Laguna - Bukmarker - Lepota „Ane Karenjine“ i Ane Karenjine - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Lepota „Ane Karenjine“ i Ane Karenjine

TolstojevuAnu Karenjinu“ sam čitala dva puta. U srednjoj školi, kada je prerano, i pre desetak godina, kada je bilo pravo vreme. Pisana je, kao i većina knjiga koje su na spisku lektira, za odrasle ljude, ne za tinejdžere, te je i razumljivo. Pisana je da opiše stanje u ruskom društvu tog doba, stanje u čovekovoj duši, izdržavanje i neizdržavanje, ljubav, brak, pokleknuća i neodustajanja. Napisana je perfektno i sa pravom se smatra jednom od najboljih romana.

Drugo čitanje mi je donelo usporavanje, kome stalno težim. Osećala sam mir dok sam čitala velikost. Posvećenost napisanom. Nisam žurila, uživala sam, pratila sam svaki piščev trag. Moje životno i spisateljsko iskustvo tek tada su mogli da dožive i procene ovo delo u svoj njegovoj punoći.

Pisati tako pomno i znalački o naizgled običnom, svakodnevnom, porodičnom je maestralno, najviše zato što nema patetike i patologije, niti vanzemaljnosti. Pisati o tako mnogo životnih tema u jednom velikom skupu, duboko, a sasvim jednostavnim rečima, bez nadrealnih stilskih figura, to je majstorski. Uloviti svaki titraj lica svog književnog lika, stvoriti tako razlučenu sliku pred sobom i onda je opisati detaljno, bez razmetanja igrama reči i prikrivenom poezijom, to je savršeno. Uz to je Tolstoj jak, nije banalan niti običan. Razumeo je svoje likove, dočaravao nijanse. Bio je iskren i dosledan. Bio je realan, ali je uspeo da opiše sve tananosti.

Najznačajnije tokom drugog čitanja je bilo shvatanje koliko mi se dopada lik Ljevina. Priznajem, pri prvom čitanju ga nisam primetila u značajnoj meri. Sećam se da su mi scene lova bile dosadne. Drugi put sam pomno čitala i te redove (o, kako zrelost donosi mir, kao jesen) jer i u njima je Ljevin brilljantno opisan, a on je jedan posvećen, pravedan muškarac, pravi zaštitnik. On je stabilnost. On je prava vezanost, iskrenost do gole duše, on je večnost.

Kada su u pitanju ekranizacije, moje mišljenje je da je poslednja najbolja. Najlepša. Na stranu što Kira Najtli i Aron Tejlor zaista jesu najlepši par u ulogama Ane i Vronskog, najlepše je snimljena – kao drama, predstava. Jer to i jeste, u suštini. Drama duše. Predstavljanje istine. Raskoš tuge i sateranosti pred zid na daskama života, na pozornici na kojoj svi igramo.

Doduše, nijedna ekranizacija ne može biti kao knjiga. Knjiga na ekranu često je instant zadovoljstvo. Slike promiču. Mogu biti zanosne, ali nikad kao zvuk okrenute stranice, kao predstave koje imamo o likovima, ne mogu izazvati istu ljubav. Na primer, deo romana o Kitinom porođaju – oblo, realno, duhovno, uzvišeno je napisan. Zasvrbe suze u uglu očiju, od sreće, od milja, od razumevanja.

Ali, opet, i ekranizacije imaju svoju čar. Anu su igrale, između ostalih, Greta Garbo, Vivijan Li, Žaklin Bize, Sofi Marso… i Kira Najtli. I ta poslednja verzija je, tako radikalno a u isto vreme istinito i tačno snimljena, po mom mišljenju, najbolja. Ako ćemo emotivno – najdraža.

Autor: Ana Atanasković
Izvor: samovoli.wordpress.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.