Laguna - Stefan Nemanja - Luka Mičeta - Knjige o kojima se priča
Stefan Nemanja
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 343
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Godina izdanja:
9. januar 2014.
ISBN: 978-86-521-1345-3
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
900 godina od rođenja.

Nastanak evropske Srbije.

Povest Srba od doseljavanja na Balkan do države župana Stefana Nemanje.

Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon, spada u one vladare koji su stekli poštovanje kako svojih podanika i savremenika, tako i svojih potomaka. Samo je uticaj njegovog svetiteljskog kulta na srpski narod bio veći od njegove vladarske slave. Monah sveti Simeon je nadvisio i nadmašio velikog župana Stefana Nemanju.

Vladarski plašt zamenio je skromnom monaškom rizom, mač krstom, štit jevanđeljem, veseli i bučni dvor hilandarskom tišinom.

Silazeći sa trona peo se u večnost.

Bilo je to izdizanje iznad ljudske mere – na putu ka svetosti.
31.01.2015.

Stefan Nemanja

NS
ocenaocenaocenaocenaocena
Vladar vizionar, ujedinitelj drzavotvornog i duhovnog elementa koji je na taj način oblikovao razbacana slovenska plemena u jednu naciju. Nije Mičetina knjiga samo prica o Stefanu, ovde se saznaje mnogo toga o dolasku Slovena na Balkan, hrišćanstvu, Gremanima, Vizantiji, pokrštavanju Srba, rađanju islama, stvaranju prvih srpskih drzava i vladarima pre Nemanjića. Izuzetno delo koje treba da poseduje svako kome je stalo do sopstvene nacionalne istorije, a ona je kao i ova knjiga izuzetna. Mičeta vrlo vešto prelazi sa epohe na epohu i tako nas postepeno upoznaje sa prelomnim događajima koji su uticali na stvaranje Nemanjićke Srbije i njenog verskog opredeljenja. Odnosi sa Konstantinopoljem i moćnom Bugarskom u velikoj su meri uticali na sudbinu srpskog naroda i na buduće poteze vladara koji je od sužnja uspeo da postane suveren. Od prvih sukoba sa braćom, dolaska na tron i građenja Hilandara do knjizevnosti i umetnosti koja je oblikovala ono što smo danas.

Luka Mičeta: Kada ćute o Nemanji, Srbi ružno govore o sebi

29.01.2014.
Trinaestodnevna razlika između gregorijanskog i julijanskog kalendara omogućila je da se godina u kojoj se obeležava devet vekova od rođenja osnivača dinastije Nemanjić i srednjovekovne srpske države ...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.