Laguna - Legenda - Dejvid Gemel - Knjige o kojima se priča
Legenda
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 424
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
16. avgust 2012.
ISBN: 978-86-521-1039-1
Prevodilac: Nevena Andrić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
15
4
0
3
1
2
1
1
1
Kategorije:

Epska fantastika

Zove se DRUS.

O njegovom životu pripoveda se posvuda. Ipak, prosedi stari ratnik prezreo je slavu i bogatstvo, i povukao se u usamljenost svoje planinske jazbine.

Dom mu je DROS DELNOK.

I to je jedini prolaz kroz planine za vojsku koja pustoši sve pred sobom. Nekada snažno drenajsko uporište, tvrđava Dros Delnok sada će biti poprište njihove poslednje bitke, a Drus njihova poslednja nada.

Priča o njemu je LEGENDA.

„Ovo je mnogo bolje od dobrog – zapravo, sjajno je!“
En Mekafri

„Dobar ritam, uverljivost i prkosna, odlučna životnost... Posledica ovoga je knjiga u kojoj će uživati ljubitelji Tolkina.“
Times Educational Supplement

„Dejvidu Gemelu polazi za rukom da prepoznatljiv, uobičajen scenario prožme značenjem... Posredi je fantastika koja će vas navesti na razmišljanje, nešto žilavija od većine i vrlo, vrlo slasna.“
Locus
15.10.2015.

Legenda

St3fan
ocenaocenaocenaocenaocena
Savrsena knjiga, odlicna radnja, knjigu sam progutao za 2 dana, nadam se da ce kralj iza zatvorene kapije biti isto ovako dobar. Sta reci za pisca sem da je genije. Preporuka
0 0
21.08.2015.

Legenda

Vladimir
ocenaocena
Veoma zbrzan happy end. Ako volite Drusa - žao mi je - u nastavku serijala se ne pojavljuje.
0 4
11.05.2015.

Legenda

milos
ocenaocenaocenaocenaocena
ovo delo je fenomenalno
0 0
13.02.2015.

Legenda

Marko
ocenaocenaocena
Nisam oduševljen, ostavlja utisak da je sve zbrzano.
1 1
18.11.2013.

Legenda

FilozOFF
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovu knjigu svakako treba pročitati. Ja sam je pročitao za tri dana. Bukvalono ne možete da se odvojite od nje. Likovi su savršeni i imate osećaj kao da poznajete sve njih, a u nekim možete i da pronađete sebe i ljude oko vas.
0 0

Legenda

22.06.2013.
revolucionar
ocenaocenaocenaocenaocena
Obavezno, obavezno, obavezno pročitajte ovu knjigu. Šteta je ovo ne proživeti sa glavnim likovima knjige...
0 0

Legenda

30.01.2013.
Srdjan
ocenaocenaocenaocenaocena
Verovatno najbolji roman epske fantastike koji sam procitao. Nadam se jos nekim izdanjima i prevodima ovog fantasticnog sveta :)
0 0

Legenda

23.01.2013.
Dejan Janković*
ocenaocenaocenaocenaocena
U pitanju je priča koja detaljno govori o opsadi jedne pogranične tvrđave. Ono što svi uglavnom volimo... Mala obrambena vojska heroja protiv ogromne napadačke armije od pola miliona i protiv svih izgleda, pruža otpor do zadnjeg čovjeka. Prva asocijacija su mi knjige Enderova igra i Ognjena kapija, a znamo kakve kvalitete su te dvije. E i ova je takva i uživat ćete maksimalno. Na kraju će vam biti žao što je gotovo i što nema više stranica. Kada je knjiga izašla, odmah sam se dao u istraživanje i otkrio da je dio čuvenog Drenajskog ciklusa koji broji nekih 11 knjiga. Pa sam odustao od nabavke jer volim imati cjelokupnu priču prije nego se bacim na čitanje.. Nakon nekog vremena su me privukli pozitivni komentari pa sam istražio malo bolje i otkrio da se serijal može podjeliti na 4 djela i da je priča o Drusu Legendi samo jedan dio. Imamo ovako: Druss Legend (1984) The First Chronicles of Druss the Legend (1993) The Legend of Deathwalker (1996) Waylander Waylander (1986) Waylander II: In the Realm of the Wolf (1992) Hero in the Shadows (2000) Skilgannon White Wolf (2004) The Swords of Night and Day (2004) - zasebne The King Beyond the Gate (1985) Quest for Lost Heroes (1990) Winter Warriors (1997) Iako je Legenda završetak priče o Drusu, ona je prva napisana. Dakle knjige se mogu čitati kako su napisane ili kronološki vezano za radnju. Najbolje od svega je što to sve slobodno možete i zaboraviti... Knjige je naime, bez problema moguće čitati i zasebno jer svaka čini zasebnu epizodu - bez obzira što tvore cikluse i mini cikluse. Dakle, navijamo da Laguna izda sve knjige, ali to nas nas neće opterećivati. U prijevodu - slobodno pročitajte Legendu i uživajte, nećete imati osjećaj da vam nešto fali.
0 0

