Laguna - Ana Edeš / Ševa - Deže Kostolanji - Knjige o kojima se priča
Ana Edeš / Ševa
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 423
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
22. novembar 2011.
ISBN: 978-86-521-0816-9
Prevodilac: Maria Toth Ignjatović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
3
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

U Ani Edeš je iz ugla jedne služavke prikazan buran period višestru-kih prevrata u Mađarskoj nakon raspada Austrougarske, vreme neposredno posle pada vlade Bele Kuna, kada je buržoaski sloj ponovo zadobio svoja prava, između ostalog i na izrabljivanje nižih slojeva. Uz satiru i crni humor i sa neočekivanim obrtom na kraju priče, Ana Edeš je klasik evropske književnosti.

Ševa – čija je radnja smeštena u Suboticu – mnogo je razigraniji i satiričniji prikaz učmale svakodnevice imućnog građanstva koje iznenada otkriva da život može biti mnogo zabavniji. Neprivlačna, nezanimljiva, gotovo neprimetna devojka s nadimkom Ševa živi s roditeljima za koje kuva, šije i brine o domaćinstvu. Njihovim poro-dičnim životom odavno je zavladala rutina. Kada Ševa otputuje na nedelju dana, roditelji se prvo pitaju šta će i kako će bez nje, a onda sve više vremena provode van kuće i otkrivaju koliko im
prija takav život.

Dva ženska lika – Ana Edeš, žena pretvorena u stvar, u deo pokuć-stva bez ikakvog prava i glasa, i devojka Ševa čije odsustvo pokreće radnju priče – doprinose tome da su ove novele, na trenutke izuzetno duhovite, a na trenutke surovo istinite, postale popularne i omiljene među čitaocima širom sveta.
 
„Bez sumnje pravo remek-delo.“ The Guardian

„Savršena novela čiji je ton pun života, iako tema obuhvata sav bol i razočaranje sveta.“ The New York Review of Books
08.01.2014.

Ana Edeš / Ševa

Mir Janna
ocenaocenaocenaocenaocena
U ovom romanu,kroz dve odvojene priče i dva ženska lika je na vrlo zanimljiv način opisan jedan izuzetan period istorije mađarske buržoazije viđen očima Ane Edeš,služavke i Ševe,devojke iz imućne porodice.Ana Edeš poštena,vredna,skromna i tiha služavka u kući porodice Vizi,kao takva je predmet zavisti gospođa iz visokog društva.Ana se nikad ne žali...Ana nikad ništa ne traži...Ana samo vredno radi...Ali kad se Ana usudi da sanja i želi,sve se menja i tragično završava.Ševa odlazeći na kraći odmor,izložiće roditelje sitnim zadovoljstvima i iskušenjima koja će ih suočiti sa surovom istinom koju su čitav život " skrivali pod tepih."Ružna,neprivlačna,gojazna Ševa je njihova sramota zbog koje su se odrekli društva,izlazaka,života...Kćerka koju nikada niko neće oženiti ali stvar koja kao i Ana kuva,čisti,šije.Osećajna,surova,satirična,tragična ali fascinantna knjiga koja nas duboko pogađa.
0 0
03.12.2013.

Ana Edeš / Ševa

ana horvat
ocenaocenaocenaocenaocena
Iz Zagreba sam a knjigu Deže Kostolanjija nabavila sam za vrijeme kratkog boravka u Subotici. Pročitala sam je i ostala zadivljena i posramljena. Zadivljena zato jer sam otkrila jednog klasika za kojeg do tada nisam ni čula a to je i razlog zbog kojeg sam posramljena.Kako to da te novele nisu u obaveznoj školskoj lektiri,zašto našu djecu ne uče kakvo je ljudsko društvo,bez obzira na državno uređenje,zašto ih ne uče da suosjećaju s potlačenima,siromašnima,slabijima bez obzira tko su i u što vjeruju. Mene je Deže Kostolanji zadivio.Hvala mu.Subotica je divna.Hvala svima.
0 0
27.03.2012.

Ana Edeš / Ševa

Karolina Đenge
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koju svako treba da pročita, klasik mađarske književnosti. Kostolanji je vrhunski pisac.
3 0

Prikaz: „Ana Edeš“ i „Ševa“

20.01.2012.
Kao nenametljiva čežnja ovdašnjih bibliofila poslednjih godina se svako malo javljala knjižica izdata u prvoj polovini devedesetih koja je sadržala kraći roman/novelu „Ševa“ velikog mađars...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.