Laguna - Knjiga o ludilu i lekovima - Redžina O'Melvini - Knjige o kojima se priča
Knjiga o ludilu i lekovima
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 375
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
12. februar 2013.
ISBN: 978-86-521-1076-6
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
4
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

„Predivno napisan i uistinu nezaboravan roman s mnoštvom detalja o shvatanjima o ljudskoj prirodi i nauci u šesnaestom veku.“ Cleveland Plain Dealer

Gabrijela Mondini predstavlja pravu retkost u Veneciji XVI veka: briljantnu mladu ženu koja poseduje mogućnost, znanje i želju da postane lekar. Pristup tom zatvorenom svetu omogućuje joj otac, i sam poznati doktor. U zamenu za podršku ona mu pomaže u istraživanju za njegovo remek-delo Knjigu o bolestima i usavršava svoj dar lečeći žene voljne da se za lekove obrate pripadnici istog pola.

Kada joj otac nestane na putu Gabrijelu, lišenu njegove podrške, izbacuju iz lekarskog ceha i zabranjuju joj da leči ljude, samo zato što je žena.

Da bi mogla da nastavi bavljenje svojim životnim pozivom, Gabrijela mora da pronađe oca i vrati se sa njim u Veneciju. Uz pomoć dvoje vernih slugu ona prati oskudne tragove iz očevih zagonetnih pisama preko cele Evrope pitajući se da li se njen otac našao u raljama ludila ili je na tragu neverovatnog medicinskog otkrića. Prateći njegov trag Gabrijela se susreće sa najvećim medicinskim umovima Evrope u Padovi, Lajdenu i Edinburgu i prolazi kroz čudne i zastrašujuće gradove čak do ulica Maroka punih miomirisnih začina. Sa svakim korakom njeno poznavanje lekarstva raste, a skrivene istine o njenoj porodici kao i najdublje tajne njene duše izlaze na videlo.

Prožeta medicinskim znanjem i živopisnim detaljima renesansnog života Knjiga o ludilu i lekovima vas vodi kroz zapanjujući period kulturnih previranja i zaprepašćujućih otkrića u nauci i umetnosti – omamljujuća i nezaboravna knjiga.

„Dragocen roman. Izazovan prikaz ranih medicinskih shvatanja i promišljanja dat kroz uzbudljivu priču.“ The Boston Globe

„Izvanredno! Svako poglavlje je nova avantura, novi deo nesvakidašnje slagalice.“ The Washington Independent
17.12.2013.

Lekarka ili veštica?

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Krajem XVI veka nisu važila ista pravila za muškarce i žene ni u pogledu oblačenja ni u pogledu izbora zanimanja. Otac joj je bio lekar, zato je Gabrijela postala lekarka. Biti žena lekar u to vreme je gotovo isto kao biti veštica. Imala je napredne ideje, pručavala je lekovito bilje i njegovu primenu, želela je da spozna uzrok bolesti kako bi spravila dobar lek, želela je da leči sve, da lek bude dostupan svima, a ne da bude samo vlasništvo nekog travara ili lekara. Zajedno sa ocem je pripremala „Knjigu o bolestima“.. Kad su joj u rodnoj Veneciji zabranili da radi kao lekar samo zato što je žena, krenula je u potagu za ocem posle njegovog višegodišnjeg izbivanja, da ga izleči ako je bolestan ili samo da ga pronađe. Hrabro prati očeve tragove po celoj Evropi sve do Afrike, vešto se suprostavlja svim preprekama, često je prisljena da se prerušava, stiče nova znanja i prijateljstva, a desila se i ljubav..Knjiga je prepuna slikovitih opisa, donosi nam pregršt mirisa raznog bilja i začina.
0 0
28.04.2013.

