Laguna - Bukmarker - Zašto je potrebno vreme da bi se objavila knjiga? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zašto je potrebno vreme da bi se objavila knjiga?

Može vam se činiti da objavljivanje knjige traje čitavu večnost. Večnost da se napiše, večnost da se nađe agent, večnost da se nađe urednik i onda večnost da izdavač nekako dopremi prokletu knjigu (posle svega ovoga presela vam je sopstvena knjiga) do polica.

Foto: Freepik

U ovom tekstu govorim samo o poslednjem delu: koliko je vremena potrebno da se objavi knjiga nakon što ste je prodali tradicionalnom izdavaču. Neobjavljivane i samizdat autore često zbunjuje dužina trajanja procesa. Zanimljiva diskusija je počela nakon tvita u kome se autorima postavlja pitanje kako bi se osećali kada bi izdavač pristao da objavi njihovu knjigu za dve godine i da moraju da je skrate za 10.000 reči. Među odgovorima je bilo mnogo neobjavljivanih autora koji su pisali „to je baš predugo“ i/ili „to je stvarno previše reči“, dok je mnogo objavljivanih autora odgovorilo „pa, zar nije ovo uobičajena praksa u izdavaštvu?“

Ovo drugo je potpuno tačno, ali pošto izgleda da ima baš mnogo neobjavljivanih autora koji su zbunjeni zbog trajanja ovog procesa, hteo bih da ga razložim.

Objavljivanje ili kvalitetno objavljivanje

U 21. veku možda nije potrebno mnogo vremena da se fizički objavi štampana knjiga. Postoje brze štamparije, a i one kvalitetnije mogu da vam naštampaju tiraž za najviše nekoliko meseci. (Ako zanemarimo krize u globalnom lancu snabdevanja.) Pa zašto je onda period od dve godine standard?

Prvo, treba napraviti razliku između običnog i kvalitetnog objavljivanja. Svako može da naštampa fizičke knjige za nekoliko nedelja i svako može da proda fajlove digitalnih knjiga za nekoliko sati. Ali većina autora ne želi da knjiga samo postoji. Autor želi da se knjiga čita. A veoma je teško postići da se knjiga čita. U jednom skorijem članku iz Njujork Tajmsa tvrdi se da je 98% knjiga objavljenih 2020. godine prodato u manje od 5.000 primeraka. O razlozima se može napisati ceo serijal tekstova, ali dovoljno je reći da se sve svodi na osnovno: objavljuje se skoro pa beskonačan broj knjiga, dok je prostor na kome će knjiga biti primećena ekstremno konačan. Ograničen je prostor za recenzije knjiga u većim novinama, ograničen je broj mesta u izlogu knjižare itd.

Da budem jasan, objavljivanje kod dobrog izdavača nikako ne garantuje da ćete privući mnogo pažnje ili prodati mnogo primeraka. Međutim, ako želite makar šansu da to ostvarite, izdavaču je potrebno mnogo vremena da vašu knjigu plasira distributerima i knjižarama i da se pobrine za publicitet i marketing.

Ovo (publicitet, marketing i distribucija) su stvari koje jedu vreme u procesu objavljivanja knjige. I stvari su kojih možda niste svesni ako niste autor koji objavljuje na tradicionalan način. Sve, poput velikih narudžbina u knjižarama, isplanirano je pre nego što se knjiga objavi. Liste željno iščekivanih knjiga i „govorkanje“ počinju mnogo ranije, nekada i pre nego što je završeno pisanje knjige. I tako dalje.

Pored distribucije, marketinga i publiciteta, tu su i drugi koraci ako želite profesionalno objavljenu knjigu, pre svega uređivanje (sveobuhvatna stvar), lektorisanje (gramatičke greške i sl.), korektura (greške u kucanju). Ima tu još mnogo koraka, kao što su kratki opisi i ilustracija na koricama, ali, srećom, mnogo toga može da se radi istovremeno kada i drugi koraci.

Primer vremenskog plana za objavljivanje knjige

Najlakši način da se dočara koliko traje objavljivanje knjige verovatno jeste prikazivanje konkretnog vremenskog plana.

– 2015–2019: Pisanje romana

– februar 2020: Predavanje rukopisa

Ovo je prvi potencijalni veliki gubitak vremena: biranje trenutka kada da predate rukopis. Nekada ima više smisla čekati, u zavisnosti od raznih faktora, recimo kada su urednici na godišnjem odmoru (avgust i kraj decembra/početak januara tradicionalne su pauze u izdavaštvu).

