Laguna - Bukmarker - Održana promocija knjige „Stefan Nemanja“ Luke Mičete - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana promocija knjige „Stefan Nemanja“ Luke Mičete

Promocija knjige „Stefan Nemanja“ autora Luke Mičete održana je u četvrtak, 29. maja 2014. u prepunom Delfi Caféu u SKC-u.



O istoriji Srbije, o nastanku evropske Srbije od doseljavanja Srba na Balkan do države velikog župana Stefana Nemanje na promociji su govorili spisateljica Vesna Janković, istoričar dr Srđan Pirivatrić i autor Luka Mičeta.
Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon, spada u one vladare koji su stekli poštovanje kako svojih podanika i savremenika, tako i svojih potomaka. Samo je uticaj njegovog svetiteljskog kulta na srpski narod bio veći od njegove vladarske slave. Monah sveti Simeon je nadvisio i nadmašio velikog župana Stefana Nemanju.

„Knjige čitamo da bi se obrazovali, proširili znanje ili uživali. Kad svi ovi motivi prerastu u jedan, tada je pisac zasigurno pronašao svog pravog čitaoca a čitalac svog pravog pisca, jer i jedan i drugi imaju zajedničku radost. Pisac jer daje, a čitalac jer dobija dar kroz reči. Luka Mičeta je zagrabio vreme koje je iza nas. On je vrlo nenametljivo i jednostavno osvetljavao trenutke iz prošlosti i to mi se najviše i dopalo u ovoj knjizi“, rekla je Vesna Janković.

„Istoričari veoma malo utiču na stvaranje istorijske svesti. Ovom knjigom je uspostavljen dijalog naučnih misli i šire čitalačke publike putem jednog štiva koje je napisano u najboljem smislu reči vešto. Saopšteno je na jedan način koji je prijemčiv i razumljiv, a govoriti, pisati o svetitelju, čitati o svetitelju, čitati o političaru koji je bio izuzetno uspešan, čitati o vladaru koji je bio veliki u svoje vreme jako je teško. Razumeti je teško, a predstaviti to nekom drugom još teže. Ova knjiga u tom smislu predstavlja jedan veliki uspeh i veoma je značajna“, rekao je Srđan Pirivatrić.

„Srpska istoriografija je dala gotovo sve odgovore na sva najvažnija pitanja naše istorije, pa i kada je reč o srednjem veku. Literature o našem srednjem veku zaista ima dosta. I kada čovek sedne da to iščitava zaista ostaje impresioniran pred onim šta je sve naša istorijska nauka objavila kada je u pitanju naša istorija. To je ozbiljna nauka i zato čitanje iste treba prilagoditi široj čitalačkoj publici. Samo veliki pisci imaju pravo da pišu dosadno, a mi novinari moramo da pišemo zanimljivo. Jako mi je drago što me je izdavačka kuća Laguna podržala u svemu tome. Ja sam i više nego zadovoljan kako je knjiga prihvaćena, sada je u prodaji četvrto izdanje i potpuno sam uveren da ljudi žele da saznaju nešto o svojoj istoriji“, istakao je Mičeta.

Svi prisutni uživali su u odlomcima iz knjige „Stefan Nemanja“ koje je pročitao glumac pozorišta Dadov Žarko Mladenović.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.