Laguna - Kašika koja nestaje - Sem Kin - Knjige o kojima se priča
Kašika koja nestaje
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 464
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
19. oktobar 2018.
ISBN: 978-86-521-3061-0
Prevodilac: Tatjana Bižić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
6
4
0
3
0
2
0
1
0
I druge istinite priče o ludilu, ljubavi i istoriji sveta ispričane zahvaljujući periodnom sistemu elemenata.

Od bestseler autora New York Timesa

„Izuzetno interesantan, zabavan i uzbudljiv prikaz 150 godina razvoja nauke.“ Kirkus

Zašto je Gandi mrzeo jod (I, 53)? Zašto su Japanci na filmu ubili Godzilu projektilima od kadmijuma (Cd, 48)? Kako je radijum (Ra, 88) skoro uništio reputaciju Marije Kiri? I zašto je telurijum (Te, 52) doveo do najbizarnije zlatne groznice u istoriji?

Periodni sistem elemenata jedno je od naših vrhunskih naučnih dostignuća, ali osim osnova hemije u njega je ugrađeno i bogatstvo ljudskih strasti, mnoge avanture, izdaje i opsesije. Fascinantne priče pune izuzetnih detalja i interesantnih podataka prate ugljenik, neon, silicijum, zlato i sve elemente koji su oko nas ili u nama. Oni igraju svoje uloge u ljudskoj istoriji, finansijama, mitologiji, konfliktima, umetnosti, medicini i životima (često) ludih naučnika koji su ih otkrili.

Kašiкa koja nestaje spaja nauku sa tradicijom otkrića, istraživanja i alhemije, sve od Velikog praska do kraja vremena, uz uzbudljive priče, koje su pratile ove poduhvate.

„Autor pred čitaocima otvara vreću elemenata iz periodnog sistema punu trikova sa takvim samopouzdanjem i fascinacijom da materijal koji je obično težak kao olovo pretvara u zlato.“ Entertainment Weekly

„Uz neprekinutu bujicu zabavnih činjenica autor o ozbiljnoj materiji piše sa duhovitošću, talentom i autoritetom koji će oduševiti i one najnestrpljivije.“ Publishers Weekly
30.10.2018.

Kašika koja nestaje

Tamara
ocenaocenaocenaocenaocena
U osnovnoj školi sam imala sjajnog profesora hemije, pa je ljubav prema toj nauci od tada prisutna. Bilo da ste zaljubljenik u hemiju, neko ko ima predzanje ili pojma nemate o ovoj nauci, ova knjiga vam može biti zanimljiva.Periodni sistem elemenata i autor ove knjige vas vode na zabavno putovanje, sasvim neuobičajeno i jedinstveno. Obožavam je!
0 0
12.02.2020.

Kašika koja nestaje

Nada
ocenaocenaocenaocenaocena
Gde je bila ova knjiga kada sam ja bila školarac? Jednostavno napisana, zanimljiva za sve ljubitelje nauke. Ovaj niz zanimljivih priča o elementima iz periodnog sistema će vas naučiti nečemu i definitivno nasmejati.
0 0
26.03.2020.

Kašika koja nestaje

Perica Tokić
ocenaocenaocenaocenaocena
Pročitajte fascinantnu priču o tome kako je nastao naslov ove knjige, a to ima veze sa jednim elementom-galijumom, a obavezno pročitajte i o slavnim danima aluminijuma kada je bio na vrhuncu popularnosti i kada je naširoko "smatran pravim čudom i koštao je skuplje od zlata". Da li ste znali da je telur jedini element koji stvara hemijsku vezu sa zlatom, da se element bizmut koristi da bi regulisao probavu i da je molibden igrao vrlo važnu ulogu za nemačku stranu u Prvom svetskom ratu, ali i da je kalcijum element "koji rado pravi mehuriće-a i penu, stanje u kome se mehurići preklapaju i gube sferni oblik"?Prođite redovima u ovom delu koji govore o živi i njenoj specifičnosti, za jedan atom žive može se reći da je možda izolovan od spoljašnjeg sveta, ali ne može mu se zameriti da nije u potpunosti posvećen svojoj porodici, vrsti, svom krugu, jer atomi žive "žele društvo samo drugih atoma žive" i oni se svi drže zajedno pred izazovima spoljašnjosti tako što se "sklupčavaju u lopticu".
0 0
04.05.2019.

