VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupciVideoKolumneNagradeKalendar

Zanimljiva i izazovna „Hronologija umetnosti“

„Hronologija umetnosti: Hronologija zapadne kulture od preistorije do danas“ je istraživanje ključnih katalizatora istorije umetnosti, kao i istorije uopšte, predstavljeno uz pomoć vremenske ose.

Spajajući 32.000 godina umetničkih dela, „Hronologija umetnosti“ organizuje obilje činjenica i brojki u pet širokih kategorija: drevna i srednjovekovna, renesansa i barok, rokoko i neoklasicizam, romantizam i šire, i moderna era.

Pored Začeka, za sadržaj se pobrinulo još šest saradnika, uključujući Ijana Kilversa, Emu Daut, En Hildjard, Suzi Hodž, En Kej i Kerol King, zadužene za uvod, rezimee i sporedne informacije iz svog polja ekspertize. Ravnoteža između saradnika i informacija koje pružaju je vrlo dobra.

Knjiga obiluje slikama u boji. One su u potpunom skladu sa vremenskim tokovima, kao i predstavljenim karakteristikama na različitm stranicama. I dok su ubačene slike koje svi očekuju (Botičelijeva „Venera“, Davidova „Zakletva Horacija“, Rafaleova „Madona u zelenom“, Vermerova „Mlekarica“ itd.), takođe su odabrane i manje poznate slike i umetnici van Italije i Holandije, čineći ovaj referentni materijal bogatijim od većine drugih.

Osim različitih vremenskih tokova, dobijamo informacije i o političkim, ekonomskim, kulturnim i religijskim istorijskim postignućima širom sveta. I dok je većina datuma opskurna (1350. Pedro Okrutni je postao kralj Kastilje i Leona;  1356. Crni Princ donosi pobedu Engleza protiv Francuza) fascinantno je videti kako se svet uzdiže i propada, dok se moć prenosi sa nacije na naciju, a umetnici, deceniju za decenijom, vek za vekom, nastavljaju sa svojim izražavanjem.

Snaga ovog projekta leži u sadržaju iz skorašnjih vekova. Vremenski raspon od 500. godine nove ere do devedestih dvadesetog veka, pomera se sa sto godina na pet, gde se veći deo saznanja smešta u period od 1800 do 1980. Deo o preistorijskoj i drevnoj umetnosti je bled u odnosu na pomenuti period, sve je sažeto u dva vremenska okvira od 15.000 godina. Godine od 3000. pre nove ere do 500. nove ere predstavljene su u vremenskom rasponu od 1000 do 500 godina kako bi opisali umetnička dela koja su neizbežno osnovna i neodređena na granici se sa neozbiljnim.

Slično tome, postoji još jedan prilično uopšten pokušaj klasifikovanja i uključivanja različitih umetničkih formi (performarns, film, izložbe) naše savremene ere (2000 – 2017). Hrabro se upustivši u ovaj diskutabilni i još uvek nedefinisani period, Kingova, za ovaj vremenski tok, navodi samo britanske umetnike Gilberta i Džordža, Pola Kaminsa i Pitera Blejka.

Sa malo ovoga i onoga, „Hronologija umetnosti“ stavlja istoriju umetnosti u veoma jedinstven kontekst. Umetnost se nikad ne stvara u vakumu, ali je direktan proizvod velikog broja činjenica i brojki. Videti sve ove uticaje zajedno u vizuelnom formatu je stvarno zanimljivo i izazovno.
 
Izvor: nyjournalofbooks.com
Prevod: Miloš Vulikić


Povezani naslovi
duboko uznemirujući svet agate kristi laguna knjige Duboko uznemirujući svet Agate Kristi
18.03.2019.
Svako je u stanju da ubije. To je vrlo radikalna ideja. Kao dugogodišnja obožavateljka romana Agate Kristi, mislim da nije pravedno kada ih nazivamo „lakim krimićima“. Nebrojeno puta sam čula d...
više
prikaz biografije benda queen laguna knjige Prikaz biografije benda Queen
18.03.2019.
Ako tražite detaljan i dobro dokumentovan prikaz o grupi Queen, onda je ovo knjiga koju morate imati. Autor je proveo sate razgovarajući sa svima koji su bili bliski sa bendom, i čitajući sva dostupna...
više
vodič kroz lepotu i misteriju brojeva u oksfordovom sažetom priručniku matematika  laguna knjige Vodič kroz lepotu i misteriju brojeva u Oksfordovom sažetom priručniku „Matematika“
18.03.2019.
Posle sažetih priručnika „Antička filozofija“, „Fizika elementarnih čestica“ i „Dinosauri“ stiže još jedno izdanje Oxford University Pressa – „Matematika“ Timotija Gauersa.   Autor ovog u svetu...
više
balardov osvrt na carstvo sunca  laguna knjige Balardov osvrt na „Carstvo sunca“
18.03.2019.
Dž. G. Balard je čekao 40 godina da bi zapisao svoja sećanja na detinjstvo i iskustvo u japanskom ratnom logoru. U ovom članku se priseća kako je Holivud preoteo njegove uspomene iz detinjstva da stvo...
više