Laguna - Grci: Celokupna istorija - Roderik Biton - Knjige o kojima se priča
Grci: Celokupna istorija
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 464
Pismo: Latinica
Povez: Mek
ISBN: 978-86-521-4988-9
Prevodilac: Mirjana Nikolajević
U pripremi
Datum objavljivanja: septembar 2023.
POŠALJI
„Ovo je priča o globalnom uticaju Grka koju je ispričao majstor istoričar.“
National Herald

Pre više od dve hiljade godina, grčki gradovi-države, sa Atinom i Spartom na čelu, položili su temelje onoga što mi danas zovemo nauka, umetnost, politika i pravo. Ali uticaj Grka nije prestao sa usponom i padom ove klasične civilizacije. Kako istoričar Roderik Biton pokazuje, tokom više od tri milenijuma ljudi grčkog govornog područja bili su klica niza civilizacija ukorenjenih u jugoistočnoj Evropi koje su se potom rasprostrle širom sveta.

Autor prati istoriju Grka od Mikenjana bronzanog doba, koji su gradili moćne tvrđave kod kuće i impresivne trgovinske puteve u inostranstvu, preko osnivanja grčkih polisa, dramatičnih evroazijskih osvajanja Aleksandra Velikog i pobožnih Vizantinaca koji su nastojali da izvezu hrišćanstvo u celi svet, sve do današnje grčke dijaspore koja cveta na pet kontinenata. Proizvod višedecenijskog istraživanja, ovo je sjajan, potpuni prikaz Grka i njihovog uticaja na civilizaciju.

„Monumentalna istorija Grka, dalekosežna, pokriva više od tri hiljade godina i seže sve do današnjeg dana. Merodavna, neodoljiva, lepo napisana. Čudesna knjiga.“
– Piter Frankopan, autor knjige Putevi svile

„Prijatnom širinom i pouzdanim detaljima Biton vodi svoje čitaoce od blistave preistorijske ’zore’ na Egeju do teškog neba savremene geopolitike.“
New Criterion

„Naročito dobra knjiga za sve one zaljubljene u grčku antiku, koji žele da prošire svoje znanje.“
Library Journal
Iz istog žanra

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.