Laguna - Ostrvo večnih ljubavi - Daina Ćavijano - Knjige o kojima se priča
Ostrvo večnih ljubavi
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 367
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2010.
ISBN: 978-86-521-0495-6
Prevodilac: Ana Jovanović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
5
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Nagrađene knjige

/

Drama

Najprevođeniji kubanski roman svih vremena.

Zlatna medalja za najbolji španski roman.

Kako bi pobegla od svoje usamljenosti u Majamiju, Sesilija odlazi u bar gde upoznaje tajanstvenu staricu. Nakon prvog susreta, svako veče se vraća ne bi li od nje čula priče o događajima starim više od stotinu godina: o samoubistvu mlade žene u Kini koje će odlučiti sudbinu njenih potomaka; o neobičnom prokletstvu što proganja žene izvesnog španskog sela; i o  devojci otrgnutoj iz doma na afričkoj obali. Životne priče ovih ličnosti preplitaće se na Kubi od vremena španske dominacije do naših dana. Sudbonosne i poražavajuće ljubavi iz prošlosti obnoviće snagu u Sesiliji, devojci što živi privržena Havani i naizgled nerešivoj tajni koju pokušava da dokuči.

Ostrvo večnih ljubavi predstavlja porodičnu i istorijsku sagu koja poziva na slojevita tumačenja u svetu prepunom tajni. Ljubav i onostrano presudne su niti romana, prevedenog na dvadeset pet jezika, u kome osećanja nadživljuju smrt.

„Preporučujem brižljivo čitanje ovog romana, ne zato što je preveden na više desetina jezika, već zato što je napisan jezikom ljubavi.“
Raul Rivero

„Bogat, uverljiv... istinski divan.“
Library Journal

„Melodičan... s prizvukom Kuće čudnih duša Izabel Aljende... od prvih do poslednjih strana nad romanom lebdi sanjarska izmaglica.“
Critícas
01.07.2012.

Ostrvo večnih ljubavi

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Dolazili su sa raznih strana.Iz Afrike,Kine,Španije...I svako je doneo svoju kulturu, svoja verovanja,svoje bogove,svoje duhove i sve se to ispreplelo stvarajući nešto novo i neponovljivo.Stvorena je kubanska nacija,narod pun sujeverja,predanja i priča punih mistike i onog nedokučivog,onostranog,narod koji živi za i sa muzikom. Muzika se sluša u krugu porodice,dok se kuva,čita,uči,tuguje,sluša se na ulici jer "...muzika je božji blagoslov,predah u ovoj dolini suza,gutljaj rakijice što nam greje život..."Na ostrvu je uvek bili moćnika i izgladnelih,onih koji imaju i onih koji nemaju...Ti koji nemaju su uglavnom bežali sa Kube.Ali,i kad odu u potrazi za boljim životom ili novim znanjima,i dalje Kubu nose u srcu,iako to ponekad ne žele da priznaju ni samima sebi...To se desilo Sesiliji.Bežeći sa Kube,stigla je i ostala da živi u Majamiju.Nije se dovoljno prilagodila pa je poprilično usamljena,ima osećaj da ne pripada nijednom mestu.Prate je duhovi njenih predaka,doziva ih njena tuga,čuvaju je i pomažu joj da prihvati stvarnost,da pronađe ljubav,da napokon živi svoj život... A njoj je ono neopipljivo oduvek bilo umirujuće,nešto na šta je mogla da se osloni kada joj je okruženje postojalo suviše bolno ili strašno.Opuštao ju je razgovor sa mrtvima,sa onima kojih više nema...Duboko emotivan roman.Ljudske sudbine i verovanja su verno prikazani,dočarano je i ono onostrano (goblin Martin,bog Pan)... Preporuka svima onima koji vole magiju pisane reči!
0 0
30.01.2012.

Ostrvo večnih ljubavi

Ranka Orleanka
ocenaocenaocenaocenaocena
Priča o tri različite porodice, tri različite etničke grupe, pretočena je u ovaj očaravajući roman. Iskustva svake porodice poslužila su da istaknu ključne periode kubanske istorije, a različiti magični i nadprirodni događaji su udruženi, da ove tri priče iz prošlosti spoje u jednu. Ovaj roman ima po malo od svega: istorije, ljubavi, fantazije, natprirodnih događaja, humora, tragedije. Iako su neke od tema van okvira onoga što bi neki nazvali realna književnost, ovo je ipak intimna, ljudska priča. Jedan od najboljih momenata u knjizi je interakcija između realnih svetova i fantazije, a naročito je dopadljiva veza između ljudi i stvorenja iz mašte. Svi likovi su kompleksni, puni kontradiktornosti i sumnji u same sebe. Iako su delovi sa fantazijom očigledni, u romanu takođe postoji i dosta istorije. Koristeći naraciju i elemente fantazije kao iz 1001 noći, Daina Ćavijano daje intrigantan, kreativan pogled na korene različitih kultura, koji su se spojili na Kubi. Na taj način čitaoci imaju dobar uvid u izmešanost španske, kineske i afričke kulture u ovoj zemlji. Magičan, zanosan, hipnotišući, ovaj roman je preporuka svakom ko voli porodične sage, gotsku literaturu i fantaziju, istorijske romane i naučnu fantastiku. Ovo je priča za vas!
1 0
29.12.2011.

Ostrvo večnih ljubavi

Jana P.
ocenaocenaocenaocenaocena
Neodoljiva i sofisticirana mešavina mistike, fikcije i stvarnosti u kojoj se ova tri elementa elegantno smenjuju. Nesvakidašnji način pripovedanja, koji se viđa samo kod velikih savremenih majstora poput Orhana Pamuka.
1 0
30.09.2011.

Sladjana Kozar

ocenaocenaocenaocenaocena
Ja sam uzivala dok sam citala ovu knjigu.Prepuna je tajni i razlicitih likova, koji se pred citaocem otkrivaju.Imala sam utisak kao da je od velova sacinjena.Polako se podizu jedan po jedan.Tajanstvena, misticna knjiga.Zanimljiva.
2 0
18.05.2011.

Bez naslova

ocenaocenaocenaocenaocena
Priča o ljubavima, o Kubi o Kinezima.. o ukletoj kući, o goblinima, razgovorima sa mrtvima. U početku sam držala prst na početku knjige gde je porodično stablo dve porodice...kasnije se lako prati. Jednostavno nisam mogla odoleti romanu koji je preveden na puno jezika.
1 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.