VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupciVideoKolumneNagradeKalendar

Vladimir Đurić Đura: Deset knjiga zbog kojih sam napisao roman „London“

Ovo je moja lična biblioteka knjiga koje su značajno uticale na stvaranje mog romana „London“. Neke sam čitao za vreme studija u Beogradu, a neke za vreme poslediplomskih studija u Londonu. Krivo mi je ponekad što sam te knjige već jednom pročitao i što pri drugom čitanju više nema onog šoka i uzbuđenja kao prilikom prvog. Morao sam svašta da čitam, sticajem okolnosti, dok sam studirao Opštu književnost i kasnije Dramaturgiju. Profesor Dragan Nedeljković je tražio da čitamo sto strana svakog dana, i tokom dve-tri godine to sam bukvalno i primenjivao. No, vid mi se sve više kvario, pa sam posustajao. U Londonu sam na poslediplomskim studijama zahvaljujući podršci profesora Dušana Puvačića imao sreće da koristim njihovu biblioteku. London je misteriozan grad i imao sam sreće što sam živeo u njemu jedan duži period. Britanski savet mi je pomogao da tamo boravim bezbedno, a BBC servis na srpskom i da imam dodatna primanja. Bez svega toga roman „London“ nikad ne bi ni nastao. Ovih deset knjiga su uticale na mene:


 
„Zamak“ – Franc Kafka
Šetnja kroz metafizičko carstvo praškog genija. Pročitao sam knjigu nekoliko puta i uvek mi je bila zanimljiva. Posebno scena u kojoj Zemljomer K progonjen u snu u zadimljenoj gostionici na brzaka vodi ljubav sa krčmaricom. Udaljeni zamak do kog se ne može stići. Atmosferu ovog romana želeo sam potajno da imam i u mom romanu „London“.
 
„Divni Gubitnici“ – Leonard Koen
Roman o indijanskom duhu Katarine Tikevitede. I o studentima ljubavi i književnosti, prepun poezije i bizarnog seksa. Kada bih god pročitao par strana ove knjige uzeo bih gitaru i pravio pesme ili pisao ljubavne romane.
 
„Orlov dar“ – Karlos Kastaneda
 Bio sam par godina bukvalno omađijan Kastanedinim knjigama kao mlad. O toj čudnoj mladosti najbolje pročitati moj roman „London“.
 
„Nasuprot“ – Joris Uismans  
 Dezesent je pravi dekadentni superheroj. On je u stanju da u svom dvorcu satima razmišlja o boji zidova. Nijansa kajsije koju odabere posle dvadesetak strana razmišljanja o bojama, najviše prija oku. Opis crne mise u drugom Uismansovom romanu „Tamo dole“, takođe je vrhunsko delo.
 
„Aleksandrijski kvartet“ – Lorens Darel
Ovaj roman je sam po sebi poezija, kao i romani Koena ili Crnjanskog. Koliko strasti u mističnom egipatskom gradu. Čitao sam ga u Londonu.
 
„Sidarta“ – Herman Hese
Ovu  knjigu sam čitao više puta. Roman „London“ je nastao direktno pod uticajem „Sidarte“. Struktura romana je slična, kao i odeljak sa učiteljicom ljubavi.
 
„Demijan“ – Herman Hese
Demijan je veoma značajan kao inspiracija za lik Jana. Misteriozni učitelj koji objašnjava tajne nevidljivog sveta je pravi roman inicijacije.
 
„Agonija romantizma“ – Mario Prac
Prelepa studija o omiljenim junacima dekadencije od Obija Berdslija do Svinburna. Klara iz mog romana je tipična dekadentna fin de siècle heroina.
 
„Kad su cvetale tikve“ – Dragoslav Mihajlović
Roman prepun poezije o beogradskim momcima sa ulice. Crni Beograd zna da bude lep.
 
„Roman o Londonu“ – Miloš Crnjanski
Tužna priča koja se dešava u velikom sivom gradu Londonu, veliki srpski pisac tačno je opisao dekadenciju i sumrak aristokratskog pogleda na svet prikazana kroz lik Kneza Rjepnina.


Povezani naslovi
posetili su knjižaru na dan zaljubljenih, a tamo ih je čekalo neodoljivo iznenađenje laguna knjige Posetili su knjižaru na Dan zaljubljenih, a tamo ih je čekalo neodoljivo iznenađenje
15.02.2019.
Delfi knjižare su poznate kao omiljeno mesto velikog broja zaljubljenika u knjigu, a od nedavno, otvaranjem knjižare „Borislav Pekić“ u Knez Mihailovoj ulici, postale su i mesto na koje ljubitelji dob...
više
laguna na 20 salonu knjige i grafike u pirotu laguna knjige Laguna na 20. Salonu knjige i grafike u Pirotu
14.02.2019.
Dom kulture i Narodna biblioteka Pirot pod pokroviteljstvom Grada Pirota organizuju dvadeseti Salon knjige i grafike u Pirotu koji će biti održan od 14. do 21. februara u Hali „Kej“. Laguna se ...
više
književno veče miomira petrovića u kući kralja petra i laguna knjige Književno veče Miomira Petrovića u Kući kralja Petra I
14.02.2019.
Književno veče „Vavilonska kula“ sa Miomirom Petrovićem, autorom romana „Black Lights“, održaće se u četvrtak 28. februara u 19 sati u Kući kralja Petra I u Beogradu, u sklopu projekta „Isidora nas sl...
više
zašto je borhes mrzeo fudbal  laguna knjige Zašto je Borhes mrzeo fudbal?
14.02.2019.
„Fudbal je popularan“, primetio je Horhe Luis Borhes, „zato što je glupost popularna.“ Na prvi pogled, animozitet argentinskog pisca prema „lepoj igri“ predstavlja tipičan negativan stav prema ...
više