Laguna - Bukmarker - Čitajte pisca kao knjigu – Haled Hoseini - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Čitajte pisca kao knjigu – Haled Hoseini

Serija intervjua sa slavnim piscima koju objavljuje Njujork Tajms ima još dragocenosti u svojim rezervama. Danas prenosimo intervju sa Haledom Hoseinijem.

Koja Vam je omiljena knjiga svih vremena?

Hafizove pesme, sabrana dela pod nazivom „Divan-e-Hafez“. Obožavan je u persijskom svetu, i po mom mišljenju, Hafiz je najbolji persijski pesnik svih vremena. Njegovi stihovi o filozofiji, mističnoj ljubavi i hrabre izjave protiv vlasti uvek dočaravaju raskošne slike, piše magičnim ritmom koji me uvek očara. Njegove pesme me uvek dirnu istom jačinom kao i kad sam ih prvi put čitao kad sam bio mali i živeo u Kabulu.

Vaš idealan ambijent za čitanje je…?

Jedina dva mesta gde mogu da se potpuno koncentrišem na čitanje su avion i moj krevet, pred spavanje. Čitam fizičke primerke knjiga, izbegao sam ovo ludilo oko elektronskih knjiga.

Ko su Vaši omiljeni autori?

Dž. M. Kuci, Dženifer Igan, Hemingvej, Elizabet Straut, Džumpa Lahiri, Dejv Egers, Ijan Mekjuan, Dejvid Foster Volas, Juno Diaz, Kurt Vonegat, Alis Manro (znam da ona piše kratke priče ali većina ovih pisaca se oprobala i u sažetijim formama od romana).

Bavili ste se medicinom više od deset godina. Kako Vam je to iskustvo pomoglo u pisanju?

Osobine koje morate posedovati da biste preživeli medicinsku školu jesu: disciplina, strpljenje, istrajnost. Dobrovoljno odricanje od sna. Sklonost sadomazohizmu. Sposobnost da prebrodite krize samopouzdanja i vere u sebe. Prihvatanje iscrpljenosti kao dela svakodnevice. Kofein u venama. Nepokolebljiv optimizam da je svetlo na kraju tunela veoma blizu.

Osobine koje su vam potrebne da biste postali pisac: sve gorenavedeno.

Koji pisac po Vašem mišljenju nije stekao slavu koju zaslužuje?

Pa, ne bih rekao da Alis Manro nije stekla slavu, veoma je cenjena u književnom svetu, ali smatram da je čitaoci ne cene dovoljno. Mislim da postaje kliše da se pitamo zašto ovakva legenda od pisca nije popularnija među čitaocima u svetu.

Kakve priče Vas privlače, a kakvih se klonite?

Volim sve priče koje su dobro napisane, ostavljaju jak emotivni utisak i održavaju tanak veo misterije. Što znači da je prošlo mnogo vremena otkako sam poslednji put pročitao nešto iz žanra fantastike i naučne fantastike.

Koje knjige, koje bi nas iznenadile, Vam stoje na polici?

Kolekcija stripova „Avanture Tin Tina“, „Zašto muškarci imaju bradavice“, „Svetski rat Z“, „Veliki Lebovski“, „What Have You“. U poslednjoj knjizi se nalazi i recept za koktel White Russian i nezaobilazna je za sve koji vole kult klasika. Ali dobro, to je samo moje mišljenje.

Koja Vam je najdraža knjiga koju ste dobili na poklon?

Otac mi je poklonio primerak „Belog očnjaka“ kad sam bio mali, to je bilo u Kabulu sedamdesetih godina prošlog veka.

Koja knjiga je ostavila najjači utisak na Vas?

Prošlo je mnogo godina otkad sam je poslednji put pročitao, ali kada sam je prvi put čitao u srednjoj školi  ̶  „Plodovi gneva“ su ostavili najjači utisak na mene. Mislim da sam poistovetio muke očajnih radnika migranata sa problemima ljudi u mom rodnom Avganistanu. I sada kad posetim Avganistan i vidim sve te porodice koje se stalno sele, ne mogu da nađu posao, dom, sigurnost, setim se Stajnbekovog remek-dela. Scena na kraju me uvek dirne, kada Rouz i Šeron doje bebu potpunog neznanca.

Da li ste odrasli okruženi knjigama? Da li su Vam čitali kada ste bili mali?

Odrastao sam uz dela filozofa Dželaludina Rumija, Muhameda Šemsudina Hafiza i Omara Hajama. Moji roditelji su imali u kući u Kabulu celu kolekciju njihovih dela. Meni niko nije čitao kada sam bio mali. Baka i otac su mi pričali priče za laku noć. A knjige sam sam čitao pred spavanje.

Koji Vam je omiljeni književni lik iz detinjstva?

Tragični Sohrab, veliki ratnik iz Firdusijevog dela „Šahnama“ (Knjiga kraljeva) iz jedanaestog veka. Taj ep je dragulj persijske književnosti. Sohrab je sin velikog ratnika Rostama, mada ga nikada nije upoznao. Sohrab odlazi sa svojom vojskom u borbu da bi svom ocu doneo slavu i krunu, a ispostavi se da baš protiv njega vodi bitku. U poslednjoj sceni Rostam drži u naručju Sohraba koji umire, i otkriva njegov identitet. Kada shvati da je rođenog sina smrtonosno ranio mačem, taj vrtlog emocija koji ova scena izaziva jednostavno je neprevaziđen u književnosti.

Za koju knjigu ste imali osećaj da bi trebalo da Vam se svidi, ali na kraju nije? Za koji naslov biste rekli da je precenjen, da Vas je razočarao i da jednostavno nije dobar? Koja je poslednja knjiga koju niste pročitali do kraja jer Vam se nije svidela?

Pa ima ih više, naravno. Ali ja sam dobar, pa neću da ih nabrojim. Mada dobro, nazovimo stvari pravim imenom – kukavica sam. Okej, otkriću vam: „Lovac u žitu“. Eto, rekao sam!

Kog pisca biste voleli da upoznate, živog ili mrtvog, i šta biste voleli da saznate o njemu?

Daunloudovao bih video klip debate kreacionizma i evolucije u obrazovanju, i onda bih putovao kroz vreme nazad u devetnaesti vek kod Čarlsa Darvina. Pokazao bih mu klip da vidi šta je prouzrokovao, i onda bih seo i čekao njegovu reakciju.

Kada biste mogli da upoznate jednog junaka iz književnosti, ko bi to bio?

Doktor Mehnetn iz stripa „Čuvari“ (Watchmen).

Koja je sledeća knjiga koju ćete pročitati?

„Maya’s Notebook“, autorke Izabel Aljende.
 
Izvor: www.nytimes.com
 
Ostale intervjue iz serije Čitajte pisca kao knjigu možete pronaći na ovim linkovima:

Ema Donahju
Filipa Gregori
Amos Oz
Margaret Atvud
Li Čajld
Džejms Paterson
Ju Nesbe
Teri Pračet


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.