Laguna - Bukmarker - Vodič za jednostavan Božić pun radosti kao u romanu „Male žene“ - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vodič za jednostavan Božić pun radosti kao u romanu „Male žene“

Da li čeznete da osetite praznični duh kakav se širio nekada davno? Evo kako da proslavite Božić kakav Luiza Mej Olkot spominje u svom romanu „Male žene“.



Prvi tom knjige počinje i završava se proslavom Božića, pa se ovaj roman često smatra božičnom pričom. U filmskoj adaptaciji romana, iz 1994. godine, takođe može da se oseti praznični duh zbog scena snega i prazničnih detalja.

Opisi Božića u ovom romanu nam, kroz oči Luize Mej Olkot, daju uvid u američku proslavu ovog praznika. Autorka je priču smestila u 1860-te godine, za vreme Građanskog rata. Preko okeana, Čarls

Dikens je već opisao dobro poznati viktorijanski Božić. Njegovo pisanje inspirisalo je Olkotovu, koja je napisala nekoliko kratkih božićnih priča, uključujući dečiju verziju „Božićne bajke“.

Postoji nešto veoma privlačno u staromodnoj proslavi Božića koje Olkotova opisuje u svojim romanima i pripovetkama. Topli sjaj nostalgije vraća nas u prošlost i čini da proslava ovog praznika u Novoj Engleskoj deluje jednostavnije, prijatnije i veselije.

Sentimentalnost na stranu, zaista mislim da je tadašnja božićna proslava bila jednostavnija i prijatnija. Svakako je u to vreme bilo lakše imati jednostavan Božić, jer ljudi nisu bili opsednuti kupovinom i materijalnim stvarima.

Naša kultura je praznike pretvorila u lude kupovine, i nažalost, niko od nas se ne buni. Praznici se danas zasnivaju na materijalnim stvarima, i zaista je teško to promeniti.

Šta je to što Božić Luize Mej Olkot čini drugačijim i (boljim)?

U pričama Luize Mej Olkot, čar praznika se krije u druženju sa porodicom i prijateljima, jelu, dekorisanju, pevanju, pomaganju onima koji nemaju.

Volimo da verujemo da je i danas to čar praznika, ali da li je zaist tako? Ako vam je praznična sezona previše komplikovana, mislim da je vreme da ponovo pročitate poglavlja o Božiću iz ovog romana.

Četiri načina koja će vam pomoći da proslavite Božić kao likovi u romanu „Male žene“.

1.Budite velikodušni

„A kad su otišli, ostavljajući za sobom sav komfor, mislim da u gradu nije bilo četiri veselije osobe od gladnih devojčica koje su na božićno jutro delile svoj doručak i bile zadovoljne hlebom i mlekom.“

Na početku romana, „male žene“ iz priče nisu nimalo saosećajne. Kukaju kako su previše siromašne da bi proslavile Božić i svaka od sestara se žali na svoje probleme. Na kraju, stav devojaka se menja zbog Marmine bezuslovne ljubavi. Odlučuju da joj od džeparca kupe poklon, a kasnije, na njen zahtev, svoj doručak odnose siromašnoj porodici Hamel.
Gospođa Hamel devojke naziva „dobrim anđelima“, što je sestrama bilo smešno. Ali istina je da su svojom velikdušnošću širile mir i dobru volju, zbog čega im je proslava Božića bila veselija.

2.Smislite kako da se zabavite

„Kako su bile previše mlade da idu u pozorište, a nisu imale novca da prirede privatne predstave, devojčice su same pravile šta god im je bilo potrebno, jer se iz potrebe rađaju razne ideje.“

Iako zabavni izlasci mogu da budu zanimljivi, sestre Marč pokazale su nam da nam jednako može biti zabavno u toplini našeg doma. Devojke su spremile predstavu za svoje prijatelje i svima ulepšale božićno veče.

3. Poklanjajte poklone koji će drugima pokazati da vam je stalo do njih

Pokloni koje Marč porodica razmenjuje između sebe veoma su lični. Na početku romana, Marmi svojim ćerkama daje primerak knjige „Put hrišćanina“, uvezan u korice njihove omiljene boje. Ovim poklonom Marmi želi da ohrabri devojčice za vreme teškog perioda, ali u isto vreme pokazuje da veruje da mogu da prevaziđu sve prepreke koje im se nađu na putu.

Svaka sestra Marmi poklanja nešto što je za njih važno. Meg joj daje lepe rukavice (nešto što je sama želela da dobije), Džo joj poklanja vojniče čizme, jer želi da se bori u ratu. Bet joj poklanja porubljenje maramice, iako joj je jako teško da ih porubljuje. Ejmi je planirala da joj pokloni malu bočicu parfema, kako bi sa preostalim novcem kupila nešto za sebe, ali na kraju odlučuje da joj ipak kupi veću bočicu parfema.

Sledećeg Božića svaka sestra dobija ono za čim je žudela. Dugo su morali da čekaju da dobiju te poklone, ali zbog toga će ih više ceniti.

4.Radujte se jer ste okruženi ljudima koje volite

„Ponekad se u ovom običnom svetu dese magične stvari, što nam pruža veliku utehu. Pola sata nakon što su svi rekli da ne mogu biti srećniji, još malo sreće se pojavilo na vratima.“

Najlepši poklon za Marč porodicu bio je kada im se otac vratio iz rata, na kraju prve knjige. Iako su tada mogli da prirede raskošniju Božićnu proslavu, najveća radost im je bila ta što su svi ponovo bili na okupu. Porodica Marč voli duge razgovpre, deljenje obroka i pevanje oko klavira. Ne postoji ništa jedostavnije, a savršenije od ovoga.

Na kraju, nisu hrana, običaji ili viktorijanski ukrasi oni što Božić u ovom romanu čini magičnim i nezaboravnim. I mi danas možemo da slavimo jednostavan Božić kao porodica Marč. Ispunimo dom ljubavlju i zahvalnošću, a ne marketinškim kampanjama i stresnim obavezama.
 
Izvor: teaandinksociety.com
 Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.