Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Mesečeva sestra“ Lusinde Rajli - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Mesečeva sestra“ Lusinde Rajli

Epsko putovanje bestseler autorke Lusinde Rajli kroz živote i porodičnu istoriju fascinantnih sestara D’Aplijez jedna je od najvećih  čitalačkih senzacija u poslednje četiri godine.

Serijal Sedam sestara je ambiciozan poduhvat, a Rajli ne samo da je dorasla izazovu već ga je uzdigla na novi nivo.

Od Rio de Žaneira i ledene lepote Osla, do zapanjujuće Jezerske oblasti Beatriks Poter i crvene, prašnjave toplote centralne Australije, svaka knjiga nas je na veličanstven način odvela do najlepših svetskih destinacija, istražujući stvarne ljude i stvarnu istoriju naporedo sa uzbudljivim životima njenih junaka.

„Mesečeva sestra“ je dugo očekivan peti nastavak u ovom serijalu od sedam knjiga u kojem pratimo šest mladih žena u potrazi za skrivenim nasledstvom. Svaku je kao bebu usvojio tajanstveni švajcarski milijarder, njima poznat kao Tata Solt i sada su u potrazi za pravom istinom o porodičnoj prošlosti koristeći setragovima koje im je on ostavio nakon misteriozne smrti.

Roman – za koji su već kupljena prava za snimanje holivudske TV serije – odlikuje se pametno istkanim zapletima i uzbudljivim emocijama koje nam Rajli prikazuje kroz dramatično životno putovanje šest veoma različitih sestara D’Aplijez, dok identitet sedme sestre ostaje sve vreme prekriven velom misterije.

U ovom romanu upoznajemo nežnu, osećajnu Tigi, duhovno prosvećenu sestru koju ljubav prema životinjama i dar za prirodno isceljenje odvode na dramatično putovanje od snegom prekrivenih planina škotskih visoravni do vrelog i živopisnog španskog grada Granade.

Kada Tigi dobije ponudu za posao istraživača divljih životinja na prostranom i izolovanom imanju Čarlija Kineirda u škotskim visoravnima, ona instiktivno zna da to treba da prihvati. Njen voljeni otac Tata Solt joj je uvek govorio: „Veruj svojim instinktima, Tigi, oni te nikada neće izneveriti.“

Svako jutro budi je lepota pejzaža i to je usrećuje jer zna da na takvom mestu može da „raste i procveta“. Ali Tigi, koja je od ranog doba imala specijalan dar, oseća i povezanost sa zgodnim lordom, Čarlijem Kineirdom, i pored toga što je on oženjen.

U tom lepom okruženju Čarlijevog imanja, Tigi upoznaje Čilija, Roma koji je pre sedamdeset godina, tokom civilnog rata pobegao iz Španije, i on joj otkriva njen novi dar ‒ Tigi ne samo da poseduje šesto čulo, koje je nasledila od svojih predaka, već jedno proročanstvo predviđa da će je upravo taj Rom poslati kući, u Granadu.
A onda idemo u 1912. goddinu gde u senci veličanstvene Alhambre upoznajemo i Lusiju Amaju Albajsin, rođenu u siromašnoj, odbačenoj ciganskoj zajednici nastanjenoj u sedam pećina Sakromontea van gradskih zidina. Lusiji je suđeno da postane Plamen, najveća flamenko igračica svoje generacije, nazvana po nevidljivom plamenu koji gori u njoj dok igra.

Desetogodišnju Lusiju njen otac, ambiciozni i talentovani gitarista, odvodi da pleše flamenko po barovima Barselone. Njenu majku će slomiti gubitak ćerke, i dok se senka građanskog rata nadvija nad Španijom, ostatak ove porodice pogodiće tragedija.

Pošto se nalaze u Madridu, Lusija i njena muzička trupa prisiljeni su da beže i spasu goli život, a njihovo putovanje će ih odvesti preko okeana do Južne Amerike i konačno do Severne Amerike i Njujorka ‒ Lusijino mesto iz snova. Ali ona je rastrzana i uskoro mora da izabere između strasti prema karijeri i ljubavi prema čoveku svog života.

Dok Tigi prati trag svoje egzotične, ali komleksne prošlosti, privlači pažnju darovite, mudre žene, ciganske veštice, i počinje da razvija svoj talenat za isceljenje. Ali kada sudbina uzme karte u svoje ruke, Tigi mora da odluči da li da ostane sa svojom novootkrivenom porodicom ili da se vrati na Kineirdovo imanje... Čarliju.

„Mesečeva sestra“ je senzacionalni deo serijala „Sedam sestra“ jer Lusinda Rajli fokusira svu silinu svoje umetničke moći na Tiginu izvanrednu porodičnu priču, uzbudljivu avanturu prepunu okrutnosti, tragedije, strasti, opsesije i više od svega ‒ muzike, ritma i duha španske ciganske zajednice.

Dok se Tigi bori da razume svoje šesto čulo koje je nasledila i odluči gde prirada njeno nemirno srce, mi se vraćamo u prošlost, do njene vatrene bake Lusije čiji ples i unutrašnji plamen prete da joj unište život.

Zanosna je i središnja priča ovog romana o Ciganima koji žive na rubu egzistencije u pećinskim kućama ugrađenim u stene Sakromontea... teškoće i teško osvojeni trijumfi ove progonjene zajednice, čijom krvlju teku muzika, ples i njihova kultura, živopisno su opisani kroz rat, gubitak, ljubav i društvene promene.

U ovom novom, zadivljujućem serijalu „Sedam sestra“, bukti prava vatra, naslućuje se sve bliže rešenje intrigantne zagonetke Pa Saltove smrti i misterije nestale sestre.

Na sledećem putovanju upoznaćemo Elektru, problematičnu i zagonetnu sestru čiji se život do sad vrlo malo pominjao na stranicama ovog serijala... a od Lusinde Rajli možemo očekivati nešto zaista spektakularno.

Izvor: lep.co.uk
Prevod: Miloš Vulikić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.