Laguna - Bukmarker - Self-help za milenijalce - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Self-help za milenijalce

Milenijalci su generacija koja brine o sebi. Self-care je nova najskuplja reč koja je zamenila self-help. Mladi rođeni devedesetih koji se ovih dana približavaju tridesetim, imaju knjigu za svaki problem i priliku, stoga ih nazivaju „self-improvement generation“ i „generation of therapy“. Pa ipak, internet je zakomplikovao situaciju, a literatura koja je pružala bombastična rešenja u deset tačaka preko noći sada je prevaziđena. Čini se da su milenijalci daleko skloniji fluidnijim žanrovima koji pružaju mnogostruke uvide u kompleksna pitanja poput mentalnog zdravlja, usamljenosti, zdravih navika, anksioznosti,  životnog stila i pre svega – emotivne inteligencije. Postalo je popularno razmišljati o odnosima kao o nečemu što se, uz pravi pristup, kroz pravu literaturu i dovoljno terapeutske podrške i međuljudskog razumevanja, razvija, uči i usavršava.

Idealna self-help književnost za današnje mlade trebalo bi da bude u obliku eseja, duhovita i sklona „mim“ humoru, da obuhvata široko polje tema i ne pruža instant rešenja. Poželjno, treba krenuti od ličnog iskustva, jer u eri Tvitera, u kojoj svako može da ispolji svoje mišljenje, svi autoriteti, pa i stručni, poljuljani su. Za današnje mlade lično iskustvo, naročito ako je bolno i autentično, jedina je stručna kvalifikacija koja se računa.

Self-help knjige koje tražimo i čitamo ovih dana polaze od ličnog iskustva, obuhvataju mnogo ne nude magična rešenja, čak najčešće ne nude nikakva rešenja već više osećaj zajedništva i spoznaju da niko nije usamljen u svojoj nevolji – i sve su vrlo duhovite. Humor je autoironičan, i šarmantno i otvoreno gađa lične, ali i generacijske slabe i bolne tačke.

Pionir u ovom žanru je Alan de Boton. Njegovo prvo publicističko delo „Eseji o ljubavi“ prate svu bedu i slavu jedne tipične mladalačke ljubavi, nešto kao „Jadi mladog Vertera“ za 21. vek. Od upoznavanja u avionu kada je šarmantna Kloi brbljala o strategijama preživljavanja za slučaj da se avion sruši i tako privukla njegovu pažnju (jer naravno ništa nije privlačnije od osobe koja nas samosvesno i sa mnogo humora suočava sa svojim luckastim slabostima, pa tako i mi lakše podnosimo svoje male ludosti, pisaće kasnije De Boton), do prvog čarobnog zajedničkog jutra kada je on pobegao glavom bez obzira od ljubavne idile ostavivši je u svom stanu, do toga kada je ona prestala da kupuje njegove omiljene pahuljice i počela aferu sa njegovim uspešnijim kolegom na kog je oduvek bio pomalo ljubomoran, ova poluautobiografska knjiga pruža sjajan uvid u to zašto u ljubavi ništa nije jednostavno, zašto ne možemo prosto samo da se volimo i zašto postoji nešto strašno i mračno u nama što traži one koji nas nikad nisu želeli i one koji nas nikada neće propisno voleti.



Jednu ovakvu knjigu je napisala i Doli Alderton. Doli, „dejting“ kolumnistkinja Sandej tajmsa, pokušala je da opiše tipično odrastanje u predgrađu na samom severu Londona koji nije ni urban ni ruralan (što zvuči kao i bilo koje odrastanje na širokoj periferiji Beograda), koji podrazumeva (kao i svuda u to vreme) lančano dopisivanje na MSN-u, gde je našla prvog onlajn dečka, kog nikad nije upoznala, serije random hookupsa, očajnu potragu za prvim dečkom i pristajanje na disfunkcionalne odnose, pa i to da mesecima nije htela da izađe iz kuće oplakujući svog prvog pravog dečka, a da zapravo nikada nije ni imala nešto zajedničko sa ovim prilično tradicionalnim tipom koji je samo želeo da radi sto sklekova pred spavanje.

Doli piše i o tome kako se nosila sa poremećajem u ishrani jer je poreklom Italijanka sa krupnim kostima i talentom za kuvanje, ali i kako se nosila sa prvom velikom ljubavlju zbog koje je potpuno promenila sopstveni identitet, prestala da jede meso i preselila se u Kamnden taun, pa do toga kako se život nastavlja kada se „pregrme“ prve ljubavne drame kroz ludovanje sa Ferli, cimerkom i „partnerkom u zločinu“, i dođu konačno i profesionalne turbulencije. Kao scenaristkinja i novinarka kroz novi niz pokušaja i promašaja  ona je naučila da o ličnim i generacijskim problemima i ispadima piše sa razumevanjem za druge i sa mnogo humora na svoj račun, i tako pronašla način da sebe izrazi i ostvari u svetu odraslih. 

Na istom tragu je i treći naslov ovog tipa koji uskoro izdajemo: „Kupi sebi proklete ljiljane“ Tare Šuster, komičarke i televizijske izvršne producenktinje, koja deluje samouvereno u javnim nastupima, ali je pretrpela anksiozne napade, depresiju i samosažaljevanje, pa i neke prilično patetične i ne tako slavne ispade. Tara Šuster piše o tome kako ne morate da imate „tešku priču“ da biste bili skloni „problematičnom ponašanju“, eskperimentisanju sa drogama i flertovanju sa alkoholizmom, i osećali napade panike i anksioznosti. Tako od epizode kojom počinje knjiga kada je Tara pijana pozvala terapeuta i pretila da će da se ubije, Tara nas uči kroz svoj primer kako da dođemo do osobe koja je, po njenim rečima, „nindža ljubavi prema sebi“, a ne patetični razmaženi primer svoje generacije, i da odrastanje u dostojanstvene ljude podrazumeva da smo u miru sa svim kiksevima koje smo pregrmeli – i da je sasvim okej kupiti sebi nekad te proklete preskupe ljiljane ako će vas oni usrećiti.

Ako vas iole zanima emotivna inteligencija i moderniji pristup brizi o sebi, bacite pogled na „Odmahni rukom i kreni dalje“, knjigu koju je napisala Rejčel Holis, Instagram senzacija i blogerka koja je prva javno podelila i govorila o nedostacima na svom telu, očekujte ove naslove u Laguninom izdanju ili prosto – surfujte internetom! 

Autor teksta: Nevena Milojević


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.