Laguna - Bukmarker - Sedam interesantnih činjenica o piscima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Sedam interesantnih činjenica o piscima

Zanimljivosti iz života umetnika oduvek su privlačile pažnju javnosti. U mnoštvu lista trivija o književnicima, koje se mogu naći na internetu, izdvojili smo ovih sedam podataka koji su nam zvučali interesantno.

Foto: Pexels

Kormak Makarti je preko pedeset godina pisao na istoj pisaćoj mašini. Kada se pokvarila, dao ju je na aukciju, a novac je poklonio Institutu Santa Fe. Mašina je 2009. godine prodata za 250.000 dolara.

Boris Pasternak, ruski pisac koji je napisao roman „Doktor Živago“ prvi je autor koji je odbio da primi Nobelovu nagradu za književnost. Nekoliko meseci nakon što mu je 1958. dodeljena nagrada, odbio je da je primi, iz straha da će Sovijetski savez uhapsiti njega i njegovu porodicu. Pasternakov sin je tek 1989, u Švedskoj, u ime svoga oca, preuzeo nagradu.

Romantičarska legenda, Lord Bajron, uvek je putovao sa desetak životinja. Neke od njih je iz vikendice u Engleskoj preneo u Veneciju, kao na primer deset konja, tri majmuna, tri pauna, osam pasa, pet mačaka, jednog ždrala, orla, sokola i kravu.

Pre nego što je postao poznat, argentinski autor Horhe Luis Borhes kreirao je reklame za jogurt. Svako mora odnekud da počne, zar ne?

Kada je jedan od sudija za Bukerovu nagradu pročitao knjigu „Godina potopa“ autorke Margaret Atvud, iz besa ju je bacio preko čitave sobe. Ljudi koji su prisustvovali tome, kazali su da ju je bacio toliko jako, da je knjiga napravila udubljenje u zidu. Ali nemojte da vam bude krivo, jer je Atvudova već osvojila Bukerovu nagradu 2000. godine, za roman „Slepi ubica“.

Pas Džona Stajnbeka pojeo je prvi rukopis za roman „O miševima i ljudima“. Srećom, Stajnbek je tada napisao tek prvu polovinu knjige, a kasnije je autor kazao prijatelju da je to sigurno bio znak da treba da napravi neke izmene u romanu.

Francuski autor Emil Zola umro je 1902. godine, od trovanja ugljen-monoksidom, usled začepljenja dimnjaka. Još uvek se vodi rasprava o tome da li je njegova smrt bila nesrećni slučaj ili je ubijen zbog toga što je podržavao oficira francuske vojske, Alfreda Drajfusa.

Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.