Laguna - Homo faber - Maks Friš - Knjige o kojima se priča
Homo faber
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 273
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2010.
ISBN: 978-86-521-0403-1
Prevodilac: Olga Trebičnik
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
3
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Drama

Proslavljeni roman švajcarskog pisca Maksa Friša Homo Faber usredsređuje se na dramatičan pokušaj lika okarakterisanog kao homo faber (na latinskom – čovek kovač svoje sudbine) da protekle događaje shvati i objasni na osnovu uloge pomoću koje je izgradio svoj odnos prema svetu: čovek delatnik može sam da upravlja svojim životom. Opredeljenje za tehniku, na profesionalnom planu, i za samački život, na privatnom, značilo je za Valtera Fabera zatvaranje u okvire sistema koji mu je stvarao osećaj da gospodari sobom i nudio ne samo pouzdan zaklon u odnosu na stihijnost sadašnjosti, već i izvesne garancije za budućnost. No mada je izabrana uloga delovala bezbedno, njena slaba strana, o kojoj nije vodio računa, bila je prošlost...

Kroz susret sa mladom Sabet glavni junak se zapravo suočava sa svojom prošlošću koju je nastojao da apstrahuje. Na širem planu romana, to je susret sveta tehnike i slepog poverenja u činjenice – sa mitskim i sudbinskim. Ishod tog susreta, između ostalog, već i izboru imena i prezimena glavnog junaka daje ironijski prizvuk...

Otkako je objavljen 1957. godine, ovaj već klasični roman štampan je u preko 4 miliona primeraka i preveden na 25 jezika, a kod nas je u vrsnom prevodu Olge Trebičnik doživeo tri izdanja od 1962. godine. U zemljama nemačkog govornog područja Homo Faber je decenijama nezaobilazna školska lektira.
11.05.2014.

Slučajnosti su krive za sve

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Valter Faber je bio ubeđen da su slučajnosti krive za sve. Slučajnosti koje su se nadovezivale jedna na drugu iz korena su poremetile njegov samotan, emocionalno siromašan život. Bio je inženjer i živeo je za posao, tu se radilo o brojevima i konkretnim stvarima pa je sve bilo jasno. A onda, slučajnost sletanja aviona u meksičku pustinju, susret sa bratom nekadašnjeg prijatelja, slučajno menjanje trase putovanja, otkriće samoubistva prijatelja...I, kao vrhunac, na putovanju u Evropu, desilo se jedno naizgled bezazleno poznanstvo. Sabet je bila lepa i mlada, podsećala ga ja na nekog i poželeo je da je oženi. Više nije bio gospodar svoje sudbine. Prošlost se umešala, možda kao još jedna slučajnost, možda je bila samo još jedna karika u lancu sudbine, a možda kazna koju treba platiti za počinjeni greh...Valter uviđa da su starost i nemoć neminovni, veza sa mlađom osobom to ne može sprečiti, jednostavno sve prolazi, mi nestajemo a život teče dalje...Majstorski napisano savršeno delo!
0 0
09.03.2013.

Homo faber

Miloš
ocenaocenaocenaocenaocena
Ova knjiga je pravo otkriće! Moram da priznam da sam je kupio bez ikakvog predznanja i samo zato što je bila na velikom popustu a mirisala mi je na ozbiljnu književnost. Valter Faber, inženjer nesposoban da izrazi emocije, pokušava da svojim tehnokratskim i racionalnim pogledom na svet opravda čitav niz događaja koji su ga izbacili iz koloseka na kom je proveo čitav život. Neprestanim putovanjima, zbog prirode posla, Faber je izbegavao vezivanje za bilo koga i bilo šta. Uvodne stranice nam, na zabavan način, prikazuju bezbrižnog i samouverenog čoveka, čak i u ekstremnim situacijama kao što je prinudno sletanje aviona u pustinju. Međutim, pošto ga neverovatan splet okolnosti dovodi u kontakt sa prošlošću, priča postaje sve mračnija i teža. Posmatramo čoveka koji je izgubio kontrolu nad svojim životom i koji, dok se sve raspada oko njega, ne zna ništa drugo osim da se čvrsto drži za slamku svojih verovanja. Pustinja, džungla, Njujork, Pariz, otrovna zmija, incest, ali iznad svega filozofska rasprava o životu. Topla preporuka, pre svega za zahtevnije čitaoce.
2 0
17.11.2010.

Reprint poznatog dela

ocenaocenaocenaocenaocena
Posle nekoliko godina, Laguna nas je obradovala novim izdanjem dela koji zaslužuje našu pažnju. Po romanu "Homo Faber" snimljen je i film "Voyager" sa Sem Šepardom u glavnoj ulozi. Upečatljiv stil, uzbudljiva radnja, odnos između likova, mogu se smestiti u bilo koji period. Knjiga koja će se pozajmljivati i poklanjati!
0 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.