– april/maj 2020: Ponude

Pošto je rukopis predat baš pre nego što se neočekivano pojavio kovid, stvari nisu dobro krenule. Srećom, došle su ponude krajem aprila i početkom maja, a ugovor sa izdavačem je potpisan u maju.

– avgust 2020: Potpisan ugovor

Ugovor nije stvarno potpisan u maju. Tada je postignut dogovor, ali je bilo potrebno nekoliko meseci da se pravno sroči ugovor. Ovo je uobičajeno i dodaje nekoliko meseci čitavom procesu, ali nikako ne želite da preskočite pravnu analizu i pregovore oko ugovora!

– avgust 2020 – januar 2021: Uređivanje

Razne ture uređivanja nekad podrazumevaju izbacivanje reči, ali i dodavanje novih. Svi uređivački zahvati poboljšavaju kvalitet knjige, i to je korak koji ne želite da preskočite. Ovaj korak može da bude kraći ili mnogo, mnogo duži. Sve zavisi od stepena uređivačkog posla koji ste dogovorili sa urednikom, ali i od brzine kojom možete to da izvedete.

– april 2021: Prvo odobrenje

Prvo odobrenje je kada dobijete grafički oblikovanu knjigu. Možda ćete pomisliti da je ovo jednostavan proces, ali grafičko oblikovanje jeste ozbiljan posao i zahteva ozbiljno vreme. Knjige se ne štampaju iz Word fajla. Moraju da se konvertuju, srede i grafički oblikuju. Prvo odobrenje je takođe trenutak kada se radi prvi krug lekture. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko su važni dobri lektori. Spasavaju život.

– jun 2021: Drugo odobrenje

Još lektorisanja i još korektura (da, uvek ima još grešaka koje treba popraviti!) Opet želim da istaknem važnost lektora, korektora, ljudi koji rade grafičko oblikovanje i drugih neopevanih junaka izdavaštva.

– jul 2021: Knjiga je finalizirana

Knjiga je potpisana, zapečaćena i poslata u julu, nekoliko meseci pre nego što će se naći na policama. U ovoj fazi se završavaju dizajn korica, kratak opis, lektorisanje i reč zahvalnosti.

– septembar 2021: Objavljivanje

I onda – oko godinu i po dana kasnije – knjiga konačno stiže na police.
Ovakav primer vremenskog plana je standard, možda i malo kraći nego što to obično biva. Ako je potrebno više od jedne i po godine, to je verovatno zato što su razne ture uređivanja trajale duže. Ili zato što je izdavač zakazao objavljivanje za kasniji datum. Zašto zakazati objavljivanje za kasniji datum? Pa, tu se ponovo vraćamo na kvalitetno objavljivanje. Izdavačka kuća ima ograničen broj promotera koji mogu da rade sa ograničenim brojem knjiga. Urednik može da uređuje ograničen broj knjiga u isto vreme. A tu su i drugi faktori, recimo ako izdavač hoće da razdvoji objavljivanje knjiga koje bi privukle sličnu publiku ili smatra da bi knjiga bolje prošla u određeno doba godine. (Da li se radi o letnjem „štivu za plažu“? Ili o knjizi za koju se očekuje neka prestižna nagrada pa je bolje objaviti u jesen, u jeku izdavačke sezone? Itd.)

Vremenski plan bi verovatno mogao da se skrati u nekim segmentima. I zaista, nekada se knjiga izbacuje što je brže moguće (obično publicistika koja je bitna za sadašnji trenutak). Ali u većini slučajeva ne želite da preskočite niti da ubrzate nijedan od ovih koraka. Loš ugovor može vam godinama biti kamen oko vrata. Loše lektorisana knjiga biće prepuna grešaka. Ako želite da plasirate najbolju moguću knjigu, za to je potrebno vreme.

Treba da dodam da ovde samo opisujem proces i ne tvrdim da ne postoje načini da se poboljša. Međutim, veliki deo ovog procesa nije u potpunosti u rukama izdavača (npr. novine bi mogle brže da objavljuju recenzije – kao što to rade sa vestima – ali izdavači ne mogu da ih nateraju). I sve ovo je iz perspektive objavljivanja knjige i privlačenja pažnje na tradicionalan način. Ako ste autor čija se dela dobro prodaju u samizdat svetu ili imate druge načine da skrenete pažnju na svoje književno delo, kalkulacija je tada potpuno drugačija.

Autor: Linkon Mičel
Izvor: countercraft.substack.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.