Laguna - Sveta srca - Sara Dunant - Knjige o kojima se priča
Sveta srca
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 438 strana
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2010.
ISBN: 978-86-521-0569-4
Prevodilac: Dubravka Srećković Divković
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
1
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Ljubavni

„Intrigantno... uzbudljiva priča o ljubavi, požudi i ljubomori.“
The Times

Drugom polovinom šesnaestog veka, u katoličkoj Evropi visina devojačkog miraza toliko je naglo skočila da većina plemićkih porodica nije mogla priuštiti sebi da uda više od jedne kćeri. Preostale mlade žene slate su – uz mnogo manje troškove – u samostane. Istoričari procenjuju da je po velikim gradovima i državicama Italije možda čak i polovina žena plemićkog porekla završavala među redovnicama.
Nisu sve odlazile svojom voljom…

Ova priča događa se 1570. godine u gradu Ferari, na severu Italije, u samostanu svete Katarine. S dolaskom mlade iskušenice, sestre Serafine, miran život redovnica  u čitavom samostanu menja se iz korena: pred pretnjom pooštravanja redovničkih pravila u odgovor na nove jeresi, čitav samostan trudi se da uguši devojčin bunt i pretvori je u poslušno oruđe koje će samostanu doneti političke poene. Prijateljstvo nastalo između sestre Cuane, samostanske apotekarke i lekarke i sestre Serafine – dve inteligentne i u mnogo čemu srodne žene – naizgled privodi devojku pameti i donosi mir u samostan. No iza anđeoskog devojčinog lika i glasa krije se neutaživa i promišljena borba za oslobođenje iz mračnih zidova i ponovnim susretom sa svojim dragim.

Zahvaljujući neporecivo bujnoj mašti Sare Dunant pred nama je knjiga koja umnogome prevazilazi standarde svog žanra: iako je čitava zasnovana na isključivo ženskim likovima jednog ograničenog sveta, ona postiže ono što mašta i treba da postigne, a što se ne događa toliko često – vodi nas na jedno mesto koje lično nikada ne bismo mogli da doživimo.
27.11.2014.

Sveta srca

Tijana Mandic
ocenaocenaocena
zivot zena cije porodice im nisu mogle obezbediti miraz. zivot zena koje su upravo zbog tog razloga dospele u manastir, ali ne svojevoljno. zivot zena koje moraju prihvatiti Hrista. zivot zena koji se svodi samo na molitve, hranu i san. ali u ovoj gomili zena istice se jedna koja je spremna ceo manastir da okrene naglavacke samo da bi pobegla sa covekom kojeg voli bezuslovno.
0 0
21.07.2014.

Sveta srca

Olivera
ocenaocenaocenaocenaocena
Roman Sveta srca osvojiće čitaoce koji žude za uzbudljivom i nadahnutom pričom, ali i sugestivnom atmosferom i dubokom, ljudskom porukom. Sara Dunat stvara izuzetno maštovito delo na istorijskoj činjenici da su devojke iz Zapadne Evrope u XVI veku kao miraz morale položiti ogromnu svotu novca, tako da su mnoge od njih bile sprečene da se udaju. Njihov jedini put vodio je iza samostanskih zidina. Upravo tamo, svojim pripovedačkim umećem nas odvodi i autorka ovog impresivnog dela, razvijajući odnos buntovne iskušenice Serafine, koja je tek osetila čar prve ljubavi sa svojim učiteljem pevanja, i samostanske vidarice Cuane, odmerene, iskusne i odlučne žene čija je jedina ljubav nauka. Tišinu, mističnost i prividno odsustvo ovozemaljskih htenja i želja, kojima odiše samostan na severnoj Italiji, nadvladaće žudnja za životom i ljubavlju. Ljudski putevi ka istom cilju se veoma razlikuju, kao da je ispisano na svakoj stranici ovog štiva. Zato je svaka od njih,verna mapa beskraja ženske duše.
0 0
26.01.2011.

Sveta srca

ocenaocenaocenaocenaocena
Uživala sam u miru i tišini kojima je ova knjiga prožeta. Sara Dunant je verno prenela atmosferu jednog ženskog manastira gde se sati molitve prepliću sa časovima rada i sna. Nema vremena za dokolicu, čak ni najbezazleniji razgovor nije dozvoljen. Ova zanimljiva priča o ženama koje u manastir nisu došle svojevoljno, koje su morale da prihvate Hrista kao jedinu mogućnost koja im se pruža, naterala me ja da budem presrećna što sam rođena u XX veku i što pred sobom uvek imam mogućnost izbora. "Sveta srca" je knjiga od koje možete naučiti mnogo - o političkoj situaciji u Italiji i katoličkoj crkvi XVI veka, o načinu života u jednom ženskom manastiru, o medicini i lekovitim biljkama, ali ono najvažnije je lekcija o ljubavi, velikoj, bezuslovnoj.
2 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.