Kašika koja nestaje

Perica Tokić
ocenaocenaocenaocenaocena
Fascinanatna knjiga. Evo samo nekoliko citata:

- "Živa očajnički želi da bude samo u blizini žive i ničeg drugog, tako da se sićušni komadići ovog metala skupljaju u loptice da bi što više smanjili površinu izloženu spoljašnjosti. Takvo ponašanje podseća na prpadnike kultova, koji isto hoće da se druže jedino s onima čije je postupanje istovetno njihovom i okreću leđa spoljašnjem svetu".

- "Srednjovekovni alhemičari su, uprkos svojoj žudnji za zlatom, smatrali živu najmoćnijom i najpoetičnijom tvari u čitavoj vasioni".
0 0
18.04.2019.

Kašika koja nestaje

Natali
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlično napisana knjiga. Još nisam došla do kraja, ali moram da napišem napomenu za neko sledeće izdanje: Primetila sam da je prevodilac ubacivao svoje primedbe koje bliže određuju neke pojmove, pa mislim da bi bilo zgodno, da na strani 193 prilikom navođenja slučaja ''zloglasnog mlađanog Britanca po imenu Grejam Frederik Jang'' o trovanju bližnjih i ostalih talijumom, u okviru devetog poglavlja ''Trovački rukavac: ''Jao,jao'''', ubacite primedbu da je po tome snimljen i film u režiji Benjamina Ross-a, Dnevnik Janga Trovača (1995) (YOUNG POISONER’S HANDBOOK).
0 0

Kašika koja nestaje

15.11.2018.
Milica
ocenaocenaocenaocenaocena
Pošto sam po struci hemičar zanimalo me je šta ova knjiga ima da ponudi i definitivno se nisam razočarala. Nije napisana u čistom naučnom maniru, već je knjiga koja bi trebalo da se dopadne svakom čitaocu, čak i nekom ko nema predznaje iz hemije. Svakako smatram da je dobro pomagalo svim profesorima koji vole da u svoja predavanja ubace neku zabavnu činjenicu.
0 0

„Kašika koja nestaje“ – Ozbiljna nauka, lepo upakovana u zanimljive priče

04.04.2019.
S jedne strane, kako navodi Sem Kin na samom početku svoje knjige „Kašika koja nestaje“, periodni sistem elemenata je jasna, naizgled pristupačna tabela, koja bi trebalo da ima smisla za svakog ko je ...
više

„Kašika koja nestaje“ – Ozbiljna nauka, lepo upakovana u zanimljive priče

31.01.2019.
S jedne strane, kako navodi Sem Kin na samom početku svoje knjige „Kašika koja nestaje“, periodni sistem elemenata je jasna, naizgled pristupačna tabela, koja bi trebalo da ima smisla za svakog ko je ...
više

Prikaz knjige „Kašika koja nestaje“ Sema Kina

16.11.2018.
Dešava se da naletimo na knjigu koja nas zadivi, a ja sam upravo pročitao jednu baš takvu – „Kašika koja nestaje“ Sema Kina. Ovaj mali nestaško od knjige je prepun zanimljivih grudvica znanja i trivij...
više

„Kašika koja nestaje“ Sema Kina

19.10.2018.
Grozničava proslava u čast periodnog sistema elemenata kroz „istinite priče o ludilu, ljubavi i istoriji sveta“. Knjiga Sema Kina u sebi nosi zanimljivu novu ideju: ispričati priču o periodnom sist...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.