Laguna - Bukmarker - Vladimir Đurić Đura: Deset knjiga zbog kojih sam napisao roman „London“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vladimir Đurić Đura: Deset knjiga zbog kojih sam napisao roman „London“

Ovo je moja lična biblioteka knjiga koje su značajno uticale na stvaranje mog romana „London“. Neke sam čitao za vreme studija u Beogradu, a neke za vreme poslediplomskih studija u Londonu. Krivo mi je ponekad što sam te knjige već jednom pročitao i što pri drugom čitanju više nema onog šoka i uzbuđenja kao prilikom prvog. Morao sam svašta da čitam, sticajem okolnosti, dok sam studirao Opštu književnost i kasnije Dramaturgiju. Profesor Dragan Nedeljković je tražio da čitamo sto strana svakog dana, i tokom dve-tri godine to sam bukvalno i primenjivao. No, vid mi se sve više kvario, pa sam posustajao. U Londonu sam na poslediplomskim studijama zahvaljujući podršci profesora Dušana Puvačića imao sreće da koristim njihovu biblioteku. London je misteriozan grad i imao sam sreće što sam živeo u njemu jedan duži period. Britanski savet mi je pomogao da tamo boravim bezbedno, a BBC servis na srpskom i da imam dodatna primanja. Bez svega toga roman „London“ nikad ne bi ni nastao. Ovih deset knjiga su uticale na mene:


 
„Zamak“ – Franc Kafka
Šetnja kroz metafizičko carstvo praškog genija. Pročitao sam knjigu nekoliko puta i uvek mi je bila zanimljiva. Posebno scena u kojoj Zemljomer K progonjen u snu u zadimljenoj gostionici na brzaka vodi ljubav sa krčmaricom. Udaljeni zamak do kog se ne može stići. Atmosferu ovog romana želeo sam potajno da imam i u mom romanu „London“.
 
„Divni Gubitnici“ – Leonard Koen
Roman o indijanskom duhu Katarine Tikevitede. I o studentima ljubavi i književnosti, prepun poezije i bizarnog seksa. Kada bih god pročitao par strana ove knjige uzeo bih gitaru i pravio pesme ili pisao ljubavne romane.
 
„Orlov dar“ – Karlos Kastaneda
 Bio sam par godina bukvalno omađijan Kastanedinim knjigama kao mlad. O toj čudnoj mladosti najbolje pročitati moj roman „London“.
 
„Nasuprot“ – Joris Uismans  
 Dezesent je pravi dekadentni superheroj. On je u stanju da u svom dvorcu satima razmišlja o boji zidova. Nijansa kajsije koju odabere posle dvadesetak strana razmišljanja o bojama, najviše prija oku. Opis crne mise u drugom Uismansovom romanu „Tamo dole“, takođe je vrhunsko delo.
 
„Aleksandrijski kvartet“ – Lorens Darel
Ovaj roman je sam po sebi poezija, kao i romani Koena ili Crnjanskog. Koliko strasti u mističnom egipatskom gradu. Čitao sam ga u Londonu.
 
„Sidarta“ – Herman Hese
Ovu  knjigu sam čitao više puta. Roman „London“ je nastao direktno pod uticajem „Sidarte“. Struktura romana je slična, kao i odeljak sa učiteljicom ljubavi.
 
„Demijan“ – Herman Hese
Demijan je veoma značajan kao inspiracija za lik Jana. Misteriozni učitelj koji objašnjava tajne nevidljivog sveta je pravi roman inicijacije.
 
„Agonija romantizma“ – Mario Prac
Prelepa studija o omiljenim junacima dekadencije od Obija Berdslija do Svinburna. Klara iz mog romana je tipična dekadentna fin de siècle heroina.
 
„Kad su cvetale tikve“ – Dragoslav Mihajlović
Roman prepun poezije o beogradskim momcima sa ulice. Crni Beograd zna da bude lep.
 
„Roman o Londonu“ – Miloš Crnjanski
Tužna priča koja se dešava u velikom sivom gradu Londonu, veliki srpski pisac tačno je opisao dekadenciju i sumrak aristokratskog pogleda na svet prikazana kroz lik Kneza Rjepnina.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.