Laguna - Vilijem Dejvis - Knjige o kojima se priča
Noć knjige – Besplatna dostava na teritoriji Srbije
Vilijem Dejvis

Vilijem Dejvis

Doktor Vilijam Dejvis je specijalista preventivne kardiologije s dugogodišnjim iskustvom. U njegovu ordinaciju dolaze ljudi s prekomernom težinom, povišenim krvnim pritiskom, holesterolom, aterosklerotičnim plakom i drugim pojavama koje su uzročnici ozbiljnih oboljenja srca i arterija. Prateći preporuke američkih zvaničnih tela za prevenciju bolesti, dr Dejvis se dugo pridržavao osveštanog pravila „jedite više integralnih žitarica“, poštujući ga i sam. Međutim, s godinama je primetio da mu dolazi sve više gojaznih i zdravstveno ugroženih pacijenata koji se već hrane „zdravo“. Otkrivši da se i sam našao među njima – s viškom kilograma i visokim vrednostima šećera u krvi, štetnog LDL holesterola i triglicerida – dr Dejvis se zapitao kako „zdrave integralne žitarice“ uistinu utiču na zdravlje. Nakon ozbiljnog i pomnog proučavanja postojećih materijala i rezultata obimnih istraživanja širom sveta, odlučio se da pokuša sa potpuno suprotnim pristupom – „jedite što manje žitarica“, a na prvom mestu – što manje pšenice. Rezultat – hiljade pacijenata kod kojih su znatno ublaženi ili potpuno uklonjeni potencijalni uzroci bolesti, pa čak i sama oboljenja.

U Recite zbogom pšenici dr Vilijam Dejvis pripoveda o svojim višegodišnjim lekarskim iskustvima i deli s čitaocem obuhvatna saznanja o uticaju savremene pšenice na ljudsko zdravlje. Kroz poglavlja o istoriji uzgajanja pšenice i njene uloge u ljudskom društvu, o hibridizaciji i genetskoj modifikaciji žitarica, te sastavu modernog zrna u odnosu na zrno prapočetnih vrsta, priča dr Dejvisa vodi ka gorućoj temi sve prisutnije gojaznosti i povećane učestalosti nekih bolesti koje su ranije bile izuzetno retke, poput celijakije ili dečjeg dijabetesa, i vrlo simptomatične pojave „pšeničnog stomaka“ – unutrašnjeg (visceralnog) sala koje s vremenom postaje metabolički aktivno i počinje da se ponaša kao samostalna „žlezda“. Podrobno i naučno osnovano u knjizi se obrađuje uloga pšenice u gojaznosti, nastajanju insulinske rezistencije i dijabetesa, poremećaju kiselosti organizma, ubrzanom starenju, formiranju izuzetno štetnih sitnih LDL čestica, psihičkim stanjima i bolestima poput šizofrenije, uz konkretne savete i preporuke o ishrani, praćene zanimljivim receptima. Zahvaljujući ovako širokom i detaljnom pristupu, smernice ove knjige Recite zbogom pšenici nisu „samo još jedna dijeta u nizu“, već istinski koristan vodič kroz naš savremeni, komercijalizovani svet namirnica, i dragocen izvor informacija koje nam mogu pomoći da sačuvamo zdravlje.
noć knjige još danas i sutra laguna knjige Noć knjige još danas i sutra
09.12.2023.
Pune knjižare, spiskovi sa željenim naslovima, druženje sa piscima, to su slike prvog dana Noći knjige. Pod sloganom „Priča koja traje“, Noć knjige, omiljena manifestacija svih knjigoljubaca, t...
više
pripremite spiskove noć knjige od 8 do 10 decembra  laguna knjige Pripremite spiskove – Noć knjige od 8. do 10. decembra!
08.12.2023.
Pod sloganom „Priča koja traje“, Noć knjige, omiljena manifestacija svih knjigoljubaca, održaće se od 8. do 10. decembra 2023. godine pod pokroviteljstvom Eurobank Direktne u knjižarama Delfi i Laguni...
više
veliki broj pisaca u noći knjige laguna knjige Veliki broj pisaca u Noći knjige
08.12.2023.
Čitaoci će i ove Noći knjige moći da sretnu omiljene pisce, i to u Beogradu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu...   Evo i detaljne satnice i rasporeda: Petak, 8. decembar Knjižara Delfi...
više
radno vreme knjižara i korisničkog servisa za vreme trajanja manifestacije noć knjige laguna knjige Radno vreme knjižara i korisničkog servisa za vreme trajanja manifestacije Noć knjige
08.12.2023.
  Za vreme trajanja manifestacije Noć knjige, korisnički servis i Delfi knjižare će raditi po posebnom rasporedu. Korisnički servis će raditi po rasporedu: Petak (8. decembar): 08-20 h Su...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.