Laguna - Pod slobodnim suncem - Franc S. Finžgar - Knjige o kojima se priča
Pod slobodnim suncem
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 508
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
27. mart 2012.
ISBN: 978-86-521-0925-8
Prevodilac: Slobodan Živojinović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
21
4
2
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

Dok je sunca, dok je mačeva, Sloven se ne predaje!

Roman o Starim Slovenima, o vremenima kada je nepreglednim prostranstvima slobode odjekivao topot konja i prasak gromova.

Istok je divlje jurio. Čežnja i smelost su ga raspinjali. Prvi put je osetio ratni pas oko struka, prvi put njegovo oko nije tražilo zverinje, nego je žudelo da ugleda sjajne šlemove Vizantinaca. Srce mu je u prsima burno kucalo, osećao je silnu snagu u rukama, pa bi ponekad trgnuo uzde tako snažno da bi konj njisnuo, opružio vrat i jurnuo u divljem trku dolinom. Činilo mu se da sunce još nikad nije sijalo tako prijatno i tako slobodno.

Izuzetno uzbudljiva, bezvremena priča koja iznova i vrlo uspešno oživljava doba kada su čast, hrabrost i odanost bile vrhunske vrline a oganj i čelik krčili put u besmrtnost i slavu.

Pod slobodnim suncem je gotovo jedina knjiga na ovim prostorima koja dočarava dolazak Slovena na Balkan, ratove sa Vizantijom i Hunima, prve susrete paganskih bogova i hrišćanstva, kao i napore za ujedinjenjem rascepkanih slovenskih plemena u jedan narod.

Zasnovan na istorijskim činjenicama i smešten u šesti vek nove ere, roman prikazuje sudar dva sveta: dekadentne i osvajački nastrojene Vizantije kojom upravljaju moćni Justinijan i njegova promiskuitetna žena Teodora i nepokorenih Slovena čiji pohod na jug ne može biti zaustavljen.
22.08.2017.

Pod slobodnim suncem

Jasmina Milovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Svrstan je u istorijske, a meni je kao epski mit. Pratimo Istoka, sina Svarunovog, jedinog preostalog, pošto je devetorica izgubilo život u borbama protiv Vizantinaca. Tu je i Istokova sestra Ljubinica na koju je oko bacio Tunjuš, hunski vođa, potomak Atilin. Justinijan, vladar Istočnog rimskog carstva i njegova žena, Teodora, tlače narod i dvorane. On silnim porezima, a ona spletkama opasnim po život. Svi likovi su vrlo živopisni. Tu je i Azbad, zapovednik vojske koji je zaljubljen u dvorkinju Irenu. Istok u Carigrad dolazi kako bi naučio veštinu ratovanja od Vizantinaca, ali se sve komplikuje rađanjem ljubavi između njega i Irene. Eto, ljubavni roman, istorijski, avanturistički, epski,... Svideće se svima.
1 0
03.01.2014.

Pod slobodnim suncem

Lazar
ocenaocenaocenaocenaocena
Juče sam završio sa čitanjem ove fenomenalne knjige i zamislio sam se. Ne znam šta bi se moglo desiti da se svi slovenski narodi ujedine. U svakom slučaju knjiga podstiče panslavizam i trebalo bi da bude obavezna lektira u svim školama bivše SFRJ.
0 0
23.11.2013.

Pod slobodnim suncem - da li smo stvarno slobodni i posle toliko vekova...

Aleksandar Stanisavljević
ocenaocenaocenaocena
Knjigu sam pročitao pre nekoliko meseci... Šta reći , a ne uporediti sa današnjim vremenom.... Danas smo okupirani na drugačiji način od strane političara i domaćih i stranih. Narod kao narod treba da ima tu stalno potrebu za borbom i da bude SLOBODAN ..... Dosta opisa u knjizi, da se svima stvori slika pred očima ,kako se nekad živelo, i kako se borilo za svoja prava i slobodu... ŽIVELI
0 0
02.01.2013.

Istorija se ponavlja

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Roman koji liči na bajke Ivane Brlić-Mažuranić.Radnja je zasnovana na istorijskim činjenicama i smeštena je u VI vek nove ere.Opisuje dolazak Slovena na Balkan, njihove ratove sa Vizantijom i Hunima,prve susrete sa hrišćanstvom koje će polako potisnuti njihovu pagansku veru.Istok,sin Svaruna,vođe Slovena,je jednostavan, slobodan,otvoren mladić.Želi da ujedini Ante i Slovene jer shvata da je snaga samo u pravednoj bratskoj slozi,u zajedničkoj jakoj vojsci kojom će povratiti otetu zemlju. Hun Tunjuš,sluga vizantijski,plaćeni izdajnik,varalica,stalno smišlja nove spletke kako bi Sloveni i Anti međusobno ratovali umesto da se ujedine u borbi protiv Vizantije i Huna.Istok shvata ko im je pravi neprijatelj,razume da divlja sila nije sve,da treba naučiti pravila ratovanja,sva ratna lukavstva i planove,nabaviti oružje,a to može samo u Vizantiji,kod cara Justinijana i carice Teodore...Uspeće Istok,sve će naučiti,postaće veliki ratnik,a kao u svim bajkama,pronaći će sreću i u ljubavi...Poruka knjige je "...slobodno sunce sijaće mu danima i godinama ako bude složan s braćom,inače će doći tuđin,staće mu nogom za vrat - i slobodan narod postaće rob..." Mogli bi tu poruku primeniti i na današnju situaciju u našoj,nekad velikoj,a sad rascepkanoj zemlji...Ovo je roman iz kojeg možemo naučiti ponešto o svojoj prošlosti,uspeh bi bio kad bi se naučeno primenilo na sadašnjost i budućnost,jer - istorija se ponavlja...
1 0
01.11.2012.

