Ali, nisu bajke, realne priče, neimenovani narator se priseća. Deda govori o svojim godinama u vojsci tokom rata, o svojoj mladosti. Njegove priče su divne ali uznemirujuće. Vlasti odvajaju sina i oca, jednog od drugog, i onda odlaze u potragu za dečakom, koji je narator ove neobične fantastike. Ali dečak je bio slobodan u iskrenosti i pričama svog dede, i oseća se ovlašćenim da daje i tamno i strastveno svedočanstvo izdaje i kazivanja istine sveta odraslih sa kojim je suočen. Konačno, počinje da razume kako će i druge vrste porodičnih priča završiti. Ono što čini kraj porodične priče tako moćnim je Nadašova upotreba deteta kao lica koje nam govori i koje je "filter" za iskustva odraslih komunističke Mađarske. Mit, istorija i politička realnost su odlično prikazane u ovom nadahnutom i lepom romanu Petera Nadaša. Roman je simboličan i beskrajno ubedljiv. Svima bih ga preporučila, odlican je!
1 0
22.02.2012.

Kraj jedne porodične priče

Snežana
ocenaocenaocenaocenaocena
Radnja romana je postavljena u posleratnu Mađarsku i govori o dečaku koga deda, pričajući mu biblijske priče i predanja o porodici i istoriji, pokušava utešiti i zaštititi od surove stvarnosti – smrti majke i odsutnosti oca, inače žrtve političkog režima. Nadaš priču pripoveda u prvom licu, viđenu i doživljenu kroz oči deteta, čije se shvatanje realnosti značajno razlikuje od shvatanja odraslog čoveka. Zbog toga čitalac nikada ne može biti siguran šta je realnost, a šta poizvod dečije mašte. Dečak će na pravi način shvatiti važnost dedinih priča tek kada se suoči sa još većom tragedijom: saznanjem da je otac proglašen neprijateljem države, smrću deke i bake i odlaskom u sirotište za decu izdajnika. Priče postaju njegovo jedino vlasništvo, jedina vredna stvar koja mu je ostala u životu i koju mu niko ne može oduzeti. Predivan i emotivan roman koji sa zadovoljstvom ga preporučujem!
2 0
16.02.2012.

Kraj jedne porodične priče

Tamara
ocenaocenaocenaocenaocena
Jedna rec je dovoljna, SAVRSENSVO! Knjiga koja vas vodi kroz snove i secanja, do vracanje u stvarnost.. Perfektno...
0 0

Kraj jedne porodične priče

15.02.2012.
Magdalena
ocenaocenaocenaocenaocena
Stvarno maestralno delo.Veoma je lepo ispricana radnja.Uzivala sam citajuci ga.vodi od snova do secanja i to je ono sto ga cini interesantnim.Moja preporuka.
0 0

Kraj jedne porodične priče

15.02.2012.
Tatjana
ocenaocenaocenaocenaocena
Cinjenica je da bas u umovima mnoge nase starine lezi obilje mudrosti i zivotne filozofije i da zivot nije stvar nicije volje, da se u dusi coveka vodi bitka. Slusajuci ovakve dedine price, decak shvata sustinu borbe zvane zivot. Te dedine price su i jedino porodicno nasledje decaku.Nisu ovo bajke, vec stvarne price i uspomene iz zivota, epizode iz velikih istoriskih dogadjaja, napetosti i olaksanja, strepnje i radosti,malo hleba i masti za obrok, prelezana kolera... Uzmimo savete od starijih o zivotu, ucimo od njih jer oni su ga skupo platili a mi smo te savete dobili badava,bas kao i decak sto uci od svog dede...
0 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.