Laguna - Bukmarker - Veliki narodi iz prošlosti: Grci i Rimljani - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Veliki narodi iz prošlosti: Grci i Rimljani

Andrip je mladi atinski vojnik, učesnik u borbi protiv večitih neprijatelja – Spartanaca. Njemu rame uz rame stoji prijatelj Dionizije, spreman da ga zakloni svojim štitom i da mu pritekne u pomoć u svakoj nevolji.

Andrip je bolji trkač nego ratnik.

„Trčanje mu najbolje polazi za rukom, više nego vitlanje teškim kopljem i oštrim mačem.“

Upravo je trčanje aktivnost koja će mu doneti najveća zadovoljstva, jer je Andrip, po završetku rata, izabran u tim koji će učestvovati na Olimpijskim igrama. Njegov entuzijazam i njegova odlučnost su veliki, ali će tek u Olimpiji otkriti da treba da se takmiči protiv neočekivanog rivala…

Promena scene.

Iz Grčke u Rim.

Dan je 14.maj godine 47. pre Hrista.

Lucio Didio Nata, po zanimanju vodoinstalater, i njegov dvanaestogodišnji pomoćnik i šegrt, sin Numerio. Oca i sina očekuju, posle zalaska sunca, u kući jednog od najbližih saradnika Julija Cezara: Flaka Galika, bogatog i uticajnog čoveka, koji želi da napravi banju u okviru svog domusa. Zbog toga je okupio sve korisne majstore: vodoinstalatere i klesače mermera.

Uprkos tome, samo zlosrećni Lucio Didio Nata i Numerio budu pozvani na slavlje u čast povoljnog ishoda u Galiji, koju bogati Rimljanin organizuje u svojoj kući. Međutim, usred slavlja se otkrije da je nakit žene vlasnika kuće ukraden. Lucio Didio Nata odmah biva nepravedno okrivljen. Ko je zapravo lopov?

Andrip, Dionizije, Lucio Didio Nata i Numerio su, između ostalih, likovi dveju knjiga Kristijana Hila „Grci“ i „Rimljani“, sa ilustracijama Fabiana Florina i Fabia Vizintina. Zajedno sa „Egipćanima“, takođe iz Hilovog pera, ove tri knjige su prve u novoj ediciji posvećene velikim narodima iz prošlosti.

Jaka strana edicije je upravo u naraciji, sposobnosti da se ispričaju priče iz dalekih, ali ne manje uzdubljivih vremena, kroz koje čitalac otkriva naličje istorije, gde svoje mesto nalaze samo naizgled manje značajni junaci i događaji.

Živopisno ispripovedana priča ne zvuči kao istorija prepuna datuma, informacija, imena, događaja koji se teško pamte jer su lišeni svake ljudskosti, kakva se uči u školi.

Upravo su detalji, svakodnevni događaji, ljudi i žene o kojima niko ne govori, oni koji privlače radoznalost i bude u deci istinsko interesovanje za prošlost. Nešto slično se dešava u arheološkim iskopavanjima: najčešće se naleti na male i zanemarljive fragmente bivših života, a ovi delići, jedan do drugog, podstiču rekonstrukciju ceog pejzaža, grada ili zajednice.

Svaka knjiga iz ove edicije je organizovana tako da ostavlja dovoljno prostora i za istorijske činjenice. Na kraju svakog poglavlja nalazi se odeljak u kojem su detaljnije objašnjeni pojmovi i koncepti, predstavljeni simbolima iz legende na početku knjige, a koji se odnose na umetnost, kulturu ili ekonomiju.

Odmerenoj i minucioznoj prozi velikog emotivnog naboja odgovaraju ilustracije, precizne do najmanjih detalja, koje istorijskim scenama opisanim u tekstu daju dodatnu realističnost. Čitalac, na kraju knjige, ima utisak da je zaista bio katapultiran u prošlost gde je proživeo emocije i napetost pred trku zajedno sa Andripom, ili strah od nezaslužene kazne sa vodoinstalaterom Natom.

U suštini, razlika između knjige iz istorije i pripovedačke proze je upravo u tome što prvu jedva čekaš da zatvoriš, dok bi za drugu želeo da večno traje.

Grci

Osnivači civilizacije, Grci su osmislili pravila koja i dan-danas oblikuju naše društvo. Oni su prekaljeni vojnici, veliki matematičari, odlični mislioci... i sportisti. Navijajmo za mladog trkača Andripa na Olimpijskim igrama. Hoće li uspeti da se vrati kao pobednik i porazi nemilosrdnog Spartanca?

Starosna grupa: od 8 godina

Autor: Đovana Baldazare
Izvor: archeokids.it


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.