Laguna - Bukmarker - Uz Plazmu je slađe! - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Uz Plazmu je slađe!

Šta ćemo slatko? Verovatno ovo pitanje često čujete u kući ovih dana. Sigurno ste i otkrili svoja skrivena kulinarska umeća! Neka vreme provedeno kod kuće sa vašim najdražima bude i vreme u kome ćete otkriti na koliko različitih načina možete upotrebiti vašu omiljenu Plazmu za pripremu poslastica. Možda baš iz vaše kuhinje izađe recept koji će svi voleti, a sa Plazmom je svaki recept zagarantovan uspeh!


 
Knjige „Plazma Plazmastičarnica“ i „Plazma Plazmastičarnica 2.0“ možete poručiti preko sajta www.laguna.rs uz besplatnu dostavu. Možete posetiti i stranicu www.plazma.rs, gde ćete naći zanimljive recepte, a mi vam izdvajamo nekoliko, da vam posluže kao inspiracija za uskršnju poslasticu.
 
Pesak torta sa Plazmom i pistaćima

Sastojci:

3 kesice pudinga sa ukusom vanile
150 g kristal šećera
1 l mleka
 
250 g putera, sobne temperature
3 kašike šećera u prahu
100 g mlevenih pistaća, neslanih
200 g Mlevene Plazme
100 g crne čokolade sa 70% kakao delova + 2 kašike Mlevene Plazme
250 ml slatke pavlake, za dekoraciju
 
PRIPREMA:
 
Sva tri pudinga sipajte u veliku činiju, dodajte oko 100 ml mleka pa izmešajte. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer pa stavite da se kuva. Kada mleko proključa, dodajte razmućeni puding. Kuvajte na niskoj temperaturi, uz stalno mešanje dok se puding ne zgusne. Pazite da ne zagori, inače ćete morati sve da bacite. Prebacite u veliku činiju, pokrijte providnom folijom koju ćete da zalepite za površinu pudinga, kako se ne bi stvorila korica. Ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, pa preko noći u frižideru.

Omekšali puter umutite sa šećerom u prahu dok ne postane penast. Postepeno dodajte ohlađeni puding, pa sve dobro sjedinite. Masu podelite na 3 jednaka dela. Čokoladu otopite na pari, pa ostavite da se malo prohladi. U jedan deo dodajte Mlevenu Plazmu, u drugi mlevene pistaće, a u treći otopljenu čokoladu i 2 kašike Mlevene Plazme.

Koristite kalup sa ivicom koja se skida. Dno i ivice kalupa obložite providnom folijom. Na dno stavite deo sa Plazmom, lepo poravnajte površinu. Preko stavite deo sa pistaćima, poravnajte, pa stavite deo sa čokoladom. Pokrijte folijom i stavite u frižider da se torta stegne, najbolje preko noći.
Tortu izvadite iz kalupa pred služenje i prebacite na tacnu. Umutite hladnu slatku pavlaku, pa dekorišite tortu pomoću poslastičarskog šprica. Možete da je poslužite sa jagodama.
 
NAPOMENA:

Ako nemate gde da kupite neslane pistaće, kupite slane i očistite ih od ljuske. Stavite ih u činiju. Sipajte malo vode u šerpu i stavite da proključa. Prelijte je preko pistaća i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga ih isperite hladnom vodom i skinite im opnu. Ostavite ih da se osuše, pa ih blago istostirajte na vrelom tiganju. Kada se u potpunosti ohlade, sameljite ih.



Tart sa Plazmom i malinama
 
SASTOJCI:
 
KORA:

220 g putera
300 g Mlevene Plazme
ceđeni sok od 1 narandže

DŽEM:

1 supena kašika želatina
300 g malina
5 supenih kašika šećera
1 štap vanile

ŠLAG:

200 g krem sira
250 g slatke pavlake
100 g Mlevene Plazme

DEKORACIJA:

50 g Mlevene Plazme
sveže maline
 
PRIPREMA:

Želatin potopite u malo hladne vode i ostavite da odstoji. Maline, šećer i vanilu stavite u manju šerpu i kuvajte uz povremeno mešanje dok ne dobijete smesu nalik na džem. Rastopljeni želatin dodajte u džem, sve dobro sjedinite i preručite u čistu posudu u kojoj će se hladiti do sobne temperature.

Mlevenu Plazmu i ohlađen puter sjedinite u multipraktiku tako da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte sok od narandže pa umesite testo i utisnite ga u kalup za tart sa odvojivim dnom prečnika 24 cm. Ravnomerno pokrijte dno i stranice, a zatim kalup stavite u frižider na 45 minuta kako bi se kora stegla.

Na ohlađenu koru sipajte džem od malina pa stavite u frižider da se džem u potpunosti stegne. Za to vreme mikserom umutite krem sir uz postepeno dodavanje slatke pavlake kako biste dobili čvrst šlag. Na kraju dodajte Mlevenu Plazmu, dobro izmešajte i sipajte u špric za ukrašavanje.

Izvadite kalup iz frižidera i ravnomerno istisnite šlag po površini tarta. Tart ukrasite svežim malinama i pospite Mlevenom Plazmom.


 
Lenja pita sa Plazmom i jabukama

SASTOJCI:
 
TESTO:

250 g oštrog brašna
250 g Mlevene Plazme
2 jaja
240 g masti
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 supena kašika cimeta
1 kafena kašičica praška za pecivo

FIL:

1,5 kg kiselijih jabuka (greni smit, ajdara)
8 supenih kašika šaćera
narendana kora 1 limuna
1 supena kašika ceđenog soka od limuna
15 g putera

DEKORACIJA:

šećer u prahu

PRIPREMA:

U posudi srednje veličine izmešajte brašno, Mlevenu Plazmu, cimet i prašak za pecivo. U drugoj većoj posudi penasto umutite mast sa šećerom, a zatim dodajte jaja pa sve dobro sjedinite. Na kraju postepeno dodajte izmešane praškaste sastojke i sve dobro umutite da dobijete homogenu smesu. Posudu prekrijte providnom folijom i odložite u frižider na 30 minuta.

Jabuke operite, osušite i ogulite. Presecite ih napola i odstranite im središnji deo sa semenkama, a zatim ih isecite na veće kocke. Puter sipajte u veći tiganj pa ga otopite na umerenoj vatri. Dodajte jabuke, šećer, sok od limuna i narendanu koru i dinstajte polako dok sok od jabuka ne ispari, a zatim sklonite sa vatre.

Rernu zagrejte na 180°C. Pleh za pečenje pripremite tako što ćete ga premazati sa malo putera ili masti. Testo izvadite iz frižidera i podelite ga na dva dela. Jednim obložite pleh pa ravnomerno rasporedite fil preko njega. Drugu polovinu testa stavite na veći list papira za pečenje i oklagijom razvucite na dimenzije pleha.

Viljuškom izbockajte testo pa ga pažljivo uz pomoć papira za pečenje položite preko fila od jabuka. Odlepite papir pa pitu stavite u rernu da se peče 40–45 minuta. Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi, a zatim je isecite na kocke i pospite šećerom u prahu.


 
Uživajte kod kuće!


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
roman moja ljubav nikola tesla oduševio čitaoce u rumi laguna knjige Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ oduševio čitaoce u Rumi
18.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održana je promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković. Foto: Jelena Vidaković Autorka je naišla na srdačan prijem publik...
više
 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.