Laguna - Bukmarker - 22 knjige koje su obeležile 2022. godinu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

22 knjige koje su obeležile 2022. godinu

Knjigoljupci, radujte se! Kako vreme odmiče, tako se povećava broj naslova koji su obeležili rad naše redakcije. Lista koja sledi nema veze ni sa hronologijom, ni sa azbučnim redom, u pitanju je izbor knjiga koje su nama značile iz različitih profesionalnih razloga, pa stoga skrećemo pažnju na njih.



1. „Recept za savršenu suprugu

Znali smo da će naslov biti intrigantan, ali nismo predvideli da bi mogao da izazove revolt. Kampanja na društvenim mrežama izazvala je neočekivane reakcije korisnika, pa je ovaj naslov privukao pažnju. Nama je drago zbog toga jer je knjiga vrlo zanimljiva, naslov je ironičan, a retro scenografija služi da iz prividne daljine posmatramo izazove koje bračni život podrazumeva. Knjiga za sve generacije i oba pola.
2. „Odakle sam bila, više nisam


Znali smo da je svaka knjiga Dejana Tiago-Stankovića kao poslastica kojoj se ne može odoleti, ali tek kad smo se našli licem u lice sa njegovim čitaocima na Sajmu knjiga, shvatili smo da su i više od toga. Jedan od najtraženijih naslova na našem štandu, a i van njega.
3. „Papir“ / „Ikonostas

Toliko smo dugo čekali novi roman Gorana Petrovića da nas je obradovao sa dva u isto vreme. Nisu u pitanju nastavci već romani koji se čitaju zasebno, ili već kako poželite. Autor ih vidi kao nekoliko rečnih tokova koji se ulivaju u deltu i tako čine jedinstven romaneskni univerzum. Besprekorno!
4. „Kina I i II“:

Ljubitelji Raderfurda, radujte se zimskim čarolijama! Ovoga puta idete na dalek put, ponovo dvestotinak godina unazad. Imate pouzdanog vođu puta čija se receptura ne menja. Zavirićete u period velike prekretnice u istoriji Kine, saznaćete kako su se nadmudrivali trgovci opijumom, britanske diplomate borile za uticaj, kineski pirati za plen, a carevi, konkubine i evnusi za svoj status…
5. „Pobednici

Kao i čitaoci, i mi smo bili zatečeni kad nam je stigao novi roman Fredrika Bakmana i pomislili isto što i vi (ala se raspisao…). Ipak, posle onoliko peripetija koje su zadesile stanovnike Medvedgrada, rasplet je morao da se oduži. Ne zaboravimo da postoji i serija, pa kad se sve uzme u obzir, obim od sedamsto strana ne deluje toliko strašno. Pogotovo što je Bakman ono najbolje sačuvao za kraj.
6. „Mala Italijanka

Kada je britanski izdavač zatražio Lusindi na vrhuncu slave da dotera svoj prvi roman, ona je oklevala. Pomislila je da će se razočarati (u sebe), da će se možda čak i stideti (opet, pred sobom) i da to, sve u svemu, nije dobra ideja. A kad je počela da čita priču čiji je zaplet zaboravila, promenila je mišljenje i prionula na posao. Oduševio ju je sopstveni dar za pripovedanje i ritam priče. To dovoljno obećava.
7. „Kraljica

Trenutak u kome je knjiga izašla iz štampe u Srbiji delovao je nestvarno: samo nekoliko dana posle njene smrti ponudili smo čitaocima najnoviju biografiju britanske vladarke koja se najduže zadržala na prestolu. U lozi koja seže unazad više od hiljadu godina nije bilo voljenijeg ni cenjenijeg monarha od Elizabete, stoga bi se ova knjiga mogla čitati kao priča sa važnom poukom za mnoge generacije.
8. „Prebivališta

Diskretno, nepretenciozno, emotivno i precizno Džumpa Lahiri kaleidoskopski dočarava svakodnevne prizore koje je teško uhvatiti. Često se najlepša i najdirljivija proza nalazi upravo u takvim formama – kratkim, naizgled razlomljenim, nekategorisanim. Kad ništa ne očekujete, tada najviše i dobijete. Tako je i sa knjigama.
9. „1984

Interesovanje za ovaj roman sve je veće, pa smo odlučili da knjigu ponovo prevedemo i taj zadatak smo poverili Goranu Skrobonji. On ga je prihvatio sa uživanjem, a sledeći korak u re-kreiranju ove slavne knjige bio je izbor grafičke opreme za korice. Sve u svemu, veoma smo zadovoljni rezultatom. Knjiga je aktuelna već 73 godine, i ta činjenica postaje sve alarmantnija…
10. „Stilske vežbe

Još jedna knjiga nastala u istom trenutku, 1947. godine, svedoči, očigledno, o duhu vremena koji je naslućivao algoritme 21. veka. U maestralnom prevodu Danila Kiša ovih 99 stilskih varijacija jedne epizodne slike iz pariskog autobusa prava su književna revolucija. Knjiga je opremljena Kišovim ilustracijama inspirisanim glavnim junakom, zbog čega je ovo izdanje pravi biser u ovogodišnjoj produkciji.
11. „Tajne dedinog kofera

