Laguna - Velika kneginja iščezlog carstva - Lori Grejam - Knjige o kojima se priča
Velika kneginja iščezlog carstva
Odlomak
Format: 13x20
Broj strana: 368
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
6. januar 2015.
ISBN: 978-86-521-1776-5
Prevodilac: Dubravka Srećković Divković
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
4
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

/

Ljubavni

Čega biste se odrekli radi ljubavi? 

Viktorija Melita od Koburga, Daki, unuka kraljice Viktorije, po ocu je Engleskinja, po majci Ruskinja, a po zavičaju Nemica. Već samo zbog toga osuđena je na to da bude pion svoje porodice na šahovskoj tabli dinastije.

Ali njome nije lako manipulisati. U epohi u kojoj se smrt smatra prihvatljivijom od razvoda, Daki će se boriti za pravo da bude sa svojom istinskom ljubavlju. Ona će krčiti svoj put preko sramotnog egzila u Pariz do raskoši Sankt Peterburga i blata i krvi na Istočnom frontu.

Dok Rusija tone u haos 1917. godine i dinastija Romanovih doživljava pad, iznova prognana, Daki nam pripoveda svoju priču.

Uverljiv poput memoara, ovo je roman o jednoj izrazito inteligentnoj i duhovitoj ženi, snažne ličnosti, oštrog oka, bez ikakvih izlišnih ukrasa i sentimentalnosti, a ipak duboko potresan i životan. Pripadnica generacije koja je raskinula s krutim dvorskim običajima, a ipak nerazdvojiva od svog dinastičkog bremena, stostruko težeg u okolnostima ruskog prevrata, Viktorija Melita je savršeno odabrana junakinja ovog tragičnog doba i istovremeno divan, poetski ženski lik. Lori Grejam možemo zahvaliti što ju je ponovo oživela u svom neizmerno zanimljivom romanu koji se ujedno čita i kao najlepša životna priča, i kao istorija.

„Grejamova ponovo pokazuje svoju genijalnost pri pisanju o ozbiljnim istorijskim temama na lagan način pun topline i duhovitosti. Neodoljiva Daki ima uvid u živote svih, od svoje bake kraljice Viktorije do Raspućina. Oduševila me je ova knjiga.“ Daily Mail

„Fascinantan uvid u svet koji je nestao.“ Sunday Times
28.12.2018.

Velika kneginja iščezlog carstva

Anka
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlična knjiga, vredi pročitati.
0 0
05.07.2015.

Dužnost je bila važnija od sreće

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Nama danas je teško zamisliti da se samo pre stotinu godina vodio neki drugačiji život, pogotovo u carskim porodicama. Princeze nisu mogle srcem odlučivati za koga će se udati. Sve je bilo podređeno dvorskim ili političkim interesima. Dužnost je bila važnija od sreće. Za ženu, razvesti se značilo je izgubiti dobar glas. Venčati se bez dozvole cara (u ovom slučaju ruskog), značilo je progonstvo iz Rusije ili zabranu povratka u Rusiju. A kneginja Daki je bila mešavina ruske i engleske krvi, shvatala je svoje obaveze. Prvi put se udala po želji roditelja. Brak nije uspeo pa se drugi put uspela izboriti za svoju prvu ljubav. Bila je svedok burnih događaja, I svetskog rata, Oktobarske revolucije, pada ruskog carstva. Bila je žena borac širokog duha i shvatanja ispred svog vremena i svog položaja. Pomagala je na frontu, pušila, nosila pantalone...Ovo je istorijsko – ljubavni roman, pisan laganim stilom, koji nam gotovo na dokumentaran način približava život članova carske porodice Romanov.
0 0
30.06.2015.

Velika kneginja iščezlog carstva

Sneža
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je još jedna prelepa priča o sudbini najpoznatije ruske porodice, Romanovima, iz jednog drugog ugla. Svoj život u Rusiji s početka XX veka priča kneginja Viktorija, supruga Kirila Vladimiroviča, koji postaje najozbiljniji pretendent na presto. Sve carske intrige, rodbinske veze i život u senci carskog para predstavlja nam na jedan duhovit način žena vrcavog uma, unuka engleske kraljice koja se iz istinske ljubavi udala za svog rođaka. Odanost carskoj kruni nalazi se pred iskušenjem koje postavlja revolucija. Jedna od mnogih, ali sasvim sigurno jedna od najboljih priča o ovom burnom i teškom periodu ruske istorije.
0 0
24.03.2015.

Velika kneginja iščezlog carstva

tijana
ocenaocenaocenaocenaocena
Izuzetno, lepo napisana, lako čitljiva knjiga. Iako, je istovremeno duhovita,lepa i teška i potresna priča. Kada sam je pročitala pogledala sam malo na netu, i vidim da je istinita, potpuno verodostojno napisana. Za sve koje vole istorijske romane, i ljubavne priče.
0 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.