Laguna - Bukmarker - 20 književnih činjenica kojima ćete briljirati u društvu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

20 književnih činjenica kojima ćete briljirati u društvu

Osim što ćete osvojiti poene kao okoreli knjigoljubac, ove činjenice mogu vam dobro doći u kvizovima znanja.



1. Originalni naslov romana „Farenhajt 451“ bio je „Vatrogasac“.

Rej Bredberi i njegovi izdavači su smatrali da je „Vatrogasac“ dosadan naslov pa su pozvali lokalnu vatrogasnu stanicu kako bi saznali na kojoj temperaturi gori papir. Dežurni vatrogasac ih je zamolio da sačekaju dok zapale papir pa se vratio sa tačnom temperaturom i tako je nastao naslov knjige koja je ušla u istoriju.

2. Bredberi je, takođe, napisao scenario za film „Mobi Dik“ iz 1956. godine.

3. „Don Kihot“ je najprodavaniji roman svih vremena sa preko 500 miliona prodatih primeraka.

Najprodavaniji roman. Ako govorimo o najprodavanijoj knjizi, to je svakako Biblija.

4. Edgar Alan Po je prvobitno zamislio da papagaj ponavlja reči: „Nikad više“.

Ipak je shvatio da se papagaj ne uklapa u melanholiju poeme i ideju koju je želeo da realizuje pa ga je zamenio gavranom.

5. Prvi izdavač koji je pristao da objavi „Lolitu“ bio je Olimpija Pres.

Roman Vladimira Nabokova bio je toliko kontroverzan da je samo jedan izdavač pristao da ga objavi 1955. godine. Putnam iz Sjedinjenih Američkih Država se predomislio tek 1958. godine kada je roman već postao hit.

6. Čarls Dikens je verovao u natprirodno i pripadao je nečemu što se zvalo „Klub duhova“.

Osim toga, veoma je voleo hipnozu.

7. Junak K. S. Luisove naučnofantastične trilogije je zasnovan na njegovom prijatelju i kolegi Dž. R. R. Toliknu.

8. Prvi rukopis knjige Džona StajnbekaO miševima i ljudima“ pojeo je pas.

Stajbekovo kuče Tobi je jedne večeri ostalo samo kod kuće i pojelo neke veoma važne stranice. Stajnbek je o incidentu pisao svom agentu: „Bio sam toliko ljut, ali jadničak je možda samo iskazivao svoje kritičko mišljenje.“

9. „Ana Karenjina“ ima više od 800 stranica, a prvobitno je objavljena u delovima, kao serijal.

Ruski glasnik je objavljivao delove romana kao serijal od 1837. do 1877. godine. Politički stavovi Lava Tolstoja su se sukobljavali sa urednikovim tako da smo prvi put ceo tekst dobili kada je roman objavljen u formi knjige.

10. Gabrijel Garsija Markes je odbio da se „Sto godina samoće“ pretvori u film.

Ovo je čudno s obzirom na to da je većina njegovih dela ekranizovana. Markes je navodio da je razlog što bi „sigurno uzeli nekog glumca poput Roberta Redforda, a većina nas nema rođake koji izgledaju kao Robert Redford“.



11. Harper Li je za „Ubiti pticu rugalicu“, jedini roman koji je objavila, dobila Pulicerovu nagradu.

Iako je roman jedan od najčitanijih u istoriji američke književnosti i proveo 88 nedelja na listi bestselera, Harper Li za života nije ništa više objavila. Nakon njene smrti objavljen je rukopis „Idi postavi stražara“ koji predstavlja nastavak čuvenog romana.

12. Prvo izdanje romana „Čarli i fabrika čokolade“ je objavljeno 1964. godine i bilo je prilično rasističko.

Na primer, u prvom izdanju su Umpa-Lumpe opisani kao crni pigmeji iz „najdubljih i najmračnijih delova afričke džungle gde nijedan belac nikada nije kročio“. Važno je napomenuti i da je Dal Čarlija prvobitno opisao kao „malog crnju“.

13. „Kvaka 22“ je pisana osam godina.

Džozef Heler je počeo sa pisanjem 1953. godine kada je smislio prvih nekoliko rečenica. Zatim mu je trebalo nedelju dana da prvo poglavlje pošalje svom agentu. Nakon što je Heler napisao trećinu knjige, agent je počeo da nudi rukopis izdavačima i Sajmon i Šuster su ga kupili. Nakon toga Heleru je trebalo osam godina da im dostavi ceo rukopis.

14. „Lovac u žitu“ je jedini objavljeni roman Dž. D. Selindžera zbog kog je morao da se krije od javnosti.

Dve godine nakon objavljivanja romana 1951. godine Selindžer se povukao u Korniš u Nju Hempširu. Nakon što je dao izjavu lokalnim novinama, koja je objavljena kao velika ekskluziva, Selindžer je bio toliko ljut da je retko nakon toga pristajao na javno obraćanje.

15. Ernest Hemingvej je prezirao originalnu koricu FicdžeraldovogVelikog Getsbija“.

Kada je Ficdžerald poklonio primerak svog romana Hemingveju, ovome se korica nije dopala. Ficdžerald ga je uveravao da će mu biti jasno sve ako samo počne da ga čita.

16. Rukopis „Pokretnog praznika“ se nalazio u podrumu hotela „Ric“ u Parizu.

Ernest Hemingvej je 1928. godine smestio u podrum hotela dva sanduka prepuna zapisima koji su nastali tokom njegovog života u Parizu. Tek 1956. godine ih je slavni pisac uzeo nazad i prepravljao da bi napisao svoje memoare. Finalno delo objavljeno je tri godine nakon Hemingvejeve smrti.

17. Grupa U2 je pozajmila naslov poglavlja romana „Gospodar muva“ za naziv svoje pesme.

Sedmo poglavlje „Gospodara muva“ nosi naslov Senke i visoka stabla (Shadows and Tall Trees). Tako je U2 nazvao svoju poslednju pesmu sa debitantskog albuma „Boy“.

18. Roman „Gordost i predrasuda“ je prvobitno naslovljen „Prvi utisci“.

Ali kada su izdavači odbili da ga objave, Džejn Ostin je izvršila značajne prepravke, uključujući i sam naslov romana. Na ovim promenama je radila u periodu između 1811. i 1812. godine.

19. Čudovište u romanu „Frankenštajn ili Moderni Prometej“ nema ime, ali ga je Meri Šeli jednom oslovila sa „Adam“.

Mnogi ljudi pogrešno veruju da je Frankenštajn ime čudovišta iz romana, a zapravo ono nema ime. Prilikom jednog čitanja knjige Šelijeva je čudovište nazvala Adam, aludirajući na rajski vrt.

20. Originalni naslov knjige „Where the Wild Things Are“ bio je „Where the Wild Horses Are“.

Razlog za izmenu je što Moris Sendak nije umeo da nacrta konje. Kada ga je urednik pitao šta ume da nacrta, odgovorio je: „Svašta“ (things). Tako su konji nestali iz naslova knjige.

Autor: Erin la Rosa
Izvor: buzzfeed.com
Prevod: Dragan Matković
Foto: Unsplash


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.