Laguna - Dan posle noći - Anita Dajamant - Knjige o kojima se priča
Dan posle noći
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 272
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2011.
ISBN: 978-86-521-0707-0
Prevodilac: Nenad Dropulić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
5
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

Autorka svetskog bestselera Crveni šator.

Ovo je nezaboravna priča o tragediji i iskupljenju, roman koji trenutak istorije oživljava tako zapanjujućom rečitošću da čitalac ostaje dirnut i ponesen svakom potresnom pojedinošću. Delo nadmoćne mašte.

Baš kao što je dala glas nemim ženama iz Starog zaveta u Crvenom šatoru, Anita Dajamant je u svom novom, izuzetno dramatičnom romanu, stvorila je zbirku zapanjujuće živih likova – devojaka koje su pobegle u Izrael iz nacističke Evrope.

Dan posle noći zasnovan je na neverovatnoj istinitoj priči iz 1945. godine, kada je jedne oktobarske noći više od dvesta zatočenika spaseno iz Atlita, logora za „ilegalne“ useljenike blizu sredozemne luke Haifa kojim je upravljala britanska vojska. Priča se odvija posmatrana očima četiri mlade devojke, zatočenice u logoru čiji se životi duboko razlikuju. Sve one preživele su holokaust: Šajndel, poljska cionistkinja, Leoni, pariska lepotica, Tedi, Jevrejka koja se skrivala u Holandiji i Zora, preživela iz nacističkog koncentracionog logora. Opsedane neizrecivim sećanjima i gubicima, ne usuđujući se da se nadaju, Šajndel, Tedi, Leoni i Zora nalaze spasenje u prijateljstvu i zajedničkim iskustvima, čak i kad se suoče s izazovom ponovnog stvaranja samih sebe u neobičnoj novoj otadžbini.
17.03.2020.

Dan posle noći

Đ.Nevena
ocenaocenaocenaocenaocena
Predivna prica koja ostavlja jak utisak.
0 0
16.06.2012.

Dan posle noći

--Irenitza--
ocenaocenaocenaocenaocena
Veličanstveni roman ispunjen očaravajućom nadom, dirljivošću i tugom. Sa setnim srcima razmišljamo o milionima ljudi umrlih u Holokaustu, mnogo ređe o onima koji su ostali da stoje, preživeli. Ali kako doneti radost svojoj duši, ili čak želju za radošću nakon gubitka doma i osoba koje volimo kada su vaše tužne oči videle i bile svedoci neshvatljivih zlodela i poniženja? Kako vratiti tako potrebnu nadu i ponovo verovati u život? Mnogi jevreji preživeli u ratu ostali su potpuno sami, razorenih porodica, bez čari sigurnog doma kome bi se mogli vratiti. Neki od njih pobegli su u Palestinu nadajući se novom početku, daleko od nemilosrdnih noćnih mora koje opsedaju njihova srca. U to vreme njihovo prisustvo u Palestini bilo je nezakonito pa su njihove izmučene duše i tela prevezeni u pritvorski kamp Atlit. Nemi zatvorenici bez slobode da krenu napred dobro su zbrinuti ali ne zlostavljani. Roman prati četiri devojke u početku nepoverljive, ogorčene, sa skrivenim tajnim krivicama. Mnoge od njih imale su volju da ispričaju priče svog života ali svaka od počinje i završava se istim strašnim pitanjem: Zašto sam ja pošteđena? Šajndel, Leoni, Tedi i Zora polako uspostavljaju potrebna prijateljstva, oslanjaju se jedna na drugu, negujući one koji su propatili, shvataju da su sposobne da započnu proces zaceljenja pokidanih delova sebe, da prevaziđu svoju patnju i borbu za iskupljenje. Zajedno mlade osobe ostaju jake, podržavaju jedna drugu nalazeći sreću u malim svakodnevnim čudima: svežem voću, kompletnim obrocima, kupanju, čistoj odeći i pokrivačima, jastucima, romansama... Pokušavaju da zaleče svoje rane i da nakon nemilosrdne noći ponovo vrate svetlost svojim životima novim danom koji dolazi i sa sobom donosi svetlost i mir razrušenim životima. Očaravajući priča, pravi dragulj Anite Dijamant.
1 1
27.12.2011.

Dan posle noći

Jana P.
ocenaocenaocenaocenaocena
Dirljiva priča o četiri žene i jednom snu. Kada su neke od Jevreja, po završetku Drugog svetskog rata, oslobodili iz koncentracionih logora, a neki su prestali da se skrivaju živeći u strahu, ponovo su im oduzeli slobodu kada su krenuli ka ostvarenju svog sna - osnivanju države. Četiri junakinje su zajedno maštale i nadale se, nesvesno se sprijateljivši. A kada su konačno punim plućima udahnule miris slobode, njihovo prijateljstvo se raspršilo - poslate su da žive u najrazličitijim krajevima države koja je tek počela da se uzdiže iz ‚‚nepostojanja‚‚.
1 1
07.12.2011.

Ostaviti prošlost za sobom

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Pobegle su iz nacističke Evrope u Izrael i srele se u logoru za "ilegalne" doseljenike Atlita kojim je upravljala britanska vojska. Različitih sudbina, karaktera, mentaliteta, smesta su se prepoznale po ranjenim dušama, po tome što što se pokušavaju osloboditi aveti prošlosti - silovanja, ubijanja, raznih zverstava - i postale su dobre drugarice. Znaju da treba ići dalje, ali osećaju se staro i umorno jer su se nagledale mnogo smrti i patnje. Svaka od njih ima neke "repove" i strahove iz prošlosti, ali i nadu i veru u budućnost jer "...moramo da ostavimo prošlost za sobom kako bismo živeli.." Ne ostaju zajedno, upućuju ih u raznim pravcima, ali će svaka do kraja svog života pratiti šta je bilo sa ostalima... Snažan i potresan roman koji do samog kraja nećete moći ispustiti iz ruku, a i posle toga će vas pratiti upečatljivi likove Zore, Tedi, Leoni, Šajndel...
1 2
24.05.2011.

Dan posle sutra

ocenaocenaocenaocenaocena
Ova knjiga je svedočanstvo da za Jevreje patnja nije prestala po završetku Drugog svetskog rata. Borba počinje upravo tada: gde otići, kako zaboraviti, i da li zaboraviti? Da li zaborav znači brisanje svih onih koji su platili životima. Dan posle sutra je predivna priča o četiri devojke koje je rat obeležio na različiti način. Zora, Leoni, Tedi, Šajndel iako u suštini potpuno različite, nalaze utehu jedna u drugoj, kako bi prebrodile sve strahote i prećutne strahove koje im je donela sudbina. Prelep prikaz unutrašnje borbe svake od njih da se izbori sa sobom, obnovi nadu, i krene dalje u stvaranje novog sutra.
2 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.