Laguna - Bukmarker - Vodič za smanjenje broja knjiga jednog knjiškog moljca (i zašto biste ikada uzeli tako nešto u obzir) - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vodič za smanjenje broja knjiga jednog knjiškog moljca (i zašto biste ikada uzeli tako nešto u obzir)

Raščišćavanje polica za knjige nije lako kada ste knjigoljubac. Evo zašto je dobra ideja da smanjite broj knjiga u vašoj kolekciji, a tu su i praktični saveti (kao i nekoliko mudrosti iz knjige „En iz Grin Gejblsa“).



Ranije sam smatrala da je raščišćavanje mojih polica za knjige prosto nemoguće. Zapravo, smatrala sam da je to greh. Nisam imala potrebu da opravdavam svoje pretrpane police zato što su knjige suštinski vredne. To su knjige, stoga – one se moraju čuvati.

Ali, bila sam spremna da se posvetim sređivanju svih stvari koje posedujem (to je bio cilj koji sam zacrtala mnogo pre nego što se pojavila predivna knjiga Mari Kondo!), tako da sam se konačno suočila i sa knjigama. A kada sam završila sa time, moji stavovi o toj temi su se promenili. Pravo otkrovenje bila je spoznaja da samo zato što su knjige vredne ne znači da one imaju vrednost ZA MENE. Suzila sam svoje kriterijume za njihovo čuvanje i tako sam mogla da se ratosiljam nekoliko desetina knjiga.

Nedugo nakon što sam počela da se ratosiljavam knjiga, naišla sam na pasus iz knjige Anne’s House of Dreams (Enina kuća iz snova):

„Naša biblioteka nije obimna“, rekla je En, „ali svaka knjiga koja se nalazi u njoj je prijatelj. Knjige smo birali godinama, tu i tamo, nikada ih ne kupujući pre nego što ih prvo pročitamo kako bismo znali da pripadaju onima koji su spoznali proroka Josifa.“

Anne’s House of Dreams, Lusi Mod Montgomeri

„Oh!“, pomislila sam. „Pravi lakmus test za moje knjige! Da li su ove knjige moji prijatelji?“ Naime, za razliku od En, ipak sam zadržala dosta knjiga koje nisam pročitala – knjige sa kojima jedva čekam da se „upoznam“. Kada ih budem pročitala, odlučiću da li smo samo puki poznanici ili smo nešto više od toga.

Napomenula bih da je deo koji govori o „spoznaji proroka Josifa“ samo drugačiji način da se iskaže „srodna duša“.

Svaki ljubitelj knjiga imaće priliku da bolje upozna sebe – i da pokloni sebi personalizovaniju biblioteku – ukoliko je voljan da se ratosilja krša. Potrudite se da spoznate koje knjige su vam pravi prijatelji, a sa ostatkom se raziđite. Evo i kako.

Kako raščistiti police za knjige

Prođite u jednom mahu kroz sve knjige iz jedne kutije ili sa jedne police. Posvetite se svakoj knjizi i dobro razmislite da li ona mora biti deo vaše stalne postavke. Cilj je da svakoj knjizi pristupite sa novog stanovišta i da joj ne ustupite olako mesto na polici.

Knjige koje treba zadržati:

1. Primerci koji su kvalitetno izrađeni ili edicije vaših omiljenih knjiga.

To su vaši najstariji prijatelji! Sačuvajte knjige koje znate da ćete ponovo čitati, koje će vam pružiti utehu i dati inspiraciju još dugo vremena.

2. Priručnici za koje znate da će vam biti od koristi.

Knjige iz ove kategorije su akademsko ili informativno štivo. Zadržite kuvare koje često koristite, putopise, medicinske encklopedije i rečnike.