Knjiga o ludilu i lekovima

Sanjarka
ocenaocenaocenaocenaocena
Autorka Redžina O'Melvini svojim toplim i bogatim stilom pisanja kreirala je ubedljivu i slikovitu priču koja će očarati ljubitelje divnih istorijskih romana. Gabrijela je privlačna herojina, nezavisna, snažne intuicije suočava se sa nestankom svoga oca dok njen status u medicini renesansne pozadine Venecije postaje ugrožen. Iako živi u nepravednom svetu, vremenu opasnom za žene koje se bave lekovitom umetnošću, sa oštrom političkom i društvenom atmosferom kada se žene sličnog socijalnog statusa retko viđaju izvan kuće, sa svojom spokojnom smelošću ona ostaje otporna na uticaje svojih savremenika. Pratimo njene korake u potrazi za ocem koji joj je ostavio promišljena, vatrena, često zagonetna pisma sa putovanja, shvatamo njenu nadu, očaj i odlučnost da pronađe razlog njegovog dugog odsustva. Uprkos sumnjama, incidentima, verskim i polnim predrasudama, neuspesima, razbojništvu i prerušavanju ona ne napušta svoj cilj i nastavlja putovanje tražeći odgovore dok istovremeno beleži podatke o izlećenju bolesti i time dopunjuje svoj rad. Uživala sam u opijajućim opisima različitih egzotičnih lokacija i nezaboravnih pejzaža. Svako mesto je živo opisano, potpuno razvijeno, sa opipljivom atmosferom i čulnim detaljima. Pustinja u Africi je posebno briljantno predstavljena. Sjajni detalje u romanu koji mu daju čar zauzimaju elementi medicine, istraživanja tajni ljudskog tela, kostiju, bolesti i lečenja, biljnih predanja, i primesa magije. Gabrijela će testirati svoju hrabrost, snažnu volju, suočiti se sa ljubavlju i srcem shvatajući nevidljive nijanse između živih i mrtvih, tanke granice između ludila i razuma i iluzija i stvarnosti ali će i steći znanje o ljudskom duhu i složenosti života. „Knjiga o ludilu i lekovima“ je izuzetan roman sa lepim ukusom istorije koji me je držao prikovanu za fotelju čitave noći. Lepo štivo.
0 0
27.04.2013.

Knjiga o ludilu i lekovima

Slavoljub Markovic
ocenaocenaocenaocenaocena
"Knjigu o ludilu i lekovima" napisala je žena, Redžina O'Melvini, o ženi, Gabrijeli Mondini, preispitujući rodne predrasude, slojevitost porodičnih odnosa, ali i naša znanja o dobu renesanse koje obeležava snažni uzlet medicine, nauke, umetnosti naspram duhu učmalosti i nepristajanja - čak i na bolje - koji je očigledno vanvremen. Gabrijela je sjajna, mlada žena, u svetu muškaraca prinudjena da se i sama osloni na njihovu podršku, ali kada njen otac nestane započinje višeslojnu potragu, za njim ali i mnogo više za sopstvenim identitetom u sudaru sa zatečnim pravilima. Knjiga pritom sjajno, sa mnogo detalja, oslikava vreme i krajolike, medicinsku praksu 16. veka, predočavajući univerzalne i često vanvremene dileme, počev od one sa samog početka romana: „Ne znam gde počinje ili završava moje sopstveno telo“... To ne umanjuje specifičnu dinamiku radnje, koju autorka vešto vodi, iz poglavlja u poglavlje, provokativna već po naslovima: "Vatre koje nikad ne gore", "Gde je u kući koren, tu nečastivi moći nema", "Sok koji usporava svet"... Roman koji je lako razvija, usložnjava i pridobija čitaoca...
0 0
14.04.2013.

Knjiga o ludilu i lekovima

Tatjana
ocenaocenaocenaocenaocena
Kada imate oca, imate i podrsku, za sve u zivotu. Tu je da vas posavetuje, da prenese njegovo iskustvo na vas zivot, da vas uputi u tajne profesije. Mozda niste ni svesni koliko otac znaci dok ga jednog dana ne izgubite.Tada u zivotu nastaje pakao, vise nemate oslonca, a kako nevolje ne idu same, desi se jos neka nevolja kao Gabrijeli, zabrana da leci ljude samo sto je zena. Jer ipak je ovo vreme kad se zene nisu toliko cenile. Ona shvata da mora da pronadje oca. Na tom putu,pronalazenja oslonca,pronalazi i otkriva sebe i tajne porodice koje izlaze na svetlo dana.
0 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.