Laguna - Bukmarker - Intervju sa E. L. Džejms, autorkom romana „Mračnije“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Intervju sa E. L. Džejms, autorkom romana „Mračnije“

Pred objavljivanje romana „Mračnije“, „Pedeset nijansi“ ispričanu rečima Kristijana Greja, prenosimo vam intervju sa autorkom kako bismo zagolicali vašu maštu. Intervju je obavljen dan uoči objavljivanja knjige na engleskom.

Za mnoge od nas u književnoj zajednici, trilogija „Pedeset nijansi“ je sve promenila. Ne samo da nas je upoznala sa Gospodinom Namćorom („Mr. Merculical“ je nadimak dodeljen Kristijanu Greju zbog nepredvidive i promenljive prirode, po rimskom bogu Merkuru), već je inspirisala mnoge da pišu, pokrenu blog ili da čitaju ljubavne romane prvi put. Čitalački krug je širok i ostrašćen, i mnogi od nas sa nestrpljenjem očekuju da izađe knjiga „Mračnije“ ispričano iz Kristijanovog ugla.

Sa oduševljenjem vam prenosim razgovor sa Erikom Lionard, svetski poznatom autorkom E. L. Džejms, u kome govori o tome šta možemo očekivati od romana „Mračnije“.

Svi smo veoma uzbuđeni što ćemo čitati „Mračnije“, vratiti se u priču o Ani i Kristijanu i ući u Kristijanovu glavu, posebno kada znamo šta se sve desilo u „Pedeset nijansi – Mračnije“ jer za čoveka koji voli kontrolu, konci mu veoma beže iz ruku u ovom delu priče. Šta čitaoci mogu očekivati u ovom romanu?

Zahvaljujem na svemu i hvala Vam što vodimo ovaj razgovor. Mislim da čitaoci mogu očekivati zabavu, ali i dosta emocija. Kristijanovi unutrašnji konflikti čine veći deo ove knjige i kako se događaji budu otimali kontroli, kroz isto će proći i Gospodin Namćor. Dok bude pokušavao da uspostavi novu vezu sa Anom, pod njenim uslovima, moraće i da se izbori sa svoje dve bivše, a tu su naravno i Anin ljigavi šef i, naravno, porodica Grej.

Srećom, njegov mudri i strpljivi psihijatar, doktor Džon Flin, uvek je pri ruci da mu ponudi drugačije poglede na sve. Flin je neverovatno umirijuća sila u Kristijanovom životu – i jedan od malobrojnih koje je spreman da posluša. Veoma sam uživala u pisanju Flinovih razgovora sa Kristijanom i nadam se da će oni uspeti da očaraju i oduševe čitaoce svojom direktnošću i savetima koje nude.

A tu je i dublji pogled na Kristijanov odnos sa majkom, doktorkom Grejs Treveljan-Grej. Kada počne da prihvata svoja osećanja prema Ani, Kristijan se bori i sa osećanjima svoje porodice, posebno svoje majke. Grejs me je iznenadila na jednom mestu dok sam gradila njen lik. Nadam se da će čitaoci imati isti utisak.

Svakako da ćemo videti Kristijanovu mnogo ranjiviju stranu dok pokušava da bude sa Anom i voli je pod njenim uslovima. Iako ne podnosi ideju da odustane od dominacije, znamo da jednako mrzi i to da bude odvojen od Ane. Da li ćemo u „Mračnije“ videti neke od ovih unutrašnjih bitaka ili mu je jasno da mora da uradi sve kako bi ponovo osvojio Anu?

U ovom romanu, Kristijan ulazi na nepoznatu teritoriju. Nije u stanju da u potpunosti razume dubinu svojih osećanja prema Ani i dok to polako uviđa i shvata da mu je ona sve, da je beznadežno zaljubljen, prolazi kroz ozbiljne unutrašnje promene zbog nje. Ipak, najveći izazov za njega je prihvatanje ljubavi – njene i njegove porodice. Posmatrati kako se lagano miri sa tim i biti svedok njegove borbe bilo je zanosno putovanje, kako za njega, tako i za mene.

Jedna od stvari koje su mi se dopale u „Pedeset nijasni – Mračnije“ je rastuća tenzija i sumnja, stvari koje se dešavaju zahvaljujući Lejli i Džeku. Kako ovi spoljni uticaji deluju na Kristijanovu često nestabilnu psihu?

Pojavljivanje Lejle i Džeka bude u Kristijanu najgore strahove, a oni se tiču Anine bezbednosti. Ti strahovi su ukorenjeni u njegovom detinjstvu gde su se, dok je bio zapostavljen i zlostavljan dečak, formirali svi njegovi demoni. Zbog tih užasnih vremena, Kristijanov odbrambeni mehanizam bio je održavanje stroge kontrole svakog aspekta svog života. Dolazak Lejle i Džeka potkopava sve to i njegove reakcije variraju od veoma nestabilnih do iznenađujuće nežnih – zavisno od toga sa kime se suočava.

Kada ste govorili o „Greju“, pominjali ste nalaženje Kristijanovog glasa u celoj priči i kako je, kada ste ga pronašli, brzo uspostavljen ritam i stvari su glatko tekle. Kakav je bio proces sada za „Mračnije“? Da li je bio lagan kako ste se, verujem, i nadali?

Ova priča je bila komplikovanija. Trebalo mi je vremena da se vratim u Kristijanovu glavu. Pisanje ove knjige, praćenje događaja i dijaloga koji su se odvijali u „Pedeset nijansi – Mračnije“, bilo je poput sastavljanja ogromne slagalice – pokušaj da se uklope Kristijanovi motivi i osećanja tamo gde smo do sad čuli samo Aninu stranu priče. I ponekad sam jako želela da promenim neke od stvari koje je rekao, ali nisam mogla. Bio je to izazov, ali neverovatno sam uživala. Kristijan je moj omiljeni lik opsednut kontrolom.

Imate li neke tradicije na dan izlaska romana? Jeste li nervozni? Šta ćete raditi danas dok većina nas bude provela dan čitajući?

Veoma sam nervozna. Izlagati se na ovaj način – iznova koristiti veoma voljene likove – nije za one sa slabim srcem. Znam da su očekivanja ogromna. Nemam neke posebne tradicije, osim što se sklupčam u ćošku. Nadam se da ću biti zauzeta radeći nešto konstruktivno kako ne bih proveravala društvene mreže!

Na kraju ne smem propustiti priliku da Vas pitam za predstojeći film „Pedeset nijansi – Oslobođeni“. Jeste li uzbuđeni?

Veoma sam uzbuđena zbog filma „Pedeset nijansi – Oslobođeni“. Zaista verujem da smo sačuvali najbolje za kraj. Ovaj film je zabavan, dirljiv, uzbudljiv i, naravno, dovoljno seksi da vas prođu žmarci. Imaćemo uvid u bogati život gospodina i gospođe Grej i konačno ćemo ih videti kako nalaze način da se međusobno uklope.

Bila sam producent na filmovima ove franšize i za mene je to bila sjajna prilika da dosta naučim tako da sam veoma zahvalna kompaniji „Univerzal“, glumcima i ekipi koja je učestvovala na njihovom fantastičnom radu. Ali iznad svega sam zahvalna fanovima koji su podržavali sav naš trud. Mislim da će zaista voleti ovaj film.

Izvor: happyeverafter.usatoday.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.