Laguna - Bukmarker - Romani Terija Pračeta će dobiti „apsolutno verodostojne“ TV adaptacije - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Romani Terija Pračeta će dobiti „apsolutno verodostojne“ TV adaptacije

Na dan kada bi slavni tvorac Disksveta napunio 72 godine, producentska kuća Terija Pračeta, Narativija, objavila je sklapanje ugovora o razvoju „potpuno autentičnih... prestižnih adaptacija koje će biti apsolutno verodostojne njegovoj originalnoj, jedinstvenoj genijalnosti“.



Ugovor je postignut između kompanija Motiv Pikčurs i Endivor Kontent i Narativije, koju je Pračet pokrenuo 2012. godine, kako bi se razvilo nekoliko serijala adaptacija autorovih fantastičnih dela. Trenutno nema detalja o tome koje će knjige biti deo projekta, iako je već nekoliko Pračetovih romana doživelo adaptacije: Skajove dramatizovane verzije „Deda Prasa“, „Boje magije“ i „Poštašavili“; „Duševna muzika“ i „Sestre po metli“ su animirane, a „Dobra predskazanja“ je nedavna adaptacija Amazon Prajma sa Dejvidom Tenantom i Majklom Šinom koja je doživela pozitivne kritike.

„Duh ovog novog saveza zasniva se na zajedničkoj ljubavi prema izvornom materijalu i posvećenosti da se stvori epski serijal koji će se dotaći nekih od najvaćnijih dela iz ovog neustrašivo britkog i satiričnog univerzuma ser Terija“, rekli su.

Pračetova ćerka Rijana, kodirektorka Narativije, rekla je da se kompanije Motiv i Endivor „savršeno slažu sa našom vizijom“ o tome kako bi televizijska adaptacija Disksveta trebalo da izgleda.

„Disksvet je prepun jedinstvenih likova, dovitiljivog pripovedanja i neverovatnih književnih metafora, i mislimo da je važno da na ekrane dospe u obliku na koji bi moj otac bio ponosan“, rekla je.

Upravni direktor Narativije, Rob Vilkins, rekao je da novonastalo partnerstvo znači da je Disksvet „konačno pronašao svoj dom“.

„Knjige o Disksvetu su veliki izvor radosti milionima čitalaca i to sa razlogom; svaki pasus, fraza i fusnota oblikovani su s briljantnošću i talentom, tako da smo posvećeni da Terijev svet donesemo na ekrane sa poštovanjem i zalaganjem kakvo zaslužuje“, rekao je.

Prve slike sa snimanja nove serije „The Watch“, koja je zasnovana na Pračetovim romanima o Gradskoj Straži, nedavno su zabrinule fanove zbog drastičnih razlika u sajberpank estetici. Iako ni Rijana ni Rob nisu direktno komentarisali ovu adaptaciju, pokazali su svoje neslaganje deljenjem članka Ursule K. Le Gvin u kome je kritikovala adaprataciju svojih knjiga iz serijala „Zemljomorje“.

Vilkins je ipak porekao da je novi dogovor nastao kao Narativijin izraz nezadovoljstva prema seriji „The Watch“. „Iako je Narativija potpisana kao izvršni producent serije, nisu bili kreativno uključeni u projekat. Međutim, naravno da seriji 'The Watch' žele sve najbolje.“

Izvršni direktor Motiva, Sajmon Maksvel, nazvao je univerzum Disksveta nacionalnim blagom. „Zajedno ćemo producirati serije koje će širom sveta voleti milioni obožavalaca Diskveta, dok ćemo istovremeno epsko stvaralaštvo i zaostavštinu ser Terija Pračeta predstaviti novoj publici“, zaključio je.

Izvor: theguardian.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.