Laguna - Bukmarker - Vodič za početnike kroz Buktjub - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vodič za početnike kroz Buktjub

Šta je Buktjub (Booktube)?



Izgleda da danas možete gotovo sve da pronađete na Jutjubu. Ima mnogo zajednica i stvaralaca koji mogu da vam garantuju da ćete u 3 sata noću upasti u zečju rupu. Ni svet knjiga nije izuzetak. Bukstagram je nedavno eksplodirao kada su knjigoljupci zaposeli Instagram svojim objavama i diskusijama. Slično je i sa Buktjubom. Knjiški moljci sedaju pred kameru i govore svojim gledaocima o omiljenim delima.

Kakvi sadržaji postoje na Buktjubu?

Buktjub obično prati određeni režim kada su u pitanju video materijali koji se postavljaju. Kao što je to slučaj i sa jutjuberima, i ovde ima mnogo sledbenika. A postaju popularni i oni koji su odlučili da govore o knjigama koje im se nisu dopale ili neće moći da ih pročitaju pa ih poklanjaju.

Većina buktjubera postavlja vlogove o čitanju, ali se sadržaji razlikuju od slučaja do slučaja. Najčešće je reč o diskusijama na temu knjiga koje čitaju u tom trenutku. Ponekad svoje gledaoce povedu i u druge aspekte svog života koji nisu vezani za knjige. Ovo mesto je postalo prostor za opušten razgovor i povezivanje sa svojim gledaocima, kao i prikazivanje stvari koje vam se dešavaju trenutno.

Mnogi buktjuberi sarađuju pa čitaju istu knjigu i onda pokrenu prenos uživo i tako naprave virtuelni književni klub. Gledaoci takođe mogu da pročitaju istu knjigu i svoje misli podele u komentarima pa su tako i oni deo istog kluba.

Tu su takođe i videi koji nam prikazuju nečije police sa knjigama i načine na koje možemo da organizujemo sopstvenu. Teme variraju, a najčešće kategorije su: šta sam pročitao ovog meseca, omiljena knjiga ove godine, najbolja fantastika objavljena ove godine i slično.

Zašto bi trebalo da ih gledate?

Pre svega, čitalački vlogovi su veoma opuštajući. Odlični su za slušanje dok na primer spremate večeru ili nakon što završite domaći. Često ulivaju utisak kao da se družite sa nekim, a da pritom niste morali da izađete iz kuće. Takođe možete da čitate dok gledate video, sigurna sam da vam taj buktjuber neće zameriti.

Ipak, knjigoljupci najčešće gledaju Buktjub da bi pronašli inspiraciju. Čućete mnoštvo različitih pogleda na to šta sledeće da čitate, šta je dobro a šta nije. Ovo je savršeno mesto da pronađete sledeću knjigu i čujete mišljenja o onoj koju ste upravo pročitali.

Koga da gledamo?

Evo nekoliko buktjubera koji su aktivni i trenutno zanimljivi.

Knjigatron, Milica to radi vrlo šarmantno, i redovno objavljuje nove prikaze.

Bookvalisti, Maska i Živko vode diskusije o knjigama zbog čega je njihov Književni Malibu jedinstven format u domaćem Buktjub pejzažu.

Pobunjene čitateljke, Mini Bookvica se bavi književnošću za mlade čitateljke, i to vrlo uspešno!

To the lighthouse, Miloš uglavnom predstavlja klasične autore, što je prava dragocenost u današnje vreme. Tu su i savremeni autori, naravno, a ono što je najzanimljivije jesu Miloševi podrobni komentari.
 
Books and Lillies, Aleksandra Vrlo šarenolik izbor knjiga, od poezije preko proze do publicistike. Vrlo neposredno i simpatično, ali ono što je najbolje jeste njena otvorenost za različite žanrove. Bravo!
 
Istražite Buktjub i otkrijte šta vam najviše prija. Naravno ne zaboravite da lajkujete video i postanete pratilac kanala.

Izvor: bookstr.com
Prevod: Dragan Matković
Napomena: redakcija Lagune je sakupila i preporučila domaće Buktjub kanale. Ukoliko smo neki propustili, javite nam u komentaru na našim Fejsbuk stranicama.


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.