Laguna - Bukmarker - Deset poznatih pisaca koji su postali scenaristi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Deset poznatih pisaca koji su postali scenaristi

Herman Melvil jednom je rekao: „Da biste napisali moćnu knjigu, morate da odaberete moćnu temu“. Možda su te moćne teme inspirisale Holivud da moćne romane pretvore u moćne filmove, ali prelazak iz jednog u drugo nije uvek savršen. Pisanje knjiga i pisanje scenarija se potpuno razlikuju. Međutim, ovih deset autora koji su postali scenaristi, pokazali su nam da mogu da rade i jedno i drugo.



1. Truman Kapote

Truman Kapote poznat je po svojim romanima „Hladnokrvno: istinita pripovest o višestrukom ubistvu i njegovim posledicama“ i „Doručak kod Tifanija“, od kojih su oba pretvorena u filmove. Kapote se prvi put oprobao kao scenarista za film „Nevinost“ i „Udri đavola“ (1953), koji se nalazi na „Listi sjajnih filmova“ Rodžera Eberta. To se smatra velikim dostignućem, s obzirom na to da je Kapote scenario napisao na brzinu, u roku koji mu je zadao režiser Džon Hjuston jer je prvog dana snimanja bacio originalni scenario i pozvao Kapotea da ga popravi. Uz pomoć sjajnih glumaca poput Hamfrija Bogarta, Dženifer Džouns i Đine Lolobriđide, film je postao kultni klasik i danas se smatra prvim kemp filmom.

2. Rejmond Čandler

Čendlerova detektivska fikcija je tako snažno uticala na ceo žanr da je sedam od osam njegovih romana pretvoreno u filmove, ali ni za jedan od njih Čendler nije pisao scenario. Međutim, ovaj autor jeste pisao scenarije za druge noar klasike poput filma „Dvostruka obmana“ na kojem je radio sa Bilijem Vajlderom; zatim za film Alfreda Hičkoka „Stranci u vozu“, i originalni scenario za film „Plava dalija“. Uz mnoštvo uspešnih romana i nekoliko filmova, Čendlerov svetski detektivski arhetip imao je trajni uticaj na američku kulturu.

3. Majkl Krajton

Mnoge priče Majkla Krajtona završile su u Holivudu. Ne dešava se često da autor pise scenario za svoj roman, ali to je Krajton upravo uradio za blokbastere „Park iz doba jure“, „Velika pljačka voza“ i „Izlazeće sunce“. Takođe je napisao scenario i za svetski poznatu televizijsku seriju „Urgentni centar“. Iako je nekoliko njegovih drugih romana pretvoreno u filmove, nisu bili toliko uspešni jer Krajton nije pisao scenario za njih. Krajtonov talenat je došao do izražaja tek kada su se 1994. istovremeno pojavili film „Park iz doba jure“, televizijska serija „Urgentni centar“ i roman „Disclosure“.

4. Bret Iston Elis

Bret Iston Elis, autor romana „Manje od nule“ i „Američki psiho“, od kojih su oba pretvorena u filmove, mračnu nemoralnost osamdesetih godina preneo je i na erotski triler „The Canyons“, u kome glumi američka glumica Lindsi Lohan i pornografski glumac Džejms Din, kao i u adaptaciju svog romana „The Informers“, na kojem je radio sa Nikolasom Džareckim. Elis se oprobao u pisanju romana, kratkih priča, scenarija, a radio je i kao scenarista i glumac. Ono što razlikuje Elisa od ostalih jeste doza prljave seksualnosti, besa i tame koje unosi u svoja dela.

5. Dejv Egers

Dejv Egers, autor romana „Parada“ i „Krug“, pomogao je da se napiše scenario za film „Where the Wild Things Are“ koji govori o odrastanju, a koji je baziran na istoimenoj knjizi za decu autora Morisa Sendaka. Zajedno sa svojoj suprugom Vendelom Vidom, napisao je scenario za film „Away We Go“. Egers je sjajan pisac i urednik, osnivač književnog stripa „Mc Sweeny’s“, kao i nekoliko neprofitnih obrazovnih organizacja.

6. Džilijan Flin

Džilijan Flin, autorka nekoliko mračnih i misterioznih romana, uključujući i Njujork tajmsov bestseler „Iščezla“, pomogla je pri pisanju scenarija za ovaj psihološki triler, koji je režirao Dejvid Finčer. Dugogodišnja reporterka, a potom i televizijski kritičar za Entertajnment vikli, Flinova se pisanjem bavila sa strane, dok je radila kao novinarka. Pošto je zajedno sa Dejvidom Finčerom odradila sjajan posao prilikom adaptacije romana „Iščezla“, verujemo da joj to neće biti jedini scenario koji će napisati.

7. Nik Hornbi

Engleski autor Nik Hornbi, koji je napisao klasike poput „High Fidelity“ i „Sve o dečaku“, takođe je pokazao da ima talenata za pisanje scenarija. Njegova sklonost ka pisanju muških likova koji su nesigurni i opsednuti samootkrivanjem jasno se vidi u njegovim delima, uključujući i scenarija za film „Obrazovanje“, „Divljina“ i „Bruklin“. Pored talenta za pisanje i uređivanje, Hornbi je takođe pisao tekstove za pesme umetnika Bena Foldsa, a njegovo interesovanje za muziku se vidi u mnogim njegovim delima, posebno u romanu „High Fidelity“, u kojem muzika predstavlja ličnu mitologiju.

8. Lari Makmertri

Lari Makmertri stručnjak je za opisivanje kauboja i seoske/kantri atmosfere, od američkog Zapada, pa sve do savremenog Juga. Napisao je romane „Terms of Endearment“ i „Lonesome Dove“. Roman „Lonesome Dove“ osvojio je Pulicerovu nagradu, a po njemu je snimljena i istoimena televizijska serija, nagrađena Emi nagradom. Makmertri je zajedno sa Dijanom Osanom napisao scenario za film „Planina Broukbek“, koji je kritikovan zbog toga što govori o tragičnoj ljubavnoj priči dva kauboja.

Makmertri nominovan je za Oskara više od trideset puta, a odneo je više od deset pobeda.

9. Mario Puzo

Jedan od najpoznatijih romana ovog autora jeste „Kum“, po kome je Fransis Ford Kopola snimio tri filma. Pošto se bavio novinarstvom, bio je izložen pričama o mafiji, koje je, na nagovor svog urednika, pretvorio u roman. Roman „Kum“ bio je bestseler Njujork tajmsa, a istoimeni filmovi bili su nominovani za Oskara. Puzo je dobio Oskar za scenario prva dva dela filma „Kum“, a takođe je pomogao i pri pisanju scenarija za film „Supermen“ iz 1978. godine.

10. Džon Stajnbek

Džon Stajnbek ima svoje mesto u književnosti zahvaljujući romanima „O miševima i ljudima“,  „Istočno od raja“, „Plodovi gneva“, kao i mnogim drugim. Napisao je scenario i za nekoliko filmova, uključujući adaptaciju svojih romana „Viva Zapata“ i „Crveni poni“. Drugi pisci su mnoge Stajnbekove romane pretvorili u scenarija, animirajući njemu najbitnije teme o potlačenosti i svetskoj nepravdi.


Autor: Marni Siejek
Izvor: theculturetrip.com
Prevod: Lidija Janjić
Foto: Unsplash


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.