Laguna - Bukmarker - Ženski glas daleko se čuje - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ženski glas daleko se čuje

Na stranicama svetske književnosti ženski glasovi odjekuju kroz vekove, prevazilazeći granice vremena i tradicije. Žene su oslikale platno književnosti svojim jedinstvenim iskustvima, emocijama i narativom, nudeći panoramski pogled na pejzaž ukrašen glasovima koji odbijaju da budu ućutkani. Istražujući sledeća dela, upuštamo se u putovanje koje prevazilazi sami čin čitanja – stupamo u dijalog sa svetionicima promene. Ovo su glasovi koji su odjekivali, koji i dalje odjekuju i koji će nastaviti da odjekuju kroz istoriju.

Foto: Freepik

Džejn Ostin – „Gordost i predrasuda

Džejn Ostin je stvorila snažne ženske likove, odbijajući da svoje junakinje ugura u kalup pasivnih žena koje su često prikazivane u književnosti njenog vremena. Njeni likovi traže moć u obrazovanju i slobodnom izražavanju. Elizabet Benet svojom duhovitošću, inteligentnošću i asertivnošću razbija norme 19. veka.

Autorka kritikuje prikaz žena i društveni poredak tog perioda, a njen rad inspirisao je i uticao na mnoge druge autorke i njihove junakinje mnogo nakon svog vremena.
Meri Šeli – „Frankenštajn ili Moderni Prometej


Meri Šeli je napisala roman za koji mnogi smatraju da je jedno od prvih dela naučne fantastike. U vreme kada je objavila „Frankenštajna“, ovim žanrom dominirali su muški autori. Njen revolucionarni uspeh probio je granice žanra, nudeći istraživanje različitih pitanja iz ženske perspektive. Delo se bavi i društvenim temama, a odsustvo snažnih ženskih likova u romanu može se tumačiti kao kritika ograničenih uloga i manjka samostalnosti koje su ženama date u književnosti njenog vremena.
Emili Bronte – „Orkanski visovi


Kompleksna narativna struktura ovog dela koja je bila izuzetno inovativna za taj period uticala je na dalji razvoj književnih stilova. Emili Bronte zalazi duboko u psihologiju svojih likova, istražujući teme kao što su strast, osveta i destruktivna moć ljubavi.

Oni nisu protagonist koji se uklapaju u konvencionalne moralne vrednosti, već imaju svoju složenost, što ih približava čitaocima i njihovim iskustvima.
Džumpa Lahiri – „Tumač bolesti

„Tumač bolesti“, ovenčan Pulicerovom nagradom, jeste zbirka priča koja se bavi složenošću prilagođavanja novoj kulturi i potragom za identitetom. Svaka priča Džumpe Lahiri odlikuje se dubokom emotivnošću i kompleksno osmišljenim likovima.

Njena sposobnost da tako bogate likove razvije u formatu kratke priče svedoči o njenom književnom umeću, a njeno ispitivanje međuljudskih odnosa i kulturnog rasejavanja dopire do velikog broja čitalaca.
Bronja Žakelj – „Belo se pere na devedeset

Bronja Žakelj nam pruža autentičnu žensku perspektivu svojim autobiografskim stilom pisanja, baveći se problemima i izazovima modernog doba, kroz teme kao što su porodična dinamika, gubitak, usamljenost, bolest.

Njena veština da ispreplete lične narative sa relevantnim društvenim pitanjima daje delu originalnu i dirljivu dimenziju. Autorka je zbog svog iskrenog i originalnog prikaza izazovnih životnih iskustava osvojila srca velikog broja čitalaca.
Guzelj Jahina – „Deca Volge

Guzelj Jahina ostvarila je značajan uticaj i doprinos ženskoj pisanoj reči svojim nijansiranim ženskim likovima, istraživanjem istorijskih tema i prikazivanjem univerzalnih ljudskih iskustava. „Deca Volge“ bavi se pitanjem identiteta, pripadnosti i uticaja političkih promena na individualne živote.

Autorka u fokus stavlja bitne teme koje obogaćuju književni pejzaž narativima koji bi možda inače ostali zaboravljeni ili zapostavljeni.
Margaret Atvud – „Goruća pitanja


Ova zbirka eseja predstavlja antologiju autorkinih razmišljanja i komentara na razna politička i kulturološka pitanja u periodu od 17 godina. Margaret Atvud pokriva različite teme, uključujući ekologiju, politiku, ljudska prava, književnost i pitanje ženskog položaja u društvu. Pruža i komentare o istorijskim događajima, spajajući svoje stavove sa opšteprihvaćenim mišljenjima. „Goruća pitanja“ su dragocena literatura koja se bavi mnoštvom pitanja koja su definisala početak 21. veka.
Barbara Kingsolver – „Demon Koperhed


Barbara Kingsolver preoblikovala je klasik u savremeno okruženje i premošćava jaz između prošlosti i sadašnjosti, nudeći svežu perspektivu na bezvremenske teme. Autorka koristi roman kao podlogu za kritiku različitih društvenih pitanja, uključujući ekonomsku neravnopravnost, zdravstveni sistem i brigu o deci. „Demon Koperhed“ značajno doprinosi današnjem dijalogu o izazovima sa kojima se suočava moderno društvo, posebno u zapostavljenim oblastima.


Autor: Maša Medić


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.