3. Kvalitetne knjige koje će dopuniti biblioteku vaše dece.

Naravno, možete i treba da iskoristite pogodnosti vaše lokalne biblioteke, ali je takođe lepo da pri ruci imate nekoliko omiljenih knjiga iz detinjstva koje će vaša deca zavoleti kako budu rasla. Ako nemate decu, svejedno zadržite manju kolekciju dečjih knjiga – bilo za sopstveni užitak ili za sestriće ili bratance, ili ostale male drugare koji mogu svratiti u vaš dom.

Knjige za čistku:

1. Obavezna literatura iz studentskih dana.

Ukoliko ste vezani za stare udžbenike ili obaveznu literaturu iz studentskih dana, vreme je da kažete zbogom! Rastanak od onoga za šta ste izdvojili popriličnu svotu novca biće verovatno bolan. Međutim, ako te knjige ne koristite na vašem trenutnom poslu ili za usavršvanje, zaista nema ni jednog jedinog razloga da ih čuvate. Probajte da ih prodate. A ako ne uspete... samo se pozdravite sa njima.

2. Knjige za koje niste vezani.

Da li imate knjige koje niste nikada pročitali i koje ne želite da pročitate u skorijoj budućnosti? Poklonite ih. Nemojte čuvati knjigu samo zato što je klasik, lep primerak ili zato što obrađuje temu za koju verujete da treba bolje da je upoznate. Ratosiljajte je se. Ukoliko u budućnosti zaista osetite potrebu da je pročitate, velika je verovatnoća da ćete je pronaći u biblioteci! (Zarad mirne savesti i duše, možete da zadržite spisak knjiga koje ćete želeti nekada da pročitate, ali ih ne morate skladištiti.)

3. Knjige koje imate u više izdanja.

Da li posedujete sabrana dela nekog autora, ali se u vašoj kolekciji nalaze i njihova pojedinačna dela? Potrudite se da odlučite šta ćete da zadržite – jedno ili drugo.

4. Aktuelne knjige koje se više ne odnose na vas.

Neke knjige su napisane zarad određenih okolnosti, problema ili faza u životu. Tu spadaju knjige o razvoju spiritualnosti, o samopomoći, poslovanju, majčinstvu – i mnogim drugim temama. One uglavnom mogu da vam zatrebaju i pomognu u određenom životnom dobu. Tako da ukoliko knjiga više nema veze sa vašom životnom situacijom, prosledite je nekome ko će od nje imati koristi.

5. Knjige koje možete naći u biblioteci.

U biblioteci ćete u većini slučaja pronaći većinu knjiga koje su vam potrebne! Ukoliko se određena knjiga ne nalazi u vašoj mesnoj biblioteci, verovatno će moći da je nabave iz gradske biblioteke ili iz nekog drugog grada, kao međubibliotečku pozajmicu. Ja sam u nekoliko navrata tražila neke ne toliko popularne knjige, i bibliotekari su mi uvek izlazili u susret! Kada na svojim policama naletite na knjigu koju ne smatrate blagom, dozvolite da biblioteke budu te koje će je čuvati. (Što u stvari znači – pozajmite je iz biblioteke kada ponovo poželite da je pročitate.)

Kako da vaše police sa knjigama budu sređene za sva vremena

Postavite neke smernice za nabavku knjiga u budućnosti. Ono što meni pomaže jeste sledeće: nova izdanja (ili bolje rečeno „netestirane knjige“) porveravam u bibliotekama, umesto da ih odmah kupim.

Takođe se trudim da jednom godišnje ponovo pregledam svoju kolekciju kako bih preispitala svoj izbor. Imamo ograničenu količinu prostora na policama, tako da kada knjigama postane tesno, znamo da je vreme za novo preuređivanje.

Šta je prednost nepretrpanih polica za knjige

Evo šta je zaista sjajno kada se otarasite suvišnih knjiga iz vaše biblioteke: sve knjige koje ste zadržali će biti istaknute na policama kao pravo blago. Izložićete pažljivo odabranu kolekciju knjiga koje su vam bitne i drage. Sada su vaše police pravi odraz onoga ko ste vi.

I sada ste okruženi pravim prijateljima.

Izvor: teaandinksociety.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.