Pod slobodnim suncem

Andrej Stanjo
ocenaocenaocenaocena
Ruku na srce, sa potpunim uvažavanjem autora, vremena pisanja dela, meni jedina vrlina je tematika romana nama dosta marginizovanih Staroslovena. Kratak opis knjige je zapaljiv, čineći da odmah zaželimo da naučimo i preživimo više kroz nju, ali čitajući sam uvideo koliko se sve ustvari svodi na usmena predanja i koliko se malo unosilo prave dramatizacije ili bilo čega, što stvara utisak priče za decu sa sveprisutnom naivnošću. Svejedno, bitan je narod i naša istorija stoga treba posvetiti pažnju.
0 0

Pod slobodnim suncem

22.06.2012.
Bane
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga je savrsena
0 0

Pod slobodnim suncem

30.05.2012.
Драган
ocenaocenaocenaocenaocena
Обио сам, ни сам не знам колико књижара и нигде је не могах наћи... А имао сам је, није да нисам, али осим мени свидела се и другима којима је допала до руке и у једном тренутку више нисам зано код кога је застала... Хвала Laguni што је омогућила да овај прелеп роман и нове генерације могу имати у својим личним библиотекама...
0 0

Pod slobodnim suncem

30.04.2012.
Goran Orovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Vec sam je i zaboravio i hvala Laguni sto ju je ponovo stampala. I tada sam se divio vrednostima koje su krasile junake ove divne knjige. Nazalost, danas je tih vrednosti sve manje i u to ime preporucujem mladim ljudima da procitaju ovu knjigu kako bi nasli put kojim bi trebalo ici.
0 0

Pod slobodnim suncem

24.04.2012.
Aleksandar
ocenaocenaocenaocenaocena
Secam se da sam u biblioteci kao klinac pronasao naslov ni sam neznajuci sta da ocekujem , a posle njega ostao veran citalac i ljubitelj istorijskih romana , koji u sebi uvek nose 'bajkovitost' , ma kom razdoblju pripadali.Pun pogodak.
0 0

Pod slobodnim suncem

22.04.2012.
Davor Jovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Ova knjiga me je oduševila.Pre svega,naučio sam dosta o tom dobu i stvarno sam uživao.Iz ove knjige sam izvukao informacije koje će mi ostati u pamćenju za čitavog života i drago mi je zbog toga.Ono što me fascinira u ovom delu jeste činjenica da je pisac,na neki način,koristio paradoksalan način pripovedanja,Radovana i Istoka.Istok je oličenje junaka,dok je Radovan sofista.Još zanimljivija činjenica jeste da Radovan na kraju ipak krene u akciju,što tumačim kao piščevu želju da kaže da u slovenima uvek ima ta duboko skrivena hrabrost koja će se pokazati pre ili kasnije. Ovaj roman je dokaz da se svet vrti u krug,jer kao i pre kada su se plemena razjedinila "tuđ mač je vladao" i sada kad se Jugoslavija raspala svako će da shvati kako se polako otcepljujemo jedni od drugih i bivamo desetkovani.To samo svedoči koliko je ovaj roman istinit i ambiciozan.Sve svetske sile bi drhtale kada bi sloveni bili ponovo na okupu.Valjda će i svima nama zasijati "svobodno solnce" jednog dana,kad se ponovo ujedinimo,čemu se iskreno nadam.
0 0

Pod slobodnim suncem

12.04.2012.
Vlada
ocenaocenaocenaocenaocena
Pre pola godine sam knjigu procitao po treci put ! Cudime da jos niko nije snimio film po njoj. Knjiga se cita u jednom dahu. Toplo preporucujem
0 0

Pod slobodnim suncem

09.04.2012.
Milan Labudovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Ja sam ovaj finžgarov naslov procitao pre cca 50 godina i bio san odusevljen, pa su mi neki detalji i danas ostali u secanju. Dobra stavar za mlade i lepo je sto se neko setio da stamap posle toliko godona. Da li imate u planu objavljivane naslova Jack-a Higginsa, jednog od najpopularnijih britanskih pisaca. Sve najbolje i srdacan pozdrav.
0 0

Pod slobodnim suncem

09.04.2012.
Krstivoje Miljković
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga je veoma dobra malo bolje sam se podsetio o starim slovenima.Za one koji vole istorijske knjige ova bih im dobrodosla
0 0

