Laguna - Itaka - Adel Geras - Knjige o kojima se priča
Itaka
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 307
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2008.
ISBN: 978-86-7436-892-3
Prevodilac: Aleksandra Čabraja
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
10
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

Bela sova sleće na granu smokve što raste ispod Penelopinog prozora. To je jedini prozor u palati na kojem još uvek gori svetlo. Tu je njena pomoć potrebna.

Penelopa, verna i odana Odisejeva supruga, već više od deset godina čeka muža da se vrati u njihov dom na Itaki, prelepom ostrvu u plavim vodama Jonskog mora. O njemu nema nikakvih vesti još od završetka Trojanskog rata, i Penelopa ne zna je li Odisej preživeo razaranje tog grada.

Kad spokoj što vlada na Itaki bude narušen dolaskom prosaca koji žele ruku njene gospodarice Penelope, i mlada služavka Klimena uplešće se u mreže strasti koje pletu sami bogovi...

Ovaj izvanredno maštoviti roman nije prepričavanje Homerove Odiseje – to je priča o ostavljenim ženama koje čekaju da se Odisej vrati na svoje voljeno ostrvo.
17.07.2014.

Itaka

Tonja
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna kada hoces da odmoris I lagano pobegnes iz svakodnevnice.
0 0
01.10.2013.

Itaka

Darija
ocenaocenaocenaocenaocena
Predivna knjiga. Pitka i zanimljiva. Za sve uzraste je preporučujem :)
0 0
05.06.2012.

Itaka

Tanja
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koja se izuzetno lako cita. Bila je zanimljiva i meni ali i mom trinaestogodisnjem detetu. Lepa knjiga.
0 1
04.09.2011.

Penelopa i Klimena

ocenaocenaocenaocenaocena
Topla, dovitljivo napisana priča smeštena u drugu deceniju Odisejevog odsustva. Penelopa i njena verna služavka Klimena su na iskušenju: čak i pogrešno izgovorena reč može dovesti do nesagledivih posledica, a kamo li otkrivanje tajne jednog ženskog srca... Penelopi je u priči dodeljena malo drugačija uloga, koja pomalo urušava tradicionalno utemeljenu sliku o njoj, a sa kojom po prirodi svoga pola ne mogu da se složim (dame, molim vas za malo razumevanja). Sporadično pojavljivanje antičkih bogova je kvalitet više u čitavoj priči (mada sam, da priznam na početku mislio drugačije), jer je samim tim stil pripovedanja dodatno približen epovima "Ilijada" i "Odiseja", sa kojima je priča ionako neraskidivo povezana. Preporučujem; sa zadovoljstvom ću pročitati i roman "Troja" od iste autorke.
1 0
04.09.2011.

Melanta i Penelopa

ocenaocenaocenaocenaocena
Topla, dovitljivo napisana priča smeštena u drugu deceniju Odisejevog odsustva. Penelopa i njena verna služavka Melanta su na iskušenju: čak i pogrešno izgovorena reč može dovesti do nesagledivih posledica, a kamo li otkrivanje tajne jednog ženskog srca... Penelopi je u priči dodeljena malo drugačija uloga, koja pomalo urušava tradicionalno utemeljenu sliku o njoj, a sa kojom po prirodi svoga pola ne mogu da se složim (dame, molim vas za malo razumevanja). Sporadično pojavljivanje antičkih bogova je kvalitet više u čitavoj priči (mada sam, da priznam na početku mislio drugačije), jer je samim tim stil pripovedanja dodatno približen epovima "Ilijada" i "Odiseja", sa kojima je priča ionako neraskidivo povezana. Preporučujem; sa zadovoljstvom ću pročitati i roman "Troja" od iste autorke.
0 0

Od: Marijana Ljubicic

12.01.2011.
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna knjiga, prava bajka za odrasle! Moje preporuke svima!
0 0

Penelopa

26.07.2010.
ocenaocenaocenaocenaocena
Mit o Odiseju je u senci priče o Penelopi. Ova knjiga zapravo govori o iskušenjima žene: vernosti koja je poljuljana uticajima okoline, pritiscima od strane sina koji predstavlja porodicu i patrijarhalnost (on veruje da će mu se otac vratiti i da mu se majka ne sme ponovo udati) i svekra, koji je predstavnik naroda Itake i zahteva da se ona ponovo uda i spase ostrvo. Godine samoće utiču na nju i ona se zaljubljuje u drugog, ali je ponovo zabrinuta o tome "šta će narod i sin misliti". Da li je kriva jer je "prevarila" supruga u višegodišnjem odsustvu i želela da nastavi sa životom i bude voljena i srećna? Penelopa je pred životnim izazovom, koji je u tom trenutku ključan.
0 0

Itaka

29.01.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Plelepa knjiga, u svakom pogledu, koja, pre svega, govori o ljubavi. Knjiga poseduje sve što je potrebno: likove koji nas začaraju i teraju da snažno osetimo one sličnosti našeg života sa njihovim, događaje koje su nepredvidivi, i malo magije...Pisac će veoma uverljivo opisati kako je biti odvojen od voljenih, i kako je sanjati, isčekivati i neprestano videti pred očima ponovni susret sa njima. Ali, najveća tema ove priče je svakako da, kao sto ćemo to videti u očima Penelope i njenog sina, nada zaista umire poslednja..
0 0

Itaka

13.12.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Da li ste spremni da pročitate bajku za odrasle? Ako mislite da jeste, ovo je prava knjiga za vas! Potrebno je samo da verujete da mit o Odiseju i Penelopi nije samo mit... da se sve to zaista i desilo, u nekom vremenu koje nam je teško i da zamislimo... vremenu kada je život bio mnogo teži nego danas, ali je bez obzira na to mnogo više ličio na bajku... kako žena voli, kako prestaje da voli i kako naposletku pretpostavlja svoju sreću tuđoj! Odisej se vraća i toliko očekivani povratak pretvara se u nešto čemu se niko nije nadao... ponajmanje čitalac
0 0

Itaka

05.11.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Čuvena priča o Penelopi ispričana na drugačiji način. Knjiga koja se čita u jednom dahu. Puno lepih opisa, prikaza grčkih bogova, opisa života na Itaki, odnosa u Odisejevoj porodici i na kraju Odisejev povratak prepliću se u ovoj, po meni, čarobnoj knjizi.Čitajuci ovu knjigu otpolovičete u neki drugi svet!
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.