Laguna - Bukmarker - „Zabava tek počinje“ – Otkačeni roman Engleskinje Sofi Kinsele - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Zabava tek počinje“ – Otkačeni roman Engleskinje Sofi Kinsele

Drama počinje kada otac saopšti porodici da želi da se razvede jer se zaljubio u mnogo mlađu ženu...

Na našem „književnom nebu“ baš pred sezonu novogodišnjih praznika zasijala je mnogima dobro poznata spisateljica – Engleskinja Sofi Kinsela (pravo ime – Medlin Vikam).

Sofi Kinsela (1969) rođena je u Londonu i prvo je na Oksfordu jednu godinu studirala muziku da bi prešla na politikološke, ekonomske i filozofske predmete.

Prvu knjigu pod svojim pravim imenom objavila je kada je imala samo 24 godine i još nije bila posebno primećena sve dok 2000. godine nije objavila prvi roman iz serijala o Kupoholičarki („Tajni svet snova Kupoholičarke“) koji je postao hit i odmah stigao na listu bestselera u Engleskoj i SAD, a zatim u svetu.

Do sada je ovaj serijal imao osam nastavaka, donoseći svojoj autorki slavu, popularnost i značajne prihode.

Osim ovog serijala, koji je 2009. godine doživeo i ekranizaciju, Kinsela je objavila desetak samostalnih knjiga kojima pripada i ova najnovija kod nas naslovljena „Zabava tek počinje“.

Romani su joj objavljeni u tiražu koji premašuje 45 miliona primeraka štampanih u 60 zemalja i prevedenih na 40 jezika.

Kinseline knjige se mogu svrstati među nekoliko žanrova jer, osim što se mogu staviti među ljubavne, to su pre svega romantične komedije jer to znači da ih mogu čitati sa uživanjem sve generacije iako su njena publika prevashodno žene, i to napominjem jer će se one najviše obradovati ako dobiju neki primerak na poklon.

Na pitanje novinara zašto piše romantične komedije, humorističku fikciju, književnica je odgovorila da piše knjige kakve voli da čita, da nisu glupe već donose neku poruku i da čitalac može da se zamisli nad pričom koju je smislila.

To važi i za ovu najnoviju samostalnu „Zabava tek počinje“, čija se radnja odvija u staroj viktorijanskoj kući u predgrađu Londona u kojoj je živela porodica Talbot (tata, mama Mimi, ćerke Efi i Bin i brat Gas).

Drama počinje kada tata saopšti porodici na okupu da želi da se razvede jer se zaljubio u mnogo mlađu devojku Kristi.

Efi, koju je pre četiri godine bez objašnjenja napustio momak koga je izuzetno volela i nadala se udaji, ostala je još i bez posla, a tata se odlučio da proda kuću koju su svi, a posebno Efi, smatrali svojim domom.

Kristi i Efi započinju „rat“ u kome se ćerka otuđila od oca a brat i sestra idu svojim putem.

Centralni događaj je pripremanje da se u kući, iz koje su otišli svi članovi porodice, priredi oproštajna žurka pre nego što se nekadašnji dom Talbotovih preda novim vlasnicima. Tako se situacija komplikuje i to se pretvara u haotičnu gužvu sa puno urnebesnih i komičnih situacija koje je autorka tako vešto, uspešno „zapetljala“ da čitaocima preostaje samo da se slatko smeju i zabavljaju, dok Efi pokušava da se otarasi omrznute očeve nove partnerke i nekako poveže sve članove porodice koji su nekada činili srećnu zajednicu.

U svim „zavrzlamama“ učestvuje i Džo, nekadašnji Efin dečko, dok ona pokušava da otkrije zašto je sa njom raskinuo.

Kinseline kolege i kritičari imali su ponovo samo reči pohvale za ovu njenu knjigu, a književnica Džil Mensel je napisala da je roman „novi Sofijin trijumf“, da je pun briljantnih likova, luckastih situacija, da je dočarala najluđu žurku na kakvu bi svako rado otišao.

Druga književnica, takođe bestseler pisac Njujork tajmsa, Dženi Kolgan je za Kinselinu knjigu napisala da se „glasno smejala dok ju je čitala jer je istovremeno smešna, pomalo apsurdna, dirljiva i da je na kraju pokazala da ljubav uvek pobeđuje svako zlo“.

List Boston glob je kratko konstatovao da „Kinsela ima autentičan smisao za smešne priče i da je ona jedna od kraljica ženske fikcije“.

A Vašington post je zaključio da i ovaj roman ima sve dobre odlike Kinselinih knjiga, koje su „istovremeno smešne i dirljive, mudre i izuzetno zabavne“.

Autor: Vera Kondev
Izvor: Fakti


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.