Pod slobodnim suncem

04.04.2012.
ljiljana
ocenaocenaocenaocenaocena
Divna knjiga koju sam prvi put procitala pre 40 god.i prva knjiga koju sam procitala za jednu noc,ponovo sam je citala pre desetak god.Mladi.a i stiriji ce sigurno uzivati i mnogo toga saznati o nasoj istoriji,hvala na ponovnoj stampi.
0 0

Pod slobodnim suncem

03.04.2012.
Jelena
ocenaocenaocenaocenaocena
I meni budi lepa secanja na detinjstvo, i bas lepo sto ste se setili da je ponovo izdate
0 0

Pod slobodnim suncem

02.04.2012.
Vesna
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga mog detinjstva. Volela bih da i današnja deca u njoj uživaju kao moj brat i ja kada smo bili deca.
0 0

Pod slobodnim suncem

01.04.2012.
zaječarac95
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam čitao odavno, kada sam bio 4. razred i jako mi se dopala, zato što je na jedan zanimljiv način opisano naseljavanje Slovena na ove prostore. Pored toga, ovo je porodična knjiga, svi iz uže, a i šire familije su je čitali po više puta, i svi su se oduševili kada sam im rekao da ju je Laguna izdala, jer je danas skoro nemoguće način. U svakom slučaju, odlična stvar! +
0 0

Pod slobodnim suncem

31.03.2012.
Sabrina
ocenaocenaocenaocenaocena
Prvi put sam je citala negde u osnovnoj skoli, pre 10ak godina. Ostavila je veliki utisak na mene. Procitala sam je ukuono 2 puta, jer je, na zalost, nestala iz lokalne biblioteke. Bila sam potpuno zaboravila na nju, do pre par meseci, kada sam je trazila da bi je poklonila prijateljici. Na zalost, bila je prestala da se izdaje. Ne mogu opisati kako mi je drago sto postoji novo izdanje. Knjiga je predivna i svima bih preporucila da je procitaju...
0 0

Pod slobodnim suncem

30.03.2012.
Dušanka Bajić
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je jedna od najlepših knjiga iz mog detinjstva. Imam je i sada, listovi su žuti, ali sam je ukoričila. Drugo izdanje, "Novo pokoljenje", Beograd 1953. Toplo je preporučujem svima.
0 0

Pod slobodnim suncem

30.03.2012.
bosko
ocenaocenaocenaocenaocena
Uuuu, svaka cast Laguni sto je uradila novo izdanje ovog remek dela. U svojoj biblioteci imam izdanje iz 65e, i cuvacu je zauvek. Jedna od najlepsih koju sam citao. Preporucujem je svima. Knjiga prikazuje vrednosti koje se u moderno doba polako gube. Glavni lik u svom usponu ne zaboravlja korene, cast i zavete. Ali i korene svih podela i losih strana nasih naroda. Sve u svemu izuzetan roman. Svima preporucujem da kupe i cuvaju ovu knjigu, jer iako je radnja u sestom veku, prica je univerzalna i neogranicena vremenski, kulturno i civilizacijski.
0 0

Pod slobodnim suncem

30.03.2012.
Stevan
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koju sam kupio ubrzo po islasku iz štampe (davne druge polovine sedamdesetih prošlog veka) i kojoj sam se uvek rado vraćao. Još uvek je čuvam u kućnoj biblioteci. Zaista smatram da je za svaku preporuku.
0 0

Pod slobodnim suncem

30.03.2012.
Vladimir
ocenaocenaocenaocenaocena
I ja imam ovu knjigu više od 30 godina, samo je njen naslov "Pod suncem slobode". Autor je Slovenac, sa odličnim poznavanjem slovenske mitologije. Preporučujem je svima, posebno deci. Vlada
0 0

Pod slobodnim suncem

28.03.2012.
Snezana Aleksic
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovu knjigu sam prvi put procitala pre vise od 25 godina. Odlomak o ratniku Istoku i Ljubinici, nalazio se u citanci za VI razred. Obradjivali smo tekst i ja sam bila odusevljena. Nedugo zatim u kucnio biblioteci pronasla sam knjigu, koja je vec tada bila kupusava, a na blanko stranicama uz korice bili su penkalom ispisana imena i datumi onih koji su je tada citali, predpostavljam da je bilo moderno. Izdanje ranih sezdesetih. Tada sam je prvi put procitala. Pa onda posle desetak godina jos jednom, pa jos jednom i mislim da sam je do sada citala bar jedno pet puta. Nudila sam je svima i ostace moj favorit. I sada je cuvam, samo sam je ukoricila, kupusavi listovi i potpisi su sacuvani, postace antikvitet...
0 0

Pod slobodnim suncem - Slovenski san o slobodi

10.12.2013.
„Pod slobodnim suncem“, omladinski klasik slovenačkog pisca Franca S. Finžgara je istorijski roman o dolasku Slovena na Balkan. Riječ je o izuzetno uzbudljivoj, bezvremenoj priči koja i...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.