Laguna - Sulejman i Rokselana – Knjiga I: Putovanje u istoriju - Radovan Samardžić - Knjige o kojima se priča
Sulejman i Rokselana – Knjiga I: Putovanje u istoriju
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 350
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
12. jun 2012.
ISBN: 978-86-521-0974-6
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
3
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Publicistika

/

Biografija

/

Istorija

Ratujući s hrišćanima na Zapadu i s Persijancima na Istoku, Sulejman je Tursku za tri decenije preobrazio u svetsku silu koja se zaustavila tamo gde joj je bio domet. U traganju za čarobnim obrascem kako da se običan metal pretvori u zlato, za čim je težilo čitavo njegovo stoleće, on se, uporedo sa svojim, koristio i umnim sposobnostima svojih pomoćnika, pogotovu vezira Ibrahima, i u tome je, uza sve, ostao do kraja nadmoćan. A da u svemu postojano izdrži, oslonac je nalazio u osećanjima i postupcima Hurem-sultanije, na Zapadu zvane Rokselana. Neobična ljubav Sulejmana i Rokselane ušla je u osnove veličanstvenog uspona osmanskog cara, ali, kad se robinja oslobodila, i njegovog sumraka.

Istorijska biografija jednog od najvećih srednjovekovnih vladara, ova povest o Sulejmanu Veličanstvenom čita se kao istočnjačka priča u kojoj se prepliću ljubav, dvorski sjaj, ratovi, moć i slava. Od stupanja na presto 1520, Sulejman je, među savremenicima osvedočen kao pravedan, milosrdan i mudar vladar, krenuo trnovitim putem osmanskog osvajača pohodima na Persiju na istoku, severnu Afriku i istočni Mediteran na jugu i Ugarsku i habzburške zemlje na zapadu. Njegov život prate ubudljive epizode o životu na carskom dvoru u Stambolu, spletkama u Porti i intrigama i običajima u sultanovom haremu.

Odbrana i pad Beograda 1521, ključna za nastavak Sulejmanovog pohoda na zapad, dramatično i verno opisani su u ovoj knjizi. Njegova posledica je bila propast ugarskog kraljevstva u usponu i strah susednih naroda da će doživeti istu sudbinu, a vest o padu jednog od najvažnijih hrišćanskih uporišta gromoglasno je odjeknula u Zapadnoj Evropi: hrišćanski svet je svakim danom postajao sve zabrinutiji za svoj opstanak pred naletima sve jače osmanske sile...
18.12.2014.

Sulejman i Rokselana – Knjiga I: Putovanje u istoriju

Jasmina Milovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Sulejman je vladar koji se ne može porediti sa drugima. Samardžić ga je predstavio na osnovu turskih istorijskih podataka, kazivanja raznih mletačkih trgovaca i putnika, srpskih pripovedanja i mišljenja mnogih hrišćanskih savremenika. Tekst obiluje arhaizmima, rečenice su duge, opisi su upečatljivi,... Bitka za Beograd i progon Srba u Carigrad tera suze na oči. Reklo bi se da je sultan bio surov čovek, ali on, u suštini, nije voleo da ratuje. Sve osvajačke pohode je doživljavao kao obavezu koju su mu u amanet ostavili preci. No, on je svemu prilazio ozbiljno, do detalja planirajući, lukavo gledajući unapred i proučavajući ljude, kako svoje vezire, tako i neprijatelje. Kažnjavao je sve, glave su se uvek kotrljale... Ipak, najsrećniji je bio u svom domu gde je ušuškan bivao u zadovoljstvima. Proučavao je istoriju, bio je umetnička duša i to ga je najverovatnije i zbližilo sa Ibrahimom, bivšim grčkim robom koga je uzdigao do položaja velikog vezira. Mnogo podataka, ali vredi pročitati...
0 0
17.07.2012.

Sulejman i Rokselana – Knjiga I: Putovanje u istoriju

Jovana Ðurđević*
ocenaocenaocenaocenaocena
Rece jednom Dzejn Ostin da je "knjiga uvek kratka ako je dobro napisana". U ovom slucaju ne bih mogla da se slozim vise sa tom cinjenicom! Medjutim, i pored ocigledne maestralnosti autora, tu je i tema koja je svevremenska i koja je oduvek predstavljala predmet interesovanja mnogih. Za razliku od ostalih dela slicne tematike, ono sto izdvaja ovo stivo iz mase jeste upravo nacin na koji nam pisac govori koji dovodi do toga da se i sami osetimo kao deo Sulejmanovog sveta i osetimo duh vremena i istorije. Reci hvale su suvisne jer ne mogu ni priblizno prikazati kvalitet ovog dela. Ovaj roman morate procitati da biste i sami bili svedoci velicine koju on predstavlja!
2 0
14.06.2012.

Sulejman i Rokselana – Knjiga I: Putovanje u istoriju

Milan
ocenaocenaocenaocenaocena
Nadam se da su u planu i ostala izdanja profesora Samardzica,buduci da je rec o ozbiljnim istoriografskim delima!
5 1
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.