Legenda

31.12.2012.
Legenda
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna knjiga, savrsen primer koliko je epska fantastika odmakla od pocetnih bledih kopija Gospodara prstenova. Za ljubitelje zanra obavezna literatura a ni ostali nece biti razocarani posle citanja ove knjige.
0 0

Legenda

12.12.2012.
Andrej Stanjo
ocenaocenaocenaocenaocena
Originalni zaplet, dinamična radnja, zanimljiva saga koja zaista stvara poklonike epske fantastike! Postojanje dubine, odnosno akcenat na psihologiju branilaca Dros Delnoka pred već teorijski izgubljenu bitku, a sve u fantazijskom okruženju zaista daje težinu ovom delu Gemela. Preporuka za sve ljubitelje i sve one koji žele da postanu poklonici epske fantastike!
0 0

Legenda

14.11.2012.
Marko
ocenaocenaocenaocenaocena
Procitao sam skoro sve knjige epske fantastike koje je izdala laguna..Legenda je na samom vrhu..
0 0

Smrt je prihvatljivija od izdaje nečega što cenimo

11.11.2012.
Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Otkad je ljudi,bilo je ratova,pravednih ili nepravednih,osvajačkih ili odbrambenih,a svaki je donosio samo smrt,krv,glad,strah,bolesti..."...Sve bitke odvijaju se po istom receptu:boriš se i pobediš,boriš se i pogineš,ili se boriš i pobegneš.Nema drugog načina..."Za mnoge biti bitku rame uz rame sa Drusom Legendom znači besmrtnost. Sama njegova pojava,samo njegovo ime je u stanju da privuče nove borce,a postojeće da spreči da pobegnu.A zidine Dros Delnoka se moraju braniti iako je neprijatelj jači. "...Drus predstavlja svakog čoveka koji je odbio da odustane,da se preda kad mu život ne pruža nadu,da se skloni u stranu kad preostaje ili to ili da umreš.On pokazuje drugima kako neminovan poraz ne postoji.Uliva hrabrost samim tim što je Drus i što ga takvog vide..."Jer kad je on tu negde,strah jenjava,iako je on samo običan,doduše hrabar,ostareli ratnik koji daje sve od sebe,trudi se da bude častan i neumoran,mora da bude nepobediv-ta on je Legenda,Kapetan Sekiraš,Neuništivi Drus..."...Postoji samo jedan način da se u ratu preživi,a to je biti voljan da pogineš..."A šta je smrt? "...Završetak nevolja.Završetak borbe i straha..." Fantastičan prikaz borbe,opsade i bitke,cela galerija likova i sudbina,verno prikazani odnosi među samim borcima,odnosi prema neprijatelju,slika života običnih ljudi,a kroz sve to provejava nežna ljubavna priča.Jer "...uvek je vreme za zaljubljene.Naročito u ratu.." a i "...daleko je bolje osetiti ljubav pre smrti nego umreti sam..." Mislila sam da ovo nije knjiga za mene,da mi se neće dopasti,ali ubedili su me da je pročitam i verujte,nisam zažalila,knjiga me opčinila. Zato je preporučujem svima,ama baš svima,svi treba da se podsetimo na neke zaboravljene vrednosti.I još dugo će me pratiti poruka knjige,poruka koju mnogi znaju ali i prenebrežu,a to je da je "...smrt prihvatljivija od izdaje nečega što cenimo..."
0 0

Legenda

06.11.2012.
Lazar
ocenaocenaocenaocenaocena
Hm, sta reci. Ne pamtim da sam procitao ovako dobar roman epske fantastike. Citam Tolkina, Dzordana, Martina, Rotfusa, Breta i jos mnoge druge, ali Gemel me je odusevio. Knjigu sam video, ali posto nije serijal nije mi bila primarna da je citam, i sad na sajmu je kupim. Procitam prvo Noc demona, zatim progutam Legendu jednostavno pisem ovaj komentar 10minuta nakon sto sam procitao knjigu i dalje sam pod utiskom. Strasna knjiga. Trebala bi Laguna da uzme i da krene sa prevodom i ostalih knjiga od Gemela vezanih za drenajski ciklus, stvarno bi steta bila da nam to ne bude dostupno.
0 0

Legenda

02.11.2012.
Milorad Stosic
ocenaocenaocenaocenaocena
Gemel je objasnio kako se pise epska fantastika...
0 0

Legenda

24.10.2012.
Aleksandar
ocena
Odlicna knjiga, kakvu u skorije vreme nisam citao ! Laguno pozuri sa prevodom ostalih delova serijala!
0 0

Legenda

12.10.2012.
Velimir Radulović
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlična knjiga, nema šta! Upečatljivi likovi, epska opsada i strašan kraj. Preporuka svima!
0 0

Legenda

08.09.2012.
Igor Germanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Sjajna knjiga, puna akcije i preokreta, prica o hrabrosti, odanosti i veri, majstorski ispisana perom pravog majstora epske fantastike... Visoka ocena i preporuka za sve ljubitelje ovog zanra..
0 0

Legenda

02.09.2012.
Krisdel
ocenaocenaocenaocenaocena
Pročitala sam mnogo epskih fantastika i volim mnogo autora kao što su Martin i Džordan, Tolkin i sve ostale sjajne pisce. Svi njihovi serijali su puni magije, mitskih bića i svih ostalih rasa i elemenata epske fantastike. Pre svih njih mogla bih da stavim Dejvida Gemela bez problema. Legenda je sasvim drugačija. Nema mnogo magije, a i to što ima, unikatno je i interesantno. Priča se više bazira na opsadi Dros Delnoka, gradu koji je jedina prepreka vojsci od 500.000. Iako to izgleda kao da se cela priča odvija u Dros Delnoku, nije tako. Knjiga će biti savršena za ljubitelje opsada, zamkova, kao i strategija. Može se takođe reći da bi se svidelo ljubiteljima istorije. Najviše što mi se svidelo u celoj knjizi je način podizanja morala, strategija i razmišljanja, romantika, treniranja vojnika i na samom kraju - sve ostalo. Postoji mnogo likova i svi oni dobijaju posebno mesto u priči, čitalac se upoznaje sa njima i saznaje dosta o njihovim životima, razmišljanjima i verovanjima. Usput se propliće i romantika, koja je bila interesantna i zabavna. Kraj knjige je bio savršen; priča može da se čita sama za sebe, ali bilo bi divno saznati više o ovom perfektnom svetu i divnim i čarobnim likovima! Laguno - sjajan izbor! Dejvid Gemel zaslužuje da bude legendaran kao što je i njegova knjiga Legenda epske fantastike! (usput, šteta je što ne postoji opcija za 10 zvezdica, jer je ova knjiga svakako zaslužuje).
0 0

Dejvid Gemel, fatalista nemirnog duha

20.06.2017.
Popularni britanski pisac epske fantastike Dejvid Gemel preminuo je iznenada, u 57 godini života, 2006. godine. Njegova bogata spisateljska karijera posledica je pogrešne dijagnoze raka ranih osamdese...
više

Vrlina individualnog heroizma

21.06.2017.
Poslednji intervju Dejvida Gemela   Sve zemlje u svetu Drenaija imaju ime, ali, kako se zove njihov svet? Da li se razlikuje od imena kontinenta koji Drenaji nastanjuju? Molim Vas, dajte nam ...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.