Laguna - Marko Polo - Od Venecije do Ksanadua - Lorens Bergrin - Knjige o kojima se priča
Marko Polo - Od Venecije do Ksanadua
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 427
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2010.
ISBN: 978-86-521-0372-0
Prevodilac: Tamara Trifunović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
3
4
1
3
0
2
0
1
0
Najslavniji Evropljanin koji je istražio Aziju, Marko Polo je prvi pravi svetski putnik. Njegovo iskustvo predstavlja najraniji most između Istoka i Zapada, njegovo ime je sinonim za avanturu i otkrića; tokom šest vekova pobuđivao je sveopštu očaranost a njegove priče podstakle su maštu brojnih istoriografa da stvaraju lažne mitologije. Lorens Bergrin predstavlja nam prvu potpunu biografiju jedne od zanimljivijih ličnosti svetske istorije. Odiseja Marka Pola na Putu svile u ovom remek-delu napisana je raskošno i do najsitnijih detalja.

Marka Pola upoznajemo kao neiskusnog mladića, potomka imućne trgovačke porodice iz Venecije, koji se kao sedamnaestogodišnjak 1271. godine sa ocem i stricem otisnuo put Azije. Zatim ga vidimo kao poverenika Kublaj-kana, najstrašnijeg i najmoćnijeg vladara na svetu, i pratimo njegov razvoj do iskusnog diplomate i kanovog čoveka od poverenja. Sledimo ga dok se vraća kući, u Veneciju, pretovaren silnim bogatstvima, najnovijim izumima i tovarom priča teškim dvadeset četiri godine. Posmatramo i njegovu saradnju sa čuvenim piscem Rustičelom iz Pize, koji je u Marku Polu odmah prepoznao priču kakva se sreće jednom u životu; oživljene neverovatnom moći zapažanja, Markove priče nije trebalo mnogo doterivati.

Koristeći autentične izvore podataka kao i iskustva sa svog putovanja Markovim stopama po Kini i Mongoliji, Bergrin istražuje kontroverze koje prate legendu o Marku. Objedinivši u sebi istoriju, biografiju i putopis, ovo delo predstavlja jedinstvenu hroniku o čoveku koji je proširio granice ljudskog znanja i mašte. Ova biografija nas vodi na put do granicâ istorije, i dalje.
18.06.2015.

Marko Polo - Od Venecije do Ksanadua

Daniel
ocenaocenaocenaocenaocena
Veoma dobra i zanimljiva knjiga napisana tako da ni jedna stranica nije dosadna! Istorija i avantura Marka Pola opisana je slikovitim detaljima i raznim zanimljivostima koje drže pažnju od početka pa do kraja.
0 0
03.04.2013.

Marko Polo - Od Venecije do Ksanadua

Tijanači
ocenaocenaocenaocenaocena
Naslov lepo govori. Marko Polo- što znači da će čitaoci imati prilike da saznaju ko je bio Marko Polo, kako i gde je živeo i umro, šta je znao i video, zašto je bio važan. Od Venecije do Ksanadua- što znači da će čitaoci imati prilike da upoznaju razne predele, ljude, običaje, ličnosti - posebno Kublaj-kana o kome Marko najviše govori. Ovo je idealna knjiga za sve one koje zanima kako se putovalo Putem svile u XIII veku i koliko su putovanja trajala, kako su Mongoli ratovali, kakav im je bio poštanski sistem, novac, način komandovanja, upravljanja osvojenim teritorijama, odevanja, života,...
0 0
09.08.2011.

Put svile

ocenaocenaocenaocenaocena
Ovog leta sam išla putem svile, zahvaljujući ovoj knjizi i družini Polo. I bilo mi je zaista lepo. Knjiga me prijatno iznenadila. Odavno nisam pročitala sličnu knjigu sa toliko slikovitih opisa . Detaljan opis Pamira, gde čak i ptice ne lete, čudesne visoravni Šangri-La, Lopa, čije ime predstavlja granicu sa nepoznatim i priča o pevajućem pesku, ostavili su me bez daha. Upoznala sam žene Kamula, kojima Marko Polo nije mogao da odoli. Sa svakim pređenim kilometrom, postala sam svesna veličine Mongolskog carstva i misterije koja je obavijala Džingis-kana. U Markovim pričama, Kublaj -kan zauzima posebno mesto. Čovek koji je sam po sebi predstavljao zakon, svemoćnu ličnost koje su se svi u carstvu bojali ali u isto vreme i divili, nasledio je od Džingis - kana ne samo presto, već i želju da postane vladar sveta. Ovo je knjiga koja mi se veoma dopala. Zato je toplo preporučujem!
1 0
03.02.2011.

Zanimljiva biografija Markovih putovanja

ocenaocenaocenaocena
"Marko Polo" Lorensa Bergrina je varljivo naučnopopularno štivo. Čitajuci knjigu, njen oprezni i radoznali vlasnik mogao bi pomisliti da je Bergrin lenjo iskopirao delove Markovog srednjovekovnog putopisa, ne udubljujući se previše u istinitost njegovog hvalisavog jezika. Međutim, tek na kraju knjige Bergrin nedvosmisleno pokazuje svoje pravo lice, odnosno znanje, i jasno dokazuje da je od prvih do poslednjih stranica i te kako ispisivao tekst potkovan istorijskom objektivnošću. Druga polovina trinaestog veka u njegovoj knjizi postaje tako savršen odraz u ogledalu, u kom se naziru nebrojeni običaji, predeli i političke zavrzlame Venecije, moćnog Mongolskog carstva, Kine, Mjanmara, Indije i Afrike. A negde između ovih opisa, smestila se i senka Markovog hirovitog i taštog karaktera, koju Bergin osvetljava magičnom zanimljivošću. Opširna, uzbudljiva i vredna knjiga kojoj je jedina mana što previše citira Markov putopis.
1 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.