Bojan Ljubenović ne prestaje da nas iznenađuje. Posle izuzetno duhovitog romana „Da je bolje, ne bi valjalo“, kojim je skrenuo pažnju novih čitalaca na svoje pripovedačko umeće, obradovao je i mlade čitaoce. Nama je posebno drago što univerzalne poruke inspirišu nove generacije i potvrđuju da tehnologija još nije nadvladala medijum knjige.
12. „Rečnik beskrajnog odrastanja

Sigurno niste razmišljali o tome, ali evo da vam kažemo: najuzbudljiviji sektor u izdavaštvu je onaj koji se bavi knjigama za decu. Tu se nalaze najlepši dragulji ove industrije i tu ima najviše kreativnosti. Svi zavidimo kolegama koje prave ovakve knjige… a još više kad su i sami njihovi autori…
13. „Luče i Silvija


Mačkoljupci, obratite pažnju, ovo je knjiga za vas i svu decu koja vole mace, smešne avanture i priče za laku noć. Pažnja: ako počnete da im čitate priče pred spavanje, vrlo je moguće da ćete pročitati pola knjige, a možda i celu!
14. „Panonski admiral

Na ovu biografiju se dugo čekalo, i kada se konačno pojavila, osvojila je mnoga srca. Ivan Ivačković joj se posvetio kao prijatelju i utkao u nju fantastičan dokumentarni materijal kakav samo on poseduje. Izvanredan presek jedne muzičke karijere i trajno svedočanstvo o nekom drugačijem vremenu.
15. „Ornamenti Srbije – pirotski ćilim

Samo je jedna knjiga pre ove napravila presedan u produkciji Lagune. Posle dvojezične monografije posvećene prestonici „Beograd naše mladosti“, ova knjiga nam na srpskom i engleskom nudi mnoštvo fantastičnih fotografija o kulturnoj baštini. Prijemčiv jezik i bogata oprema ove knjige preporučuju je svima onima koje ova tema interesuje, ali i onima koji tragaju za reprezentativnim poklonom.
16. „9. novembar

Kolin Huver suvereno vlada temama koje zaokupljaju čitateljke od 20+ godina. Iz romana u roman donosi sve dramatičnije i napetije sižee zbog kojih njena publika doživljava strastvene nalete plača, radosti i ushićenja. Junake doslovno obožavaju pa mrze (najčešće muške) i lako se poistovećuju sa glavnim junakinjama. Ako volite romantične priče odevene u savremeno ruho, onda romani Kolin Huver treba da se nađu na vašoj listi želja…
17. „Nebeska dvorišta

Osvedočen kao vrstan pripovedač („Kočićeva nagrada“ za zbirku priča „Preko praga“), vladika Grigorije i ovom knjigom izgradio je žive i uverljive likove svog zavičaja iz nekad zajedničke domovine, ma iz koje zajednice poticali, pa i onih zlih volšebnika kojih svuda ima, ali o kojima nikada neće izreći tešku reč.
18. „Postavite granice, pronađite mir

Naslov ove knjige obraća se svima i odnosi se na sve aspekte života. Urednik izdanja iz oblasti publicistike nas je ove godine počastio sjajnim izborom aktuelnih naslova sa vrha svetskih top-lista bestselera. Ova knjiga je fantastičan priručnik za sve one koji imaju utisak da je prioritet ostvariti mir kako bi prevazišli poguban uticaj svakodnevnih izvora stresa.
19. „Moć geografije

Kao i u „Zatočenicima geografije“, autor u ovoj knjizi posmatra planine, reke i mora kako bi objasnio geopolitičku realnost. Geografija je ključni faktor koji određuje šta čovečanstvo može a šta ne može da uradi jer se odluke koje ljudi donose, današnje i buduće, ne mogu odvojiti od njihovog fizičkog konteksta.
20. „Novo proleće

Veliki poduhvat redakcije Lagune konačno je realizovan: objavili smo uvodni roman o susretu Moiraine Damodred i njenog budućeg čuvara Lana Mandragorana, koji se odigrava skoro dve decenije pre događaja u „Zenici sveta“. Ljubiteljima serijala podarili smo luksuzno izdanje u čast velikog majstora žanra.
21. „Žene koje kupuju cveće

Ovaj neodoljivi naslov romantičnih korica pokušava da odgovori na pitanje da li je feminizam poboljšao život žena. Kroz pet ženskih portreta autorka će vas naterati da dobro promislite sopstveni stav prema životu dok se budete naizmenično poistovećivali sa njihovima pričama. Ovo je jedna od onih knjiga u kojima ćete uživati najpre dok ih čitate, a onda i dok ih budete preporučivale drugaricama, a potom i diskutovale sa njima o pročitanom.
22. „Laku noć, Punpune 1

Velika novost u našem katalogu izdanja jeste ulazak u svet mangi. Ponosni na ovaj ambiciozni izdavački poduhvat, predstavljamo vam prvi od ukupno trinaest delova stripa o tinejdžeru koji pokušava da nađe zajednički jezik sa svetom oko sebe. Dirljivo, duhovito, ponekad mračno, grafički izvanredno delo koje se čita najranije od 14. godine i ostavlja dubok utisak. Upozorili smo vas!


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.