Laguna - Bukmarker - Vule Žurić: Strah je kuga našeg doba - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vule Žurić: Strah je kuga našeg doba

„Ko zna kada i zbog čega sam kopirao knjigu doktora Radivoja Simonovića o epidemiji kuge u Sremu, koja je štampana u Pančevu, o stogodišnjici pomora. Pripremajući se za pisanje svoje prve knjige za decu, sasvim slučajno sam 'nabasao' na ovaj dragoceni tekst i shvatio da će moj naredni roman biti posvećen suzbijanju zaraze u Irigu 1795. godine.“

Ovako pisac Vule Žurić opisuje onaj prvobitni impuls, iz koga je počela da se rađa upravo objavljena njegova knjiga „Pomor i strah“ (Laguna), otkrivajući otkuda to da nam je baš iz njegovog pera isporučen roman o području, epohi te mentalitetu koji na prvu loptu ne vezujemo za ovog rođenog Sarajliju, danas Pančevca.

Koliko u romanu ima istorije, a u kojoj meri je u njega utkana fikcija te alegorijski pristup?

Ovo nije istorijski roman, već, kako i stoji u podnaslovu, „povest o zapisu na kužnom jevanđelju“. Istina, konsultovanje obimne građe mi je pomoglo da čitaoca odvedem u zaraženi Irig s kraja 18. veka i tamo ga upoznam sa književnim likovima kojima sam nadenuo imena ljudi koji su se u vreme pomora zaista tamo i nalazili. Ali ono što je mene tu najviše interesovalo, jeste istraživanje stanja u kome je iriški paroh Stevan Vezilić ostavio svoj kratki zapis o pomoru na jevanđelju koje je prinosio na celivanje umirućima i koje je sačuvano do danas. Zato ovaj roman može da se čita u mnogim žanrovskim “ključevima” ali je pre svega reč o još jednoj priči o pisanju.

Koliko vam je bio dalek i(li) inspirativan arhaični vojvođanski govor, kao piscu sklonom autentičnim dijalektima i leksici doba i područja u kojima se njegove pripovesti odvijaju?

Pisac mora da „uči jezik“ pre započinjanja svakog novog književnog teksta, bez obzira na to da li je u pitanju najkraća priča ili trotomni roman, te da li se priča odvija u sadašnjosti u, recimo, ovim novim zgradama u „Beogradu na vodi“, ili u Irigu krajem 18. veka.

Kamijeva „Kuga“, Pekićevo „Besnilo“, Saramagovo „Slepilo“ - alegorijska su dela sa kojima porede vaš novi roman. Da li vas je težina trenutka koji živimo podstakla da ispišete novu, sremsku „Kugu“?

Pa, dobro, složićemo se da na poleđini knjige mora nešto da piše, a izdavači vole knjige koje objavljuju, pa ih onda mnogo i hvale. Dok sam pisao roman nisam mislio na navedene naslove, niti na njihove autore, ali hajde da obrnemo stvari, pa da kažem kako je „ovaj trenutak u kome živimo“, bojim se, „pravi momenat“ za kugu, besnilo i slepilo.

Težina ko težina, trenutak ko trenutak, ali zaista postoje neke, istina, daleke, ali ipak zastrašujuće sličnosti u odnosu „civilizovanog sveta“ prema homo balcanicusu u vremenima u kojima se odigrava radnja moga romana i danas.

A šta je najopasnija kuga našeg doba? Koja to pošast najpre preti Srbiji danas?

Strah.

Autor: Marina MIRKOVIĆ
Izvor: Novosti


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.