Laguna - Bukmarker - Lagunin knjigoskop za april 2019. - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Lagunin knjigoskop za april 2019.

Od početka ove godine Laguna je objavila 103 naslova. Impresivno. S druge strane, kako se snaći među mnoštvom zanimljivih naslova?

Redakcija Lagune je pokušala da napravi idealan spoj naslova za svaki horoskopski znak. Za čitanje tokom aprila, preporučujemo ove naslove, a vi nam možete reći koliko smo bili uspešni u predviđanju da će vam se po glavnom znaku, ili bar ascendentu, dopasti ove knjige:


 
Vodolija

Mudre i duboko humane Vodolije koje su otvorenog uma, verovatno će zaintrigirati roman koji vrlo spretno kombinuje fanastiku sa ljubavnom pričom Odaja sećanja. Kad biste znali da vam je smrt blizu, koje uspomene biste sačuvali za večnost?

A za Vodolije koje bi radije čitale dokumentarnu prozu, predlažemo sumu Hararijevih razmišljanja na temu trećeg milenijuma u koji smo odavno zagazili – 21 lekcija za 21. vek.
 
Ribe

Saosećajne i umetničke prirode, Ribe često imaju osećaj da su neshvaćene, pa će se vrlo lako zamisliti na mestu Kamij koja odluči da preda svoj život u ruke jednog rutinologa. Rutinologa?, pitate vi. E da, odgovor za to šta je rutinolog naći ćete, kao i Kamij, u knjizi Drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan

A kad savladaju tu lekciju, mogu da pređu na sledeću i saznaju šta je rezilijentnost u knjizi Jači ste nego što mislite.

R – Ribe, r – rutiolog, r – rezilijentnost!
 
Ovan

Zauzeti Ovnovi moraju dobro da znaju na šta troše svoje vreme. Dakle, knjiga mora da im odgovara po: sadržaju, korici, pohvali na korici, i da im još donese i upotrebljivo saznanje. Da, gospodo, Ovnovi su zahtevni, i to s pravom.

Za zahtevne čitaoce – zahtevan izazov: Pupak sveta je doživeo četrnaest izdanja u Makedoniji, ovenčan je nagradama „Balkanika“ za najbolji balkanski roman, „Stale Popov“ za najbolje prozno delo po izboru Udruženja pisaca Makedonije, i nagradom „Jugra“ u Rusiji za najbolji roman južnoslovenske književnosti preveden na ruski jezik.

I još, za one koji preferiraju istoriju i kuriozitete, knjiga Mehane i kafane starog Beograda, biće prava poslastica.

Bik

Zemljani znak Bik ceni praktičnost pre svega. A voli i stvari od „ovoga sveta“. Zbog toga imamo dve opcije: S mojim muškarcem Džodi Elen Malpas koja je stekla armiju čitalaca. Ili glamuroznu i potpuno otkačenu Kloe Espozito sa romanom Opaka. Obrni-okreni, žene su glavne. A Bikovi će se sigurno složiti sa tim.

Bikove koji su ovog proleća rešili da nešto učine na planu ishrane, pozivamo da prelistaju divno ilustrovanu Čarobnu kuhinju.
 
Blizanci

Za slobodoumne Blizance Đavolova ostava je pravi izazov – na intelektualnom i gastronomskom planu. A i koji Blizanac ne bi hteo da se promuva Đavolovom ostavom, ako ćemo iskreno ?

Za one koji bi radije da neguju dete u sebi, predlažemo Bila Brajsona i Život i doba Malog Groma. Neodoljivo. Baš kao i Blizanci.
 
Rak

Pod tvrdim oklopom jedog Raka krije se okean dubokih emocija. Nije slučajno što i naslov ove knjige može da im govori mnogo: Zvuci iz podmornice. Ponirući u prošlost, glavni junak romana polako dolazi do zapanjujućih otkrića ne samo o sebi već i o ženi koja se, kako je to kasno shvatio, u braku gušila pod teretom neizrečenih i neispoljenih emocija, bezuspešno pokušavajući da ostvari duboku, istinsku komunikaciju sa njim.

A onda i da makar prelista retro izdanje legendarnog serijala Dušana Radovića, Beograde, dobro jutro. (Mada ne možemo da odolimo da ne preporučimo Rakovima i jedan naslov iz 2018. godine Gen, intimna istorija.
 
Lav

Ponosni i glamurozni Lavovi će biti apsolutno oduševljeni knjigom koja je opčinila Zapad čim se pojavila (da bi ubrzo bila prenesena na filmsko platno): Suludo bogati Azijci. Nema promašaja kad je ova knjiga u pitanju. Preporuka i za Vage, Ovnove, pa i Škorpije.

A kada je u pitanju non-fiction, onda nema bolje preporuke za Lavove od knjige Stivena Pinkera Prosvećeni svet koja iznosi argumente i činjenice u korist humanizma, razuma, nauke i napretka, i nedvosmisleno ukazuje na jasan put koji nas vodi u budućnost.
 
Devica

Analitične Device, po našem knjigoskopu, neće odoleti da obnove gradivo: Balkanski špijun Dušana Kovačevića. Savremeni klasik domaće književnosti.

Ne sumnjamo da će ih zaintrigirati naslov iz edicije Netopija Sajberpsihologija čija je tema analiza ljudskog ponašanja u doba interneta. Ovaj naslov je istovremeno odličan uvod u ostale naslove iz ove sjajne edicije sa kojom bi svaki korisnik intereneta morao da se upozna.
  
Vaga

Lepota u kojoj Vage uživaju mora biti i spoljašnja i unutrašnja. Roman o lepotici Nataliji Gončarovoj, Izgubljeno doba ljubavi i snega će ih sigurno zaintrigirati. Osim toga, zasnovan je na istorijskom istraživanju.

A za one radoznale Vage koje vole da zavire iza kulisa, toplo preporučujemo biografiju jednog od najslavnijih bendova 20. veka – Queen. Mark Blejk se oslonio na svoje stare intervjue sa članovima grupe Queen, a zatim vodio više od sto razgovora sa njihovim producentima, urednicima diskografskih kuća, bivšim članovima sastava, bliskim saradnicima i školskim drugovima, uključujući i mnoge poznanike Fredija Merkjurija iz rane mladosti, kako bi složio potpun, zadivljujući prikaz od uspona benda iz predgrađa do statusa svetskih superzvezda.
 
Škorpija

Sklone dubokom razmišljanju i analitici, Škorpije će zainteresovati svojevrsna autobiografija jedne najvećih zvezda kriminalističkog žanra Džejmsa Elroja, Moja mračna mesta. Naime, Elrojova majka ubijena je 1958. kada je on imao samo deset godina, a ubica nikada nije pronađen.

Trideset pet godina kasnije, Elroj je rešio da se obračuna sa demonima iz svoje prošlosti. Angažuje penzionisanog detektiva, i njih dvojica kreću u uzbudljivu avanturu, u istragu čiji je plod ova knjiga.

A za one koji bi radije da jačaju svoj duh na drugi način, knjiga Džoa Marčanta Izlečenje može da ponudi naučno dokazane odgovore na večno pitanje: koliko duh utiče na naše fizičko stanje.
 
Strelac

Slobodan duhom, znatiželjan, Strelac voli da ispituje nove teritorije. Neka to u aprilu bude jedno putovanje u Latinsku Ameriku i otkriće romana kolumbijskog pisca Fernanda Valjeha Provalija. Našoj publici je Valjehovo ime malo poznato, ali reč je o izuzetnom stvaraocu.

Provalija je dinamična pripovest o životu dvojice braće, o srljanju Kolumbije, pa i čitavog sveta, u civilizacijsku propast. Iako potresna, ova ekstravagantna i eksplozivna proza odiše istančanim humorom kakav će Strelci ceniti. A naročito autorovu bespoštednu iskrenost.
 
Neumorni putnici kroz sopstveni život, Strelci će možda ceniti i priručnike o ishrani. Ne kuvare, već knjige koje govore o hedonističkoj gladi, o zdravlju i vitalnosti poput Slatkih priča Slađane Jelić ili Pravilne linije ishrane dr Suzan Pirs Tompson.
 
Jarac

Strogi i ambiciozni Jarac voli konkretne i univerzalne priče, pa ga u aprilu šaljemo na Put u Indiju sa E. M. Forsterom koji je ovim romanom želeo da prikaže odnos imperijalističke sile prema svojim podanicima. A uspeo je mnogo više od toga. Ova priča oslikava daleko veću tragediju imperijalizma, i zbog toga je Put u Indiju bezvremeno delo i jedan od najznačajnijih romana XX veka. 

Zbog svoje neprestane zabrinutosti za svet u kojem žive, kao i za svoje bližnje, preporučujemo izvrsnu knjigu Petera Volebena Skriveni život životinja. Znamo da Jarčevi ovakvu preporuku ne očekuju iz prve, ali smo sigurni da će se pozitivno iznenaditi. A možda će je proslediti svojoj deci da je čitaju. Mogućnosti su velike! A uvidi dalekosežni…


Podelite na društvenim mrežama:

o otporu, hrabrosti i nadi roman diskretna špijunka madlin martin u prodaji od 14 maja laguna knjige O otporu, hrabrosti i nadi – roman „Diskretna špijunka“ Madlin Martin u prodaji od 14. maja
13.05.2024.
Od autorke bestselera „Poslednja knjižara u Londonu“ Madlin Martin stiže „Diskretna špijunka“, zanosna, inspirativna i napeta knjiga u kojoj ćete uživati. „Diskretna špijunka“ je roman inspirisan isti...
više
novi roman paola konjetija niže u dolini u prodaji od 14 maja laguna knjige Novi roman Paola Konjetija „Niže u dolini“ u prodaji od 14. maja
13.05.2024.
Roman „Niže u dolini“ italijanskog pisca Paola Konjetija uzbudljiva je porodična drama, koja se odigrava u predivnoj prirodi i surovoj seoskoj zajednici. Za svoja dva sina otac je ispred kuće posad...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
10.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
stiven erikson gost festivala fantastike u nišu od 16 do 19 maja laguna knjige Stiven Erikson gost Festivala fantastike u Nišu od 16. do 19. maja
10.05.2024.
U Niškom kulturnom centru se od 16. do 19. maja održava šesti Festival fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra. Laguna će